Zdravko Marić najavio 4. krug poreznih rasterećenja: U idućih nekoliko dana okupljamo stručnu radnu skupinu

Slika /Vijesti/2019/06 Lipanj/20 lipnja/HN20190610170161.jpg

O novom krugu poreznog rasterećenja u N1 Studiju uživo govorio je ministar financija Zdravko Marić.

Najavili ste novi krug poreznog rasterećenja?

"U idućih nekoliko dana okupit ću stručnu radnu skupinu, imenovanu 2016. godine. Od prvog dana smo konzistentni u izričaju i postupanju - porezni sustav gledamo kao cjeloviti sustav. Isto tako, ne izdvajamo porezni sustav od ostatka ukupne fiskalne politike - naravno da bismo htjeli agresivnije i brže rasterećenje, ali ne možemo zanemariti rashodovnu stranu proračuna i držati balans koji smo postigli tri godine za redom. Prije nekoliko godina je upravo nesređena situacija u javnim financijama bila jedan od razloga razlog zašto smo bili pali u investicijom kreditnom rejtingu, zašto su kamate rasle. Sada je situacija potpuno drugačija", smatra ministar financija Zdravko Marić.

Povrat poreza će se odvijati jednako kao i prošle godine, kazao je. 

"U pravilu, kada govorimo o porezu na dohodak, pričamo o tome koliko kome plaća raste. Plaća je dogovor između radnika i poslodavaca i u pravilu bi trebala biti ugovarana u bruto iznosu. Ali nema obveze, poslodavac mođe promijeniti bruto, a zadržati neto, tako da se izmjene u poreznom sustavu neće reflektirati izravno na zaposlenika", kaže ministar.

"Došli smo do situacije da više od pola zaposlenika nije u škarama poreza na dohodak pa bilo kakve izmjena u stopama i razredima za njih nema nikakve rezultate."

Osvrnuo se i na navode da porezno rasterećenje najviše koristi najbogatijima. 

"Bila su očekivanja da će najviše rasti plaće onima s najvišim dohocima. Pogledajte zadnje izvješće Državnog zavoda za statistiku - u protekle tri godine najveći postotak povećanja su zabilježile upravo najniže plaće, preko 23 posto."

Smanjenje poreza na hranu nije promijenilo cijene u trgovinama? 

"Snižavanje stope PDV-a na bilo koji proizvod ne može i ne mora nužno značiti smanjivanje cijene jer nemamo te mehanizme prisile."

Kad je riječ o brodogradnji, preko četiri milijarde kuna iz proračuna je izdvojeno iz proračuna, puno se očekivalo od kineske delegacije, a ministar Horvat je potiho rekao da Kina nije zainteresirana za 3. maj, eventualno za Brodarski institut. Navodno postoji plan o deblokadi 3. maja, hoće li država sudjelovati u tome?

"3. maj je brodogradilište koje je prošlo program restrukturiranja još 2013. godine. 3. maj je postao dio Uljanik grupe, dakle privatiziran je. Ali prema regulativama Europske unije i internog zakonodavstva, određeni vremenski preriod nakon restrukturiranja niste u stanju i mogućnosti intervenirati. Cijelo ovo vrijeme pokušavamo iznaći nekakav modus, ali jedino što je do sada bilo izvjesno je da smo poplaćali jamstva."

Izvor: N1/Vlada



Pisane vijesti