Završetak prodaje dionica HT- Hrvatske telekomunikacije d.d. zaposlenicima i ranije zaposlenima u HT-u, HP-u te ranije zaposlenima u HPT-u

Završena je prodaja dionica HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. zaposlenima te ranije zaposlenima u HT – Hrvatske telekomunikacije d.d., HP – Hrvatska Pošta d.d. te ranije zaposlenima u Javnom poduzeću poštanskog i telekomunikacijskog prometa HPT – Hrvatska pošta i telekomunikacije, pod posebnim pogodnostima.

Na temelju Odluke Vlade RH o načinu prodaje, cijeni, popustima u cijeni, uvjetima plaćanja, vremenu prodaje i drugim uvjetima prodaje dionica HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. zaposlenicima i ranije zaposlenima u HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. i HP-Hrvatska pošta d.d. te ranije zaposlenima u Javnom poduzeću poštanskog i telekomunikacijskog prometa HPT – Hrvatska pošta i telekomunikacije, pod posebnim pogodnostima (NN 116/07 i 58/2008) Republika Hrvatska ponudila je na prodaju 7% dionica društva HT – Hrvatske telekomunikacije d.d., što čini 5.732.197 redovnih dionica HT d.d., svaka u nominalnom iznosu od po 100,00 kuna.

Pravo na kupnju dionica imali su zaposlenici i ranije zaposleni u HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. ,uključujući zaposlenike i ranije zaposlene u T-Mobile d.o.o., HP – Hrvatska pošta d.d. te ranije zaposleni u Javnom poduzeću poštanskog i telekomunikacijskog prometa HPT – Hrvatska pošta i telekomunikacije, koji su pravo na kupnju ostvarili temeljem navedene odluke Vlade RH i koji su utvrđeni u popisu zaposlenika.

Prodaja dionica trajala je od 27. svibnja 2008. u 8:00 sati do 16. lipnja 2008. u 23:59 sati u redovnom uredovnom vremenu u svim poslovnicama Raiffeisenbank Austria d.d.

Za ponuđene dionice pravovremeno je predalo ponude te ujedno i pravovremeno uplatilo potrebna sredstva 14.942 zaposlenika i bivših zaposlenika te tako ukupni uplaćeni iznos sredstava za kupnju dionica iznosi 689.039.259,75 kn što predstavlja 94,28% ukupne vrijednosti svih prikupljenih ponuda.

Taj ukupni uplaćeni iznos odnosi se na ukupno 3.703.788 dionica, što čini 64,61% ponuđenih dionica.

Na temelju navedene Odluke svaki zaposlenik i raniji zaposlenik, osim zaposlenika i ranijih zaposlenika iz stavka 1. i stavka 2. točke 4. odluke mogao je dati ponudu za kupnju neograničenog broja dionica, s tim da broj dionica koji će moći kupiti neće biti manji od 135 dionica.

Nastavno na sve gore navedeno, a na temelju točke VIII. stavka 1. s pozivom na točku VIa. stavak 4. Odluke o načinu prodaje, cijeni, popustima u cijeni, uvjetima plaćanja, vremenu prodaje i drugim uvjetima prodaje dionica HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. zaposlenicima i ranije zaposlenima u HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. i HP – Hrvatska pošta d.d. te ranije zaposlenima u Javnom poduzeću poštanskog i telekomunikacijskog prometa HPT – Hrvatska pošta i telekomunikacije, pod posebnim pogodnostima (NN 116/2007 i 58/2008), potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Damir Polančec je dana 23. lipnja 2008. donio Odluku o rasporedu dionica iz točke IV. stavka 4. Odluke o načinu prodaje, cijeni, popustima u cijeni, uvjetima plaćanja, vremenu prodaje i drugim uvjetima prodaje dionica HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. zaposlenicima i ranije zaposlenima u HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. i HP – Hrvatska pošta d.d. te ranije zaposlenima u Javnom poduzeću poštanskog i telekomunikacijskog prometa HPT – Hrvatska pošta i telekomunikacije, pod posebnim pogodnostima na način da zaposlenicima i ranijim zaposlenicima koji su podnijeli ponudu za kupnju većeg broja dionica od broja dionica iz točke IV. stavka 3. Odluke o načinu prodaje, cijeni, popustima u cijeni, uvjetima plaćanja, vremenu prodaje i drugim uvjetima prodaje dionica HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. zaposlenicima i ranije zaposlenima u HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. i HP – Hrvatska pošta d.d. te ranije zaposlenima u Javnom poduzeću poštanskog i telekomunikacijskog prometa HPT – Hrvatska pošta i telekomunikacije, pod posebnim pogodnostima (u daljnjem tekstu: Odluka o prodaji), a koji temeljem točke IV. imaju pravo na kupnju takvog većeg broja dionica, rasporedit će se najviše 865 dionica.

U skladu sa točkom I. ove Odluke, svaki pojedini zaposlenik i raniji zaposlenik će temeljem Odluke o prodaji moći kupiti najviše 1.000 redovnih dionica HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. u nominalnom iznosu od po 100,00 kn.

Na taj način ukupno je prodano 3.449.439 dionica, što čini 60,90 % ponuđenih dionica.

Sve neprodane dionice ostaju u vlasništvu Republike Hrvatske, a povrat viška uplaćenog novca kao i dividenda koja pripada svakome tko je kupio dionice HT-a bit će isplaćeni najkasnije do 30 lipnja 2008. godine.

Naime, Temeljem točke VIII. stavka 1. Odluke o načinu prodaje, cijeni, popustima u cijeni, uvjetima plaćanja, vremenu prodaje i drugim uvjetima prodaje dionica HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. zaposlenicima i ranije zaposlenima u HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. i HP – Hrvatska pošta d.d. te ranije zaposlenima u Javnom poduzeću poštanskog i telekomunikacijskog prometa HPT – Hrvatska pošta i telekomunikacije, pod posebnim pogodnostima (Narodne novine, broj 116/2007 i 58/2008), potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske ovlašten je poduzimati sve radnje potrebne za provedbu Odluke o prodaji, a naročito rasporediti dionice iz točke IV, stavka 4. zaposlenicima i ranijim zaposlenicima u skladu sa točkom VIa. stavkom 4. Odluke.

Točka VIa. stavak 4. određuje da će se dionice iz točke IV. stavka 4. prodati isključivo zaposlenicima i ranijim zaposlenicima koji imaju pravo na kupnju tih dionica, s tim da će se, nakon savjetovanja s agentom prodaje, nastojati da se sve preostale dionice ravnomjerno i pravično rasporede svakom pojedinom zaposleniku i ranijem zaposleniku koji ima pravo i koji je podnio valjanu ponudu za kupnju većeg broja dionica od broja dionica iz točke IV. stavak 3. Odluke o prodaji.

Temeljem izvještaja agenta prodaje iz točke VIa. stavka 3. Odluke o prodaji i u skladu sa ovlaštenjem iz točke VIII. stavak 1. s pozivom na točku VIa. stavak 4., dionice su raspoređene kako je navedeno u Odluci.



Pisane vijesti