Sredstva za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda povećat će se s 20 na 100 milijuna kuna

U Banskim dvorima održan je radni sastanak na temu saniranja posljedica velikih poplava koje su pogodile Zadarsku županiju u rujnu ove godine. 

Razgovaralo se o procijenjenim štetama, dosad poduzetim i predstojećim koracima u saniranju šteta i obeštećivanju poplavljenih gradova i općina Zadarske županije. 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je da je cilj sastanka neposredno od župana, gradonačelnika i načelnika čuti koji su razmjeri štete. „Želimo vidjeti što u godini u kojoj smo bili suočeni s mrazom, sušom te s požarima i poplavama, Vlada, odnosno pojedini resori u dogovoru sa saborskim Povjerenstvom i čelnicima lokalne samouprave, mogu učiniti da se te štete na najučinkovitiji i najracionalniji način saniraju“, rekao je Plenković.

Župan Zadarske županije Božidar Longin napomenuo je da je prvo sanirano ono što je bilo najnužnije da se život na pogođenom području može vratiti u normalu. Izvijestio je da je na sastanku dogovoreno da se prvo saniraju objekti koji su najnužniji u ovom trenutku, a to je prvenstveno Opća bolnica i Zadarska poliklinika, zatim osnovne i srednje škole te ceste. 

 

,,Dalje su tu štete na plažama, koje su potpuno uništene, što je potrebno sanirati do ljeta. Što se tiče dvaju mostova u Ninu, s obzirom da se radi o spomenicima kulture, u njihovu će se sanaciju uključiti i Ministarstvo kulture", naveo je župan Longin.

 
Kazao je da je danas utvrđeno i što je posao kojeg resora, a koordinator za obavljanje tih poslova bit će predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić. 

 

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić kazao je da je na području Zadra prikupljeno oko 1300 prijava štete, a dosad ih je obrađeno 920, dok ukupna prijavljena šteta iznosi oko 115 milijuna kuna. Zahvalio je predsjedniku Vlade i svim ministrima na trudu da se šteta što prije sanira te na sredstvima koja nedostaju, a koja će im se omogućiti. 

 

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da će se unutar rashoda proračuna i postojećih limita povećati sredstava kojima raspolaže Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda. „Ta su sredstva već nekoliko godina na 20 milijuna kuna, a mi ćemo ih povećati na 100 milijuna kuna“, najavio je ministar Marić. Dodao je da se računa i na europska sredstva, posebno u sanaciji školskih objekata. 

 

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić kazao je da je ovaj sastanak, nakon što je župan Longin proglasio elementarnu nepogodu 22. rujna, bio prilika da se vidi što je dosad napravljeno te što još predstoji. 

 

,,S obzirom da sredstva koja su predviđena u proračunu za elementarne nepogode nisu dovoljna, danas se pokušalo dogovoriti na koji način uključiti sve resore da se što prije iznađu rješenja kako bi se moglo sanirati najhitnije posljedice poplava", kazao je.

 

Sastanku su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar financija Zdravko Marić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar zdravstva Milan Kujundžić.
 
Uz župana Zadarske županije Božidara Longina, na sastanku su sudjelovali i gradonačelnici i načelnici gradova i općina pogođenih poplavama - Zadra, Nina, Bibinja, Galovca, Kalija, Kukljice, Novigrada, Pakoštana, Pašmana, Poličnika, Posedarja, Preka, Privlake, Ražanca, Salija, Starigrada, Sukošana, Svetog Filipa i Jakova, Vrsa i Zemunika Donjeg.
 
Također, sastanku su nazočili predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda Josip Križanić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te Mile Fabijan iz Županijske uprave za ceste Zadarske županije.



Pisane vijesti | Andrej Plenković