Predsjednik Vlade na Danu Sveučilišta u Zagrebu: Ulaganje u znanost i obrazovanje ulaganje je u budućnost Hrvatske

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanom obilježavanju Dana Sveučilišta u Zagrebu. Govor predsjednika Vlade u toj prigodi donosimo u cijelosti: 

„Poštovani potpredsjedniče Hrvatskoga sabora,

poštovana izaslanice predsjednice Republike,

poštovana ministrice i ministre,

cijenjene zastupnice i zastupnici u Hrvatskome saboru,

cijenjeni predsjedniče Rektorskog zbora,

cijenjeni rektori i prorektori, dekani svih fakulteta zagrebačkog Sveučilišta,

cijenjeni zaposlenici Sveučilišta u Zagrebu,

dragi laureati, studenti, cijenjeni kolegice i kolege.
 
Izuzetno mi je drago što mogu biti ovdje danas i zajedno s vama obilježiti Dan Sveučilišta u Zagrebu, najstarijeg, najvećeg i najznačajnijeg hrvatskog sveučilišta.
 
Ovo je 349. akademska godina od osnutka i dobivanja statusa sveučilišne ustanove 1669., što je potvrđeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva na današnji dan, 3. studenoga dvije godine kasnije, 1671. godine.
 
Naravno da je djelovanje akademske zajednice, znanstveno istraživanje i prijenos znanja uvelike evoluirao od sredine 17. stoljeća do onoga što je zadaća sveučilišta danas u 21. stoljeću.
 
Znanje i informacije su dostupniji nego ikada ranije, obrazovanje je javno i dostupno svima, a informacijska i digitalna revolucija, kao i svakodnevne novine u znanosti i tehnologiji ubrzano mijenjaju i način na koji učimo, pamtimo i prenosimo znanje mlađim generacijama.
 
U takvom kontekstu, sustav znanosti i obrazovanja zahtijeva kontinuirano unaprjeđivanje kako bi nastavio na odgovarajući način ispunjavati svoju društvenu ulogu.
 
Kao što i sam korijeni riječi „sveučilište“ i „universitas“ sugeriraju, zadaća sveučilišta je sveobuhvatno razvijati različita područja znanosti i umjetnosti, potičući specijalizacije, ali i izgrađujući u obrazovnom procesu cjelovite osobe.

S gotovo 70.000 studenata na svoje 33 sastavnice, što je skoro svaki drugi student u Hrvatskoj, Sveučilište u Zagrebu nastavlja imati nemjerljiv utjecaj na oblikovanje hrvatske države, našeg poretka i društva, kao što je imalo i kroz protekla desetljeća i stoljeća.

Razvoj hrvatske nacionalne intelektualne i kulturne baštine na Sveučilištu u Zagrebu ne bi bio moguć bez snažnog uporišta u društvenim i humanističkim znanostima.

Istodobno, trend kojeg pratimo na europskim i svjetskim sveučilištima – rast interesa za prirodne i tehničke znanosti, očituje se i na zagrebačkom Sveučilištu koje je u tom području primjer kvalitete svjetskih razmjera.

Kao Vlada Republike Hrvatske dobro razumijemo sve to, ne samo zato što je velik dio članova Vlade studirao ili čak i predavao na nekoj od sastavnica Sveučilišta, nego i zato što znamo da moderno društvo i gospodarstvo počivaju na ljudskom kapitalu više nego na bilo kojem drugom faktoru.

Stoga potičemo razvoj vrhunskih sveučilišta. Naš cilj je podizati mlade ljude koji će stvoriti intelektualni kapital i imati jasna vrijednosna i identitetska uporišta, uz široko opće znanje i otvorenost prema svijetu.

