Posjet Lija Keqianga od prekretničkog značaja za odnose Hrvatske i Kine

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je kineskog premijera Lija Keqianga, koji je prvi put u službenom posjetu Hrvatskoj. Dvojica premijera razgovarala su o potencijalnim investicijama, jačanju gospodarske suradnje, kao i nadolazećem sastanku na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine koji se održava u Dubrovniku.

Radi se o prvom posjetu nekog kineskog premijera Hrvatskoj i šestom susretu Lija s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem u posljednje dvije i pol godine.

Li Keqiang: Kina je spremna otvoriti dijamantno razdoblje odnosa s Hrvatskom

Nakon upisivanja u Zlatnu knjigu, u uvodnom izlaganju na sastanku, predsjednik kineske vlade Li Keqiang kazao je da su Hrvatska i Kina spremne otvoriti dijamantno razdoblje u svojim odnosima, signalizirajući koliki značaj Peking daje suradnji s Hrvatskom.
Li napominje da to pokazuje spremnost dviju strana da odnose uspostavljene prije 27 godina podignu na višu razinu.
 "Hrvatska je lijepa zemlja koju zovu biserom Jadrana i Mediterana", rekao je kineski premijer. "Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa", istaknuo je.

Razmjena poklona

Predsjednik Vlade Plenković i kineski premijer Li po završetku sastanka razmijenili su  poklone. 
Hrvatski premijer, veliki ljubitelj košarke, na dar je dobio košarkašku loptu, a kineski premijer Rimčev Greyp G6, električni bicikl najinovativnije tehnologije te nogometnu loptu Hrvatskog nogometnog saveza s potpisima hrvatskih nogometaša.

Potpisani memorandumi o suradnji

Nakon službenog sastanka dvaju izaslanstava, razmijenjeno je šest potpisanih memorandumi o suradnji: protokol o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu u Kinu, memorandum o uspostavi zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja, o suradnji u području posebnih oblika turizma, o zajedničkom financiranju istraživanja i razvojnih projekata, suradnji u području športa te o suradnji između Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnog društva i HuaweiTcehnologies. Još će četiri sporazuma biti potpisana u Dubrovniku, u okviru summita Kine i 16 država srednje i istočne Europe. 

Usvojena zajednička izjava s jasnim smjerom jačanja suradnje na političkoj, gospodarskoj i kulturnoj razini

Predsjednik Vlade Plenković na konferenciji za medije nakon sastanka,izrazio je osobito zadovoljstvo šestim susretom s premijerom Lijem - prvim kineskim predsjednikom  Vlade u posjetu Hrvatskoj. 
"Danas smo usvojili zajedničku izjavu koja treba dati jasan smjer djelovanja svih naših resora, pojačati politički dijalog, unaprijediti gospodarsku suradnju, stvoriti preduvjete za daljnje investiranje te osobito povećati trgovinsku razmjenui unaprijediti suradnju u svim područjima i povrh desetak sporazuma koji će se potpisati tijekom boravka kineskog premijera u Zagrebu i Dubrovniku", kazao je Plenković.
Napomenuo je da su pripreme ovog posjeta bile cjelovite, da su obuhvatile i politički i gospodarski aspekt suradnje, aspekt kulture i turizma. Naveo je da je godišnja trgovinska razmjena na razini milijarde eura, te da je Hrvatsku prošle godine posjetilo 250.000 kineskih turista.  

Prekretnica u odnosima Hrvatske i Kine

"Projekt izgradnje Pelješkoga mosta kojeg je na natječaju dobila China Road and Bridge Corporation za naše odnose označio je ključnu prekretnicu. Zato sam izuzetno zadovoljan današnjim sadržajnim razgovorima koji realno otvaraju mogućnosti daljnje suradnje i u području luka, željezničke infrastrukture, gospodarstva, digitalne tehnologije, znanosti, obrazovanja, poljoprivrede, u financijskom sektoru, posebno u području sporta. Možemo reći da je današnji razgovor i općenito, cijeli ovaj posjet od prekretničkog značaja za odnose Hrvatske i Kine", naglasio je.
"Posebno sam zadovoljan što postoji velik interes hrvatskih i kineskih, ali i velikog broja srednjoeuropskih poduzetnika za poslovni forum koji će se u petak održati u Dubrovniku, gdje će se konkretno razgovarati o različitim oblicima poslovne suradnje. Isto tako, veselim se da je uz uobičajen bilateralni dijalog, odnos Hrvatske i Kine dodatno oplemenjen formatom 16+1, kao jednom od sastavnica politike "Jednoga pojasa, jednoga puta", a isto tako je čvrsto u okvirima ukupne suradnje Europske unije i Kine gdje je jučer u Bruxellesu održan summit EU-Kina”, poručio je Plenković.
Predsjednik Vlade napomenuo je da je razgovarao i s predsjedavajućim Europskoga vijeća Tuskom, te neposredno prije dolaska kineskoga premijera  i sa predsjednikom Europske komisije Junckerom, koji su izrazito zadovoljni usvojenom zajedničkom izjavom na summitu, tako da postoje svi preduvjeti za daljnje jačanje odnosa između Hrvatske i Kine na sve tri razine suradnje. 

Velika šansa za hrvatsko gospodarstvo, hrvatske poduzetnike i izvoznike

"Veselimo se jačanju suradnje u području turizma i kulture: ovo je godina suradnje turizma i kulture između Hrvatske i Kine", kazao je, dodajući da se veseli i posebno intenzivnoj suradnji u području malih i srednjih poduzeća. Referirajući se na velik summit koji je Kina organizirala u Šangaju početkom studenoga, predsjednik Vlade istaknuo je da ovaj posjet vidi kao veliku šansu za hrvatske poduzetnike i hrvatsko gospodarstvo. 
"Uzimajući u obzir otvorenost za uvoz u Kinu, današnji posjet i boravak kineskoga premijera, vidim kao veliku šansu za hrvatske izvoznike, hrvatske poduzetnike i hrvatsko gospodarstvo", poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Prvi posjet predsjednika Državnoga vijeća NR Kine Hrvatskoj

Predsjednik Državnoga vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang izrazio je iznimno zadovoljstvo svojim službenim posjetom Hrvatskoj, na poziv premijera Plenkovića. 
"Prenosim najljepše želje kineskog naroda hrvatskom narodu", kazao je kineski premijer na početku svog obraćanja, podsjetivši da se radi o prvom posjet predsjednika Državnoga vijeća NR Kine Hrvatskoj.
Premijer Li kazao je da svi u Kini znaju za Marka Pola, "prvu osobu koja je povezala Istok sa Zapadom". Kazao je da je Polo rođen upravo na otoku Korčuli, dodajući  da je Hrvatska relativno poznata u Kini. 
Referirajući se na poklon koji je dobio od premijera Plenkovića, Li je kazao da se Kina divi nogometnim uspjesima hrvatskih nogometaša na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu. 
"Pouzdano mogu reći da je pola milijarde Kineza gledalo finalnu utakmicu pa sa sigurnošću mogu reći da najviše navijača imate u Kini", rekao je Li.

Prijateljski i plodonosni razgovori 

Kazao je da su razgovori s Plenkovićem bili iskreni, prijateljski i plodonosni, te je postignuta suglasnost da u okviru odnosa Kine i Europske unije, Hrvatska i Kina jačaju i razvijaju i bilateralnu suradnju. 
"Također smo spremni jačati sinkronizaciju inicijative "Jednog pojasa, jednog puta" sa razvojnim strategijama hrvatske strane.  Itekako smo spremni produbiti suradnju u prometnoj infrastrukturi, a što se tiče robne razmjene, postigli smo suglasnost o uvozu više hrvatskih proizvoda koji odgovaraju potrebama kineskih potrošača, te ćemo poticati uravnoteženiju bilateralnu robnu razmjenu", poručio je kineski premijer Li Keqiang.



Pisane vijesti | Andrej Plenković