Zoran Milanović: "Zaštita manjina i ljudskih prava je ono što čini modernu državu"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/zoran_milanovic_zastita_manjina_i_ljudskih_prava_je_ono_sto_cini_modernu_drzavu.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, Hrvatski radio, A sada Vlada, 4. rujna 2013.

Poštovani slušatelji dobar vam dan na početku emisije „A sada Vlada“, s kojom nastavljamo nakon ljetne stanke. U prvoj emisiji naš gost je predsjednik Vlade Zoran Milanović. Gospodine Milanoviću, dobar vam dan.

Milanović: Dobar dan i vama i pozdrav slušateljicama i slušateljima.

Postavljanje ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisima u Vukovaru obilježili su prosvjedi i nasilno uklanjanje natpisa. Hoće li Vlada i mjerodavni unatoč nezadovoljstvu i prosvjedima i ovim svim događajima ustrajati u ispunjavanju obveza iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina?

Milanović: Hoće. I pozivam, molim, ako tako treba reći sve one koji su ovih dana na jedan, meni neprihvatljiv način, i po zakonu neprihvatljiv način, prosvjedovali da naprosto prihvatimo to da je rat gotov, da je prošlo više od 20 godina od Zakona o amnestiji, i da Hrvatska u pobjedi mora pokazati velikodušnost. A u Miru dobru vjeru i dobru volju i poštivat zakone.

Predsjednik HDZ-a pozvao vas je da prestanete s tzv. nezakonitim postavljanjem ploča s dvojezičnim natpisima. On smatra da morate povući svoju odluku i smatra da tim činom vrijeđate građane.

Milanović: Mi smo stranka zakona i reda, HDZ je stranka bezakonja i nereda.

Kako uopće gledate na cijelu situaciju u Vukovaru?

Milanović: Pa, tužno mi je to, naprosto mi je tužno. Tamo vidim i starije ljude i ljude koji su imali osobne, obiteljske najbolnije emotivne gubitke, a vidim i manipulatore. Ali, ponavljam, zakon mora ići dalje, zakon se mora provoditi, a k tome, zakon je, po meni, i dobar. Dakle, on je na tragu visokih standarda. I još jedna stvar. Dakle, mi smo ušli u Europsku uniju. Ako smo do sada provodili neke mjere i zakone i prethodne vlade su navikle to provoditi pod pritiskom, ovo što sada radimo nema veze s Europskom unijom. Ovo je naprosto nešto što je dobro za Hrvatsku. I ne želimo nikome to, da se tako izrazim, nabijat pred oči. To je zakon koji je godinama na snazi, to je ustavni zakon. Mi znamo da je 2009. godine u vukovarskom Gradskom vijeću donesena Odluka o izmjeni statuta prema kojem je već tada, voljom HDZ-a, voljom HDZ-a, Vukovar trebao postati dvojezičan grad. Tada još srpska nacionalna manjina nije činila onaj postotak koji je potreban. Sada je to tako i zakon se mora provoditi....

Radio prijepis emisije



Vijesti iz medija