Modernizacija sustava znanosti i obrazovanja naš je strateški cilj oko čijih je osnovnih načela potreban široki nacionalni, pa mogu reći i akademski konsenzus,  jer jedino tako može uspjeti. To nije jednostavna zadaća, ali na tome ćemo ustrajati u aktivnostima koje poduzimamo. I u tome, kao i u ostalim pitanjima javnih politika, ostajemo otvoreni za doprinos, sugestije, partnerstvo i savjete akademske zajednice, koja ima posebnu odgovornost u društvu, i inovativnu, i predvodničku, pa i korektivnu ulogu.

Zbog svega toga povećavamo izdvajanja za znanost i obrazovanje. Proračun Ministarstva rastao je i jučer usvojenim rebalansom, a u idućoj godini se povećava za 2,5 posto, što zasigurno nije onoliko koliko bismo željeli, ali smo na taj način poslali jasnu poruku da je rast i ulaganje  u znanost i obrazovanje ulaganje u budućnost Hrvatske.

Za 10 odabranih znanstvenih centara izvrsnosti izdvojeno je 374 milijuna kuna kako bismo razvijali inovativnost i pojačali međunarodnu konkurentnost hrvatske znanosti.

Kako pravo na visoko obrazovanje ne bi imali samo oni koji si to mogu priuštiti, uvelike smo povećali broj stipendija za studente nižeg socio-ekonomskog statusa.

Samo za aktualnu akademsku godinu osigurali smo 4.600 stipendija za najugroženije učenike i studente i 3.400 stipendija za studente prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti, a do 2023., kao što je ministrica prije nekoliko dana javno kazala, planiramo dodijeliti 17.000 STEM stipendija ukupne
vrijednosti preko 180 milijuna kuna.

Značajna sredstva, 1,1 milijardi kuna, ulažemo i u rekonstrukciju i modernizaciju postojećih te izgradnju novih studentskih smještajnih kapaciteta. Osigurali smo preko 8000 ležajeva u studentskim domovima diljem Hrvatske.

Želimo gledati naprijed, biti konkurentni te poticati i nagrađivati izvrsnost, kako institucija, tako i pojedinaca.

Na današnjem Danu Sveučilišta bit će uručen niz nagrada za izvrsnost. No ono koje bih posebno izdvojio je priznanje rektora Sveučilišta u Zagrebu studentima za postignuti uspjeh međunarodnoga značaja – u znanosti, istraživanju i športu.

Sva postignuća nagrađenih studenata i profesora rezultat su godina istraživanja i predanoga rada, ali i prijašnjih dosega i otkrića brojnih znanstvenika i istraživača zagrebačkog Sveučilišta.

Stoga je ova obljetnica ujedno i prilika za odavanje priznanje svim zaslužnim članovima naše akademske zajednice, kao i za spomen na one koji više nisu s nama.

Svi koji su svoj rad utkali u uspjeh Sveučilišta, njegovi bivši i aktualni studenti, a osobito i mladi ljudi koji će danas primiti rektorovo priznanje, zaslužuju da se nastavi s izgradnjom suvremenog i modernog europskog sveučilišta, utemeljenog na višestoljetnoj tradiciji visoke kvalitete i izvrsnosti.

U dinamičnom europskom i svjetskom okruženju, rastućoj konkurenciji, dakle učincima i integracije i globalizacije, i promijenjenim uvjetima stjecanja znanja, Sveučilište u Zagrebu treba ostati nositelj izvrsnosti i inovativnosti u znanosti i visokom obrazovanju te sam uvjeren da ćete kao profesori
značajno pridonijeti tom uspjehu koji je pred svima nama.  

Pri tome će imati punu podršku Vlade Republike Hrvatske, ali, kao pravnik neću zaboraviti spomenuti, i Ustavom zajamčenu akademsku autonomiju.

U ime Vlade Republike Hrvatske, svih mojih kolega, želim svim profesorima i zaposlenicima, bivšim i sadašnjim studentima te Upravi Sveučilišta još jednom čestitati ovaj Dan Sveučilišta u Zagrebu!

Hvala vam lijepa.“

Pisane vijesti | Andrej Plenković