Zdravko Marić za Novu TV: Porezna rasterećenja pridonijela snažnom gospodarskom rastu od 3,9%

Ministar Zdravko Marić, gostujući u Dnevniku Nove TV, govorio je o gospodarskom rastu i njegovu utjecaju na građane.

"Poduzetnici i građani najviše pridonose tom gospodarskom rastu. Oni ga s jedne strane stvaraju, a kada se događa, kao rezultat njega trebamo stremiti u smislu mjera, kako i dodatno dizati stope rasta", odgovorio je na pitanje hoće li građani i poduzetnici osjetiti gospodarski rast.
 
Pozitivan efekt rasterećenja plaća
 
Dodao je da je prerano govoriti o detaljima povećanja neoporezivog dijela plaća, naglasivši da se rasterećenjem plaća postigao pozitivan efekt te da istim smjerom treba nastaviti.
 
"Koliko prostora ima na porezu na dohodak, ima još više na dijelu koji se tiče samog neoporezivog dijela. Sjetite se mjera iz prosinca prošle godine. Više od 1,2 milijarde kuna dodatno su isplatili poslodavci zaposlenicima. Siguran sam da ćemo, kao što smo radili tri godine, nastaviti i dalje. Uvijek ću kao ministar financija kolegama u Vladi zagovarati smanjenje poreza nego povećanje potrošnje", kazao je.
 
Govoreći o indirektnim porezima i trošarinama na gorivo, ministar je napomenuo da smanjenje trošarina na gorivo ne dovode uvijek do pada cijena.
 
"Do zadnje promjene PDV-a, kad smo i snižavali poreze u našoj povijesti, nije dolazilo do snižavanja cijena. Ali u zadnjih par mjeseci vidimo snižavanje cijena voća, odnosno mesa, dok su riba i povrće čak i poskupjeli", rekao je Marić.
 
Za jamstva brodogradnji isplaćeno 4,4 milijarde kuna
 
Upitan o jamstvima za brodogradnju, ministar financija naveo je da je s današnjim danom plaćeno 4,42 milijarde kuna. "Ostalo je svega 120.000.000 kuna. Ogromni su to iznosi. Ni kao ministar financija, ni kao porezni obveznik ne mogu bit zadovoljan s činjenicom da smo platili gradnju brodova koji nikada nisu napravljeni", zaključio je.
 
O uvođenju eura ministar je rekao da se to ne događa preko noći, već da je na tom putu nekoliko koraka. "Treba učinili sve mjere kako bi se minimizirali opasnosti i rizici. A sve pozitivne koristi što više manifestirali i efektuirali", kazao je ministar financija.



Pisane vijesti | Zdravko Marić