Obnova Zagreba – kvalitetno pripremljen zakon, osigurana interventna sredstva i međunarodna financijska pomoć

Premijer Plenković potvrdio je stav parlamentarne većine da se Hrvatski sabor raspusti s današnjim datumom. "Ostvarili smo ogromna postignuća za hrvatsko gospodarstvo. Zato smo imali zdravi rast, nikad manju nezaposlenost i nikad veću zaposlenost. U okolnostima nakon koronakrize, želimo novo povjerenje na kojem ćemo konsolidirati političku stabilnost i novu parlamentarnu većinu da bismo od jeseni, kada će izazovi objektivno biti veći, ići snažno dalje, s novim, čvrstim, demokratskim legitimitetom naših sugrađana", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je danas izjavu za novinare u Hrvatskom saboru, nakon sjednica kluba zastupnika HDZ-a, na kojoj su bili i svi članovi Vlade.
 
"Još jednom smo zajednički potvrdili stav najviših tijela stranke, stav parlamentarne većine, a to je ovaj prijedlog kojeg su predsjednici klubova potpisali da se raspusti Hrvatski sabor s današnjim danom", kazao je premijer.
 
Pojasnio je da su sve bitne točke iz Programa Vlade iz 2016. godine realizirane.
 
"Realizirali smo puno toga što smo planirali, ali smo morali rješavati i jako puno tema iz hrvatskoga tranzicijskoga ormara, jer su svi ti kosturi popadali na dnevni red ove Vlade i ovoga Hrvatskog sabora. Nosili smo se s kriznim upravljanjem više od tri godine i 8 mjeseci našega mandata. Mislim da smo učinili maksimalno što smo mogli, da bismo na kraju samoga mandata došli u situaciju da nas je pogodila pandemija koronavirusa, dakle globalna kriza bez presedana", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da će se o posljedicama te globalne krize na gospodarstvo, funkcioniranje države, zdravstvenih sustava, međunarodnu suradnju i globalno upravljanje godinama raspravljati.
 
No, naglasio je, to je hrvatskoj javnosti dalo i prigodu da može komparativno vidjeti kako se hrvatska Vlada ponašala i snašla u takvoj krizi.
 
Polučili smo uspjeh i u javno-zdravstvenom i u gospodarsko-financijskom aspektu koronakrize
 
Usporedivši ovu krizu s onom koja je prijetila nakon sloma Agrokora, podsjetio je da se ona tada, zahvaljujući aktivizmu Vlade i Sabora, nije dogodila pa su mnogi ostali u uvjerenju kao da ona nije ni prijetila.
 
"Sada možemo vidjeti kako je to kada pokažemo svima, i to na bazi velikoga povjerenja između hrvatskih građana i institucija vlasti, da smo zreli i da možemo osigurati i maksimalan napor u javno-zdravstvenom aspektu i ogroman napor u gospodarsko-financijskom aspektu. Mi smo po te obje ključne točke polučili uspjeh", poručio je premijer Plenković.
 
Pritom je istaknuo da Hrvatska ima nešto malo više od 2220 zaraženih, više od 1800 izliječenih od koronavirusa te, nažalost, 95 preminulih.
 
"Jednoznamenkasti brojevi novozaraženih govore nam da smo epidemiju u Hrvatskoj zaustavili, spriječili i minimizirali. To je ogromno postignuće", rekao je premijer.
 
Istodobno je Vlada pružila masivnu podršku privatnom sektoru – 500 tisuća ljudi u ožujku je dobilo iznos minimalne plaće, a njih 600 tisuća dobit će iznos od 4000 kuna za mjesec travanj.
 
Država stala iza privatnog sektora, radnih mjesta i gospodarstva
 
"Država je stala iza privatnog sektora, iza radnih mjesta, iza gospodarstva. To se dogodilo političkom voljom i odlukom ove Vlade, a da smo pritom napravili preraspodjelu u proračunu, našli sredstva na domaćim financijskim tržištima. Pritom i dalje držimo investicijski kreditni rejting zahvaljujući reputaciji kvalitetnog upravljanja javnim financijama u više od tri godine našeg mandata".
 
 
Podsjetio je da je ova Vlada tri godine zaredom ostvarila proračunski višak, a pritom je isplatila jamstva ranijih vlada za brodogradnju, riješila pitanje Petrokemije koja danas funkcionira na tržišnim osnovama, osigurala da Borovo u gradu Vukovaru, riješila niz problema u hrvatskom gospodarstvu, osigurala isplatu svih dugova Agrokora malim OPG-ovima, dok su svi srednji i veliki dobavljači "ostali na nogama", a Fortenova funkcionira.
 
"To su ogromna postignuća za hrvatsko gospodarstvo. Zato smo imali zdravi rast, zato smo imali nikad manju nezaposlenost i nikad veću zaposlenost. U tim i takvim okolnostima nakon koronakrize, želimo novo povjerenje na kojem ćemo konsolidirati političku stabilnost i novu parlamentarnu većinu da bismo od jeseni, kada će izazovi objektivno biti veći, ići snažno dalje, s novim, čvrstim, demokratskim legitimitetom naših sugrađana", poručio je premijer.
 
Obnova Zagreba – kvalitetno pripremljen zakon, osigurana interventna srestva, najamnine i međunarodna financijska pomoć
 
Premijer Plenković osvrnuo se i na temu zakona o obnovi Zagreba nakon potresa.
 
Podsjetio je na sve što je u međuvremenu napravljeno po tom pitanju, osim što je pripremila, u suradnji s Gradom Zagrebom i strukom, nacrt zakona koji je od petka u javnoj raspravi.
 
"Takav zakon koji će stvoriti pravni okvir i omogućiti program za obnovu grada, ne može se donositi u kratkom roku. On zahtijeva javnu raspravu i doprinos svih onih koji o tome nešto mogu i žele kazati. Činjenica da je Vlada pripremila zakon, a da je s njegovim sadržajem suglasan i Grad Zagreb i predstavnici struke, je postignuće, jer nije izgledalo tako na početku", ističe premijer.
 
Dodaje da se i osobno angažirao kada je vidio da ne postoji konsenzus između različitih aktera, pa čak i unutar Vlade.
 
Istodobno, Vlada je rebalansom proračuna osigurala 141 milijun kuna za najpogođenije potresom te će financirati popravak krovova, zidova, dimnjaka i bojlera.
 
Vlada je donijela i Odluku da će financirati plaćanje najamnine svima onima koji nemaju drugu nekretninu, a ona koju imaju je neuporabljiva.
 
Nadalje, Vlada priprema i zahtjev za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti i njima također sufinancirati obnovu.
 
Održani su i razgovori sa Svjetskom bankom te će se osigurati 120 milijuna eura zajma za obnovu bolnica u Zagrebu i 50 milijuna eura za obnovu škola, a Vlada radi i na osiguranju dodatnih međunarodnih sredstava.
 
"Dakle, stvar je zaokružena. Kvalitetno pripremljen zakon, rebalansom osigurana interventna sredstva, najamnine onima koji ne mogu biti u svom stanu ili kući, međunarodna pomoć i cjelovito uključivanje svih. To su činjenice", naglasio je premijer.
 
Za razliku od političkih aktivista, članovi Vlade i HDZ-a za obnovu Zagreba uplatili 1,5 milijun kuna
 
Govoreći o današnjem prosvjedu, kazao je da se radi o političkom aktivizmu koji je u demokratskom društvu apsolutno dopušten.
 
"Međutim, mi s našim iskustvom želimo odgovorno donijeti kvalitetan i dugoročno dobar zakon", dodao je.
 
Za razliku od mnogih drugih političkih aktivista, premijer Plenković podsjetio je da je Hrvatska demokratska zajednica uplatila za obnovu Zagreba milijun i sto tisuća kuna, dok su se članovi Vlade u stopostotnom iznosu odrekli svoje plaće za ožujak.
 
"To je zbrojeno milijun i petsto tisuća kuna, što je više od 10 posto ukupnih uplata svih donacija za obnovu grada Zagreba. To je kredibilitet, to je pružanje ruke i solidarnosti građanima Zagreba, puno više nego performansi, politiziranje i aktivizam", naglasio je premijer Plenković.
 
Predsjednik Vlade je poručio da će Vlada, kao i do sada, pomagati Gradu Zagrebu da uspije održati svoje financijsko poslovanje.
 
"Zagreb je u gospodarskom smislu jedna od najvažnijih sastavnica hrvatskoga gospodarstva i bez ikakve dileme najvažnija jedinica područne samouprave i mi ćemo učiniti sve da on dobro funkcionira i financijski", dodao je.

Pisane vijesti | Andrej Plenković