Predsjednik Vlade u Parizu: Hrvatska želi unaprijediti gospodarske odnose s Francuskom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas i sutra u Parizu, gdje je održao sastanak s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurríom, a sastao se i s predstavnicima Parlamentarne skupine prijateljstva između Republike Hrvatske i Francuske Republike.

Predsjednik Vlade tijekom dana susreo se i s hrvatskim iseljenicima, kojima je u obraćanju poručio da su ugradili puno truda, energije i mobilizacije javnoga mnijenja u Francuskoj u ključnim trenutcima stjecanja hrvatske neovisnosti, istaknuvši da danas u Vladi Republike Hrvatske imaju ljude koji to razumiju, znaju i cijene.

Podsjetio je da Francuska i Hrvatska od 2010. godine imaju strateško partnerstvo, a riječ je o sporazumu kojim se jača suradnja dviju zemalja.

Predsjednik Vlade istaknuo je da Hrvatska vodi računa o povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske, što je ujedno bila i jedna od važnih poruka prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Podsjetio je da su hrvatski iseljenici doselili u Francusku u različitim periodima te u tom kontekstu naglasio da su mobilnost i sloboda kretanja jedna od prednosti koju omogućuje članstvo u Europskoj uniji.

„Očekujemo da današnji trendovi odlazaka budu ujedno i trendovi povrataka“, rekao je Plenković.

Istaknuo je da Hrvatska želi unaprijediti gospodarske odnose s Francuskom, podsjetivši da su francuske tvrtke prisutne na hrvatskom tržištu, što će, ocijenio je predsjednik Vlade, potaknuti i veće dolaske francuskih turista, kojih je ove godine bilo više od 500 tisuća.

„U proteklih godinu i pol dana ostvarili smo jedan stupanj političke stabilnosti i predvidivosti, jasnoga smjera naše europski orijentirane politike koja želi unaprijediti rast i razvoj gospodarstva te naglasiti društvenu solidarnost i pravednost“, kazao je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da u tom procesu želi istaknutiju i vidljiviju ulogu hrvatskog iseljeništva.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na sustav glasovanja u inozemstvu o čemu je razgovarao s hrvatskim iseljenicima prigodom brojnih susreta. „Činjenica da se izmjenama Ustava od 2010. godine može glasovati samo u sjedištu diplomatskih misija i konzularnih ureda bitno ograničava prava naših sugrađana da sudjeluju u demokratskom procesu. Dali smo zadaću nadležnim ministarstvima da krenu promišljati kako ići u korak s modernim tehnologijama da se to pravo omogući šire nego što je to danas“, poručio je predsjednik Vlade.

Po završetku susreta s hrvatskim iseljenicima, u izjavi za medije, predsjednik Vlade Plenković najavio je da će sutra održati predavanje na Institutu političkih znanosti „Sciences Po“, gdje će govoriti o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji te mogućnostima za jačanje europskog projekta nakon Brexita. 

Predsjednik Vlade u utorak će sudjelovati i na „One Planet Summitu“, koji je organiziran na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a okupit će se više od 2.000 sudionika, među kojima je veliki broj svjetskih lidera i ključnih institucija.

„Bitno je poslati poruku održivoga razvoja, zaštite okoliša i svih mjera na globalnoj, europskoj i nacionalnoj razini koje mogu što više smanjiti učinke emisija stakleničkih plinova“, zaključio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković