Vlada želi osigurati učinkovitu i održivu poljoprivrednu politiku te prehrambenu neovisnost Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanom otvorenju proširenog i moderniziranog proizvodnog pogona Sirele, projektu vrijednom 43 milijuna kuna. U prigodnom obraćanju, izrazio je zadovoljstvo što se na ovaj način podržava tradicija industrijske proizvodnje ove tvrtke, koja je započela još 40-tih godina prošloga stoljeća u Bjelovaru.

Investicija Dukata u Sirelu
 
Premijer Plenković podsjetio je da u djelatnosti mljekara i proizvođača sira u Hrvatskoj postoje čak 62 subjekta, a dominantnu ulogu na tržištu imaju Dukat i Vindija.
 
"Dukat ima gotovo 50 posto tržišnog udjela, a Vindija više od 30 posto i vodeći ste u ovoj gospodarskoj grani te značajno pridonosite rastu prehrambenog sektora u Hrvatskoj", kazao je Plenković.
 
Naveo je da je Dukat najveći poslodavac i otkupljivač svježeg sirovog mlijeka u Hrvatskoj, podsjetivši na više od 100 godina njegove tradicije i znanja o otkupu i preradi mlijeka.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da dugogodišnja tradicija i stalno osuvremenjivanje proizvodnih pogona osigurava konkurentnost u zahtjevnoj europskoj i globalnoj konkurenciji.
 
"Upravo investicija u ovaj proizvodni pogon vrijedan čak 43 milijuna kuna doprinosi kvaliteti vaših proizvoda, brenda i prisutnosti na tržištu", rekao je.
 
Premijer je istaknuo da će ovo ulaganje u Sirelin proizvodni pogon stvoriti i nova radna mjesta koja su nužna za zaustavljanje iseljavanja ljudi iz ovih krajeva te će pridonijeti procesu demografske revitalizacije.
 
"Vjerujem da će povećani proizvodni kapaciteti pridonijeti i vašem rastu izvoza, koji je osobito važan, pogotovo za vašu regionalnu dimenziju i angažman, a inovacije i razvoj novih proizvoda te standardi kvalitete pokazatelji su i vizije razvoja i održivosti toga smjera", kazao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade izrazio je uvjerenje da će dvanaestogodišnje partnerstvo Dukata i Lactalisa omogućiti i znatan utjecaj na prisutnost hrvatske turističke ponude, osobito u kontekstu gurmanskih proizvoda.
 
Poljoprivredna politika
 
Naglasio je da je Vlada svjesna svih izazova s kojima se danas suočavaju poljoprivreda i mljekarstvo u kontekstu globalne konkurencije, ali i dostupnosti kredita.
 
"Stoga je glavni cilj Vlade osigurati učinkovitu i održivu poljoprivrednu politiku i dohodak poljoprivrednim proizvođačima, kao i prehrambenu neovisnost Hrvatske", poručio je Plenković.
 
Naglasio je da je država podrška poljoprivrednicima i mora imati mehanizme da brzo reagira na izazove.
 
"Stoga smo danas ovdje da podržimo ova ulaganja kojima se jačaju vaši kapaciteti", rekao je Plenković.
 
Financijski instrumenti
 
Predsjednik Vlade podsjetio je da su prije godinu dana pokrenuti financijski instrumenti koji su omogućili načine pogodnijeg kreditiranja za razvoj poljoprivrede, prehrambenog sektora i šumarstva.
 
Izmjenom Programa ruralnog razvoja, kazao je premijer, omogućili smo kreditiranje ulaganja iz europskih fondova, posebice u područjima s nižim indeksom razvijenosti, podsjetivši da je za mljekarstvo, koji je  jedan od najugroženijih sektora, sporazumom omogućena kamata za male zajmove i iznosi 0,1 posto.
 
"Shvatili smo da je bilo nužno kreirati jedan novi mehanizam koji će popuniti prazninu o kojoj su nam govorili naši proizvođači i time smo potaknuli oporavak mljekarskog sektora i učinili ga konkurentnijim", poručio je Plenković.
 
Politika i ciljevi Vlade
 
Govoreći o prioritetima Vlade, predsjednik Vlade je istaknuo trajan i stabilan gospodarski rast, stvaranje novih radnih mjesta i nastavak politike odgovornog upravljanja javnim financijama, odnosno fiskalnu konsolidaciju, provođenje strukturnih reformi i privlačenje investicija.
 
Kazao je da se sve to odvija u sad već trogodišnjem ciklusu vrlo značajnoga poreznog rasterećenja, podsjetivši na smanjivanje administrativnih barijera ukupno vrijednih 8,5 milijardi kuna.
 
Predsjednik Vlade naglasio je i da je ovaj današnji projekt sufinanciran sredstvima Europske unije, zahvalivši Ministarstvu poljoprivrede na angažmanu.
 
U tom kontekstu spomenuo je da je Hrvatska na početku mandata ove Vlade bila na samo 9 posto ugovorenih sredstava, dok je taj postotak u zadnje dvije i pol godine porastao na 68 posto, a cilj je do kraja ove godine postići 85 posto.
 
"A to što je ova investicija financirana s nešto manje od 22 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja jedan je od primjera kako korisno i učinkovito povlačimo europska sredstva", ocijenio je Plenković.
 
Ravnomjerni regionalni razvoj
 
Predsjednik Vlade podsjetio je da Vlada kontinuirano radi i na smanjivanju nejednakosti i ravnomjernom regionalnom razvoju, osobito kada je riječ o slavonskim županijama.
 
"Vjerujem da će svi oni mehanizmi i alati koji su nam na raspolaganju, s nacionalne i europske razine, biti dodatni zamašnjak gospodarskog rasta i razvoja te investicija u ove krajeve Hrvatske koji nisu u poziciji jednako s onima kojima je jedna od glavnih grana turizam", rekao je Plenković.
 
Premijer smatra da i nova podjela turističkih regija ide u prilog ovom dijelu Hrvatske u odnosu na dosadašnju podjelu.
 
"Vjerujem da će Bjelovarsko-bilogorska županija u toj novoj podijeli s novom kartom koja se odnosi na potporu gospodarskim subjektima osjetiti prednosti i mogućnost dodatnoga razvoja", poručio je predsjednik Vlade. 
 
Zahvalio je direktoru Dukata Alenu Fontani i ministru Tomislavu Tolušiću na odličnoj suradnji na ovome projektu, izrazivši uvjerenje da će se ona nastaviti i u budućnosti na dobrobit Dukata, Sirele, cijele hrvatske poljoprivrede, a osobito mljekarstva.
 
Uz predsjednika Vlade na svečanom otvorenju proizvodnog pogona Sirele bio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković