Znanstveni savjet suglasan s novim mjerama. Napravit će se sve da početne doze cjepiva dođu u Hrvatsku

Slika /Vijesti/2020/12 prosinac/17 prosinca/17-12-2020 Znanstveni savjet  (3).jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako su se članovi Vladinog Znanstvenog savjeta složili s uvođenjem novih protuepidemijskih mjera, a iako je na sastanku bilo razgovora o propusnicama, nije potvrdio hoće li i one biti uključene u novi paket mjera. Bilo je riječi i o učinku mjera u okolnim zemljama i njihovim trendovima, a ono što se može nametnuti kao zaključak, jest da strože mjere nisu nužno i učinkovitije.

"Svi su suglasni da je nove mjere pogotovo u okolnostima izazova koji nas očekuju, poput blagdana i druženja, potrebno donijeti. Isto tako, svi se slažu da je ovaj drugi val, takozvani 'zimski covid', daleko izazovniji sa znanstvenog i kliničkog aspekta", rekao je Beroš nakon sastanka vladinog
Znanstvenog savjeta na kojemu su članovima savjeta predstavljene nove mjere.

Beroš je na pitanje novinara je li bilo govora o uvođenju propusnica, odgovorio potvrdno, ali nije želio reći hoće li se one uvesti jer će se nove mjere službeno javnosti predstaviti u petak. 

"Ja vam mogu samo potvrditi da je bilo riječi i o određenim propusnicama, međutim, ako se budu donosile, vrlo vjerojatno će biti na županijskom, a ne na općinskom nivou", poručio je dodavši da će se postojeće mjere, među ostalim, zatvoreni kafići i restorani, produljiti.

Upitan hoće li se uvesti ograničenja druženja u privatnim domovima na osobe iz najviše dva kućanstva, ministar je kazao da je cilj mjera sprječavati nepotrebna druženja. "Kao sve europske zemlje i mi ćemo razmišljati o tome. Apelirat ćemo na to, međutim, nitko neće sigurno ulaziti u kuće i kontrolirati", dodao je Beroš.

"Napravit ćemo sve da početne doze cjepiva dođu u Hrvatsku, međutim, cijepljenje će biti dugotrajan proces koji će trajati više od pola godine", rekao je Beroš, dodavši da Hrvatska ima "enormnu komparativnu prednost" što je članica EU.

Infektolozi uočavaju dvije faze bolesti

Ustvrdio je da je u ovom trenutku nemoguće predvidjeti dinamiku cijepljenja populacije, ali da će način cijepljenja biti vrlo sličan onome od gripe. Dodao je i da će razmotriti prijedloge liječnika obiteljske zdravstvene zaštite o online platformi za prijavu cijepljenja, kao i o obavljanju cijepljenja izvan njihovih ordinacija i radnog vremena, razmotriti. 

Ministar zdravstva kazao je i kako su na sastanku iznesene nove spoznaje o koronavirusu, a da infektolozi uočavaju dvije faze bolesti.

"Ova je bolest vrlo čudna i neobična. Svi infektolozi, ne samo u Hrvatskoj, već i šire, sada uočavaju dvije faze bolesti, prvu fazu koja je bolest infektološkog karaktera, odnosno virusna bolest i drugu fazu koja predstavlja nešto drugo - imunološku bolest, odnosno određen imunološki odgovor na čitav niz elemenata", rekao je Beroš.

Bilo je razgovora i o učinku mjera u okolnim zemljama i njihovim trendovima, a ono što se može nametnuti kao zaključak, jest da strože mjere nisu nužno i učinkovitije.

"Ne znači nužno da su strože i restriktivne mjere učinkovitije, ne samo s ekonomskog aspekta gdje o tome nema dileme nego i sa zdravstvenog", istaknuo je ministar, dodavši da je ipak prerano za donošenje konkretnih zaključaka o tome.

Primorac: Cijepljenje nije pitanje osobnog hira, nego zaštite pučanstva

Član savjeta Dragan Primorac kazao je da su na sastanku otvorili pitanje kako građanima objasniti vrlo kompleksan jezik genetike kako bi s povjerenjem krenuli prema cjepivu. "Pitanje je prave komunikacije prema građanima, to je jedini način da možemo uvjeriti ljude u zemljama gdje cijepljenje neće biti obvezno, da oni shvate da je to pitanje odgovornosti svih nas", ustvrdio je.

Ističe da cijepljenje nije pitanje osobnog hira, nego pitanje cijelog hrvatskog pučanstva. Upozorio je da se, ako se ne postigne procijepljenost pučanstva, neće ispuniti željeni cilj zauzdavanja epidemije. Kazao je i da se o postotku cijepljenih u pučanstvu, kako bi se stekao kolektivni imunitet, vode prijepori, ali govori se da je dovoljno postići 60 do 75 posto procijepljenosti populacije.

"U svakom slučaju, određena procijepljenost će zaustaviti širenje virusa. Zadnje studije i rezultati koji još nisu objavljeni, kažu da će procjepljivanje populacije trajati dulje od šest mjeseci", poručio je Primorac.

Upitan je li sigurno da će Hrvatska pribaviti dovoljne količine cjepiva, Primorac je kazao da će nabavka cjepiva biti test kredibiliteta Europske unije, jer svaka članica EU-a ima potpuno jednaka prava i nema šanse da se može dogoditi da tu Hrvatska bude deficitarna.

Rekao je i da su sva pitanja oko sukoba interesa članova Znanstvenog savjeta riješena dodavši da će članovi potpisati izjavu koju priprema Ministarstvo zdravstva.

U Hrvatskoj 3918 novih slučajeva zaraze

U Hrvatskoj je u četvrtak zabilježeno 3918 novih slučajeva zaraze koronavirusom na više od 12 tisuća testiranih, a umrlo je 85 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju je 2943 pacijenta, od toga je na respiratoru 287.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi 22.445.

Umrlo je 85 osoba, što je drugi najgori dan nakon jučerašnjih 92.

Do danas je ukupno je zabilježeno 186.963 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2955 preminulo. Oporavilo 161.563 osoba od toga 3790 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 55.777 osoba.

Do danas je ukupno testirano 920 509 osoba, od toga 12294 u posljednja 24 sata.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti