Plenković i Söder o političkoj i gospodarskoj suradnji Hrvatske i Bavarske te europskoj migrantskoj politici

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas Markusa Södera, predsjednika Vlade Savezne pokrajine Bavarske. Bio je to treći susret Plenkovića i Södera te prvi posjet predsjednika vlade njemačke Savezne države Bavarske Hrvatskoj nakon 12 godina. 

Pripreme za idući sastanak Hrvatsko-bavarske komisije
 
Nakon sastanka u Banskim dvorima  ​​te sudjelovanja na potpisivanju Sporazuma o akademskoj suradnji između Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Regensburgu, u suradnji s Institutom Leibniz za istočnoeuropske i južnoeuropske studije, premijer Plenković istaknuo je da je izrazito zadovoljan današnjim razgovorom o tri važne teme.
 
"Prva je daljnje unapređenje naših odnosa u pripremama za idući sastanka Hrvatsko-bavarske komisije u svjetlu hrvatskoga predsjedanja EU strategijom Dunavske regije, a sve u širem kontekstu priprema za naše predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine", kazao je Plenković.
 
Druga tema bilo je pitanje zajedničkih napora u suzbijanju nezakonitih migracija.
 
"Hrvatska i Njemačka, a naravno i Bavarska moraju imati jednu koordiniranu koncipiranu politiku u pogledu reforme dablinskoga sustava i unapređenja schengenskog sustava za koji se Hrvatska intenzivno sprema te zajedničkim naporima pridonijeti formuliranju europske politike koja će te probleme prije svega rješavati na izvoru, a onda pomagati onim zemljama koje su prve zemlje ulaska kada je riječ o članicama EU", istaknuo je.
 
Suradnja sveučilišta u Rijeci i Regensburgu
 
Predsjednici dviju vlada razgovarali su i o zajedničkim naporima kako da i Bavarska i Hrvatska u brzo mijenjajućim globalnim okolnostima zadrže konkurentnost vlastitog gospodarstva, inovativnost i hvatanja koraka sa 4. industrijskom revolucijom pri čemu je suradnja znanstvena istraživačka i sveučilišna jedna od ključeva uspješne budućnosti.
 
U tom kontekstu, Plenković je posebno pozdravio potpisivanje sporazuma između Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Regensburgu te Instituta za istočnoeuropske i južnoeuropske studije u Leibnitzu.
 
"Znanstvena, istraživačka i sveučilišna suradnja jedan je od ključeva uspješne budućnosti", rekao je Plenković. 
 
Trgovinska razmjena prešla 1,1 milijardu eura
 
Suradnja s Bavarskom datira od Hrvatsko-bavarske komisije iz 1973. godine, rekao je Plenković, dodavši da je više puta kazao kako je u strategiji hrvatske vanjske politike, ne samo jačanje odnosa s Njemačkom već i kontinuirano razvijanje odnosa s pojedinim njemačkim zemljama, posebno s onima s kojima ima tradicionalno dugu suradnju.
 
,,Ukupna trgovinska razmjena između Hrvatske i Bavarske prešla je 1,1 milijardu eura u 2018., u Hrvatskoj je prisutno 1300 bavarskih kompanija, a godišnje Hrvatsku posjeti 1,2 milijuna turista iz Bavarske, što svjedoči o raznolikosti naših odnosa i bliskosti dviju zemalja", dodao je Plenković.
 
Premijer Plenković spomenuo je snažnu poveznicu između dvije zemlje u kojoj veliku ulogu imaj oko 110.000 Hrvata koji žive u Bavarskoj.
 
"Oni su snažna poveznica između dvije zemlje i u političkom, gospodarskom, kulturnom i svakom drugom razvojnom pogledu", kazao je Plenković.
 
Zahvalio je bavarskom premijeru te posebno bavarskoj policiji na reakciji nakon incidenta koji se dogodio tijekom uskrsnih blagdana u crkvi Sv. Pavla u Münchenu.  
 
Söder: Prijatelji se trebaju posjećivati
 
Bavarski premijer Markus Söder rekao je da je potrebna suradnja na području inovacija, robotike i umjetne inteligencije jer smatra da se parcijalnim i samostalnim djelovanjem zemalja ne može puno napredovati. 
 
"Nismo veliki kao Kina ili Amerika, ali kroz zajedničku suradnju, koju i danas želimo poticati, možemo biti snažniji", rekao je Söder.
 
Istaknuo je da mnogi Hrvati rade u Bavarskoj u gospodarstvu ili nekim drugim segmentima, a najpoznatiji među njima je Kovač, trener Bayerna. "Sad je to dilema je li bavarski Hrvat, ili hrvatski Bavarac, ali u svakom slučaju – prijatelj", kazao je Söder.
 
Dodao je da je važno rješavati izazove s kojima se Europa suočava. "Jako je važno da se potrudimo u vrijeme izbora za Europski parlament da ne budemo u skupini onih koji žele rascijepiti Europu, nego onih koji je žele poduprijeti i osigurati njen daljnji napredak", naglasio je.
 
Daljnje jačanje Frontexa
 
"Što se tiče Scgengena moramo donijeti odluku kako nastaviti i kojim putem dalje", kazao je Söder, dodavši da je zbog toga važno da se posvetimo daljnjem jačanju Frontexa.
 
"Važno je ostvariti dobru ravnotežu između humanosti i reda i poretka", zaključio je.
 
"Što se tiče znanosti, važno je da svi shvatimo da Europa ne smije postati igračka velikih igrača nego da mi budemo konkurentni", naglasio je bavarski premijer.
 
Upitani o porastu ekstremno desnih stranaka i na koji način tome treba pristupiti, Söder je rekao da će se u Njemačkoj protiv Alternative za Njemačku (AfD) morati boriti sadržajem i aktivnijom komunikacijom.
 
Porast ekstremnih stranaka uzrokovan migrantskom krizom iz 2015.
 
Plenković je istaknuo da je porast ekstremnih stranaka, i desnih i lijevih, uzrokovan migrantskom krizom iz 2015., Brexitom i rastom društvenih medija te dezinformacijskih kampanja. 
 
"U Hrvatskoj je to izmiješano s aktivizmom današnjih stranaka na polovima političkog spektra koje nemaju, ni u osobnom smislu čelnika ili zastupnika stranaka, minimum identifikacije s europskim putom Hrvatske", rekao je Plenković. 
 
Dvojica predsjednika  Vlada potom su sudjelovali na okruglom stolu "Bavarska i Hrvatska kao znanstvena odredišta partneri u Europskoj uniji" koji je organiziralo Veleučilište Vern.



Pisane vijesti | Andrej Plenković