Hrvatska ukupno naručila 8,7 milijuna doza cjepiva, cilj je iz 4. u 2. tromjesečje prebaciti dio Pfizerovog cjepiva

U prostorijama Društvenog doma u Belici uručeno je 12 ugovora, vrijednih 53 milijuna kuna, o dodjeli nepovratnog novca za izgradnju skladišta za krumpir. Premijer Plenković je naglasio da je od alociranih 115 milijuna kuna odobreno 11 zahtjeva na području Međimurske županije, u vrijednosti 67 milijuna. 

Posjet Međimurskoj županiji predsjednik Vlade Andrej Plenković započeo je u Podturenu obilaskom Školsko športskih igrališta. Riječ je o investiciji vrijednoj 3,5 milijuna kuna. 
 
Potom je u Općini Belica nazočio svečanoj dodjeli dvanaest ugovora iz Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ – provedba tipa operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ iz Programa ruralnoga razvojaRepublike Hrvatske 2014.-2020.
 
Po završetku svečane dodjele ugovora, predsjednik Vlade je pozdravio proizvođače krumpira iz beličkog kraja, izrazivši zadovoljstvo posjetom Međimurju, kazavši da je riječ o jednom od krajeva gdje je proizvodnja krumpira najveća i najkvalitetnija u Hrvatskoj. 
 
Premijer je zahvalio Ministarstvu poljoprivrede i proizvođačima krumpira na inicijativi i pravovremenom dijalogu kako bi se iznašli zajedničko rješenja koje je omogućilo novi koncept skladištenja krumpira. Pohvalio je brzinu objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. godine u sklopu kojeg će se sufinancirati izgradnja/rekonstrukcija i opremanje skladišnih kapaciteta za krumpir, kazavši da je natječaj raspisan samo petnaest dana nakon parlamentarnih izbora. Premijer je naglasio da je od alociranih 115 milijuna kuna odobreno 11 zahtjeva na području Međimurske županije, u vrijednosti 67 milijuna. 
 
Poljoprivreda je izrazito važna za sjever Hrvatske
 
Izrazio je zadovoljstvo sličnom situacijom i u Varaždinskoj županiji, rekavši da sredstva traže i proizvođači krumpira iz Ličko-senjske županije. Dodao je da se na ovaj način zaokružuje priča s tri županije koje su poznate po proizvodnji krumpira u Republici Hrvatskoj. 
 
Predsjednik Vlade naglasio je da je poljoprivreda izrazito važna za Hrvatsku te jedan od ključnih elemenata Vladinog Programa. "Smatramo da smo u ovom vremenu krize na početku shvatili koliko je važna svojevrsna strateška autonomija, bila ona u zdravstvenom pogledu ili u pogledu poljoprivrede, hrane, samodostatnosti. I upravo ta spoznaja bila je bitna u formiranju naših ciljeva u Programu Vlade", kazao je Plenković. 
 
Predsjednik Vlade podsjetio je da je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Svetom Martinu na Muri organizirala Prve dane hrvatske poljoprivrede, što pokazuje, naglasio je, koliko je Međimurska županija bitna za razvoj hrvatske poljoprivrede. "Siguran sam da ćemo kroz druge projekte nastaviti tim smjerom i omogućiti svima vama da kvalitetnije poslujete i radite, više proizvodite i da budete, uz potrebe hrvatskog tržišta, i izvozno orijentirani te na taj način pridonosite razvoju hrvatskog gospodarstva", poručio je Plenković. 
 
Premijer je naglasio da je Vlada stala uz proizvođače krumpira. "Bila je učinkovita, brza reakcija i ova sredstva koja su vam na raspolaganju dugoročno će omogućiti kvalitetniju proizvodnju i u konačnici profit što je bitno u vašem radu, za vaše tvrtke, obitelji, a i za hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo", zaključio je. 
 
Upitan zašto Vlada nije razmišljala o interventnom otkupu viškova krumpira, premijer je kazao da Vlada nastoji organizirati proces izvoza krumpira iz Međimurske županije. "Obavili smo određene kontakte i s ukrajinskim tržištem, zemljom koja bi bez problema mogla apsorbirati sve viškove krumpira koji su tu, i upravo će u tom procesu ovakvi skladišni kapaciteti omogućiti da se na cjelovit način cijeli taj proces i organizira", rekao je.  
 
Međimursko veleučilište važno za obrazovanje mladih na sjeveru Hrvatske
 
Posjet Međimurskoj županiji predsjednik Vlade Andrej Plenković završio je u Čakovcu gdje je posjetio Međimursko veleučilište i obišao Centar održivog razvoja te održao sastanak s predstavnicima Međimurskog veleučilišta.
 
U izjavi za medije, predsjednik Vlade podsjetio je da Međimursko veleučilište postoji već četrnaest godina i danas okuplja 650 studenata. Kazao je da je u akademskoj godini 2019./2020. ukupno investirano 100 milijuna kuna. Radi se o tri programa -  Računarstvo, Menadžment turizma i sporta i Održivi razvoj. Izrazio je zadovoljstvo posjetom Međimurskom veleučilištu koje je važno za obrazovanje mladih na sjeveru Hrvatske. 
 
"Drago mi je da su na ovim prