Predsjednik Vlade Plenković: Hrvatska će pružati potporu svim hrvatskim braniteljima i zaštiti nacionalne interese

Predsjednik Vlade istaknuo je da želi poslati jasnu poruku svim građanima Republike Hrvatske da će Vlada učiniti sve kako bi zaštitila legitimne interese, ali i ljudska prava svih onih čija u ovom trenutku mogu biti ugrožena.

Otvarajući 2. sjednicu, predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je o svom prvom službenom posjetu, u svojstvu predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Bosni i Hercegovini do kojeg je došlo, kazao je, na tragu jasno određenih prioriteta vanjske politike u mandatu 2016.-2020., a prema kojima je europska Bosna i Hercegovina ključni vanjskopolitički prioritet i interes Republike Hrvatske. „Upravo je ukupna pomoć Republike Hrvatske u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, a nadamo se i Sjevernoatlantskom savezu, bilo u središtu razgovora koje sam imao sa svojim domaćinom, predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i s članovima kolegija oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine“, rekao je. Predsjednik Vlade izvijestio je da je održao zanimljive razgovore i s crkvenim velikodostojnicima, kako s onima koji predstavljanju Katoličku Crkvu, kardinalom Puljićem i biskupom Perićem, tako i s vjerskim poglavarom Islamske zajednice reisul-ulemom Kavazovićem. Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je, osim Sarajeva, kao prvi hrvatski predsjednik Vlade posjetio i općinu Kiseljak u središnjoj Bosni. „Sastancima u Mostaru s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora završilo je izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske ovaj vrlo sadržajan posjet“, naglasio je.
 
„Nažalost, kao što znate, nedugo nakon posjeta došlo je do događaja koji je iznova podigao opravdano brigu hrvatske javnosti. Kazneni postupak i uhićenje deset pripadnika HVO iz Orašja od kojih su dvojica visoki umirovljeni časnici Hrvatske vojske; hrvatskih građana s dvojnim, hrvatskim i bosanskohercegovačkim državljanstvom, pripremani su sasvim sigurno dulje vremena, ali je njihov tajming indikativan“, rekao je predsjednik Vlade. Izvijestio je  da od trenutka uhićenja do danas, održava intenzivnu komunikaciju i sastanke s nadležnim ministrima, glavnim državnim odvjetnikom te ravnateljem SOA-e, u kojima, kazao je, nastoji prikupiti što više relevantnih podataka o konkretnom slučaju kao i o problematici optužnica za ratne zločine u BiH.  Rekao je i da je naložio ministarstvima vanjskih poslova, hrvatskih branitelja i obrane, unutarnjih poslova te pravosuđa da pribave sve relevantne podatke te osiguraju pravnu, operativnu i konzularnu pomoć uhićenim hrvatskim državljanima s kojima smo u kontaktu putem veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH. „O slučaju smo obavijestili naše partnere, najviše dužnosnike Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza te prenijeli  našu zabrinutost“, istaknuo je predsjednik Vlade, dodavši i da je u stalnom kontaktu s predsjednicom Republike i predsjednikom Hrvatskoga sabora.
 
Predsjednik Vlade najavio je da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti odluku kojom će imenovati nove članove Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima, kako bi se nadležne institucije sustavno koordinirale po ovom pitanju i, između ostalog, utvrdile činjenice vezane uz pristup klasificiranim dokumentima.
 
„Potpuno mi je razumljiv interes javnosti u Hrvatskoj, a ne iznenađuju me ni brojni javni istupi i očitovanja osoba iz političkog života u obje zemlje, kao ni njihov sadržaj. Međutim, želim ukazati da  postoji cijeli niz aktivnosti koje su se po ovom pitanju odvijale između nadležnih institucija Hrvatske i Bosne i Hercegovine u razdoblju prije nego što je izabrana naša Vlada, koje, zbog njihove složenosti, tek treba rasvijetliti“, rekao je.
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da želi poslati jasnu poruku svim građanima Republike Hrvatske da će Vlada učiniti sve kako bi zaštitila legitimne interese, ali i ljudska prava svih onih čija u ovom trenutku mogu biti ugrožena, dodavši da je zbog toga od iznimne važnosti da se izbjegne svaka vrsta institucionalne ili političke manipulacije s ovim izuzetno važnim i složenim pitanjima. „U potpunosti poštujemo neovisnost pravosuđa, svi ratni zločini trebaju biti procesuirani, neovisno o etničkoj pripadnosti počinitelja i žrtava, međutim, želim biti jasan: političke formulacije koje se uključuju u pojedine akte pravosudnih tijela BiH, koje sadrže koncept udruženog zločinačkog pothvata, u odnosu na Republiku Hrvatsku nisu prihvatljive“, naglasio je predsjednik Vlade.
 
„Hrvatsko vijeće obrane u teškim vremenima agresije na Bosnu i Hercegovinu osiguralo je zaštitu Hrvata u Bosni i Hercegovini te zaštitilo njezin suverenitet. Neovisnost i teritorijalna cjelovitost Republike Hrvatske branila se ne samo u Hrvatskoj, već i diljem Bosne i Hercegovine. Zbog toga još jednom izražavam zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, neovisno o tome kojim su hrvatskim oružanim snagama pripadali“, rekao je predsjednik Vlade. Naglasio je da će hrvatska država učiniti sve da, nakon pobjede u Domovinskom ratu, pruži potporu hrvatskim braniteljima, spriječi pokušaje revizije povijesnih događaja i zaštiti hrvatske nacionalne interese. „Ovaj slučaj neće nas zaustaviti u provedbi političkih ciljeva programa s kojim smo pobijedili na izborima. Europska budućnost Bosne i Hercegovine jedini je put za stabilnost i prosperitet te nama izuzetno važne susjedne zemlje, ali, što je jednako važno, i zalog jednakopravnosti pa i opstojnosti naših sunarodnjaka, bosansko-hercegovačkih Hrvata“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
Fotografija: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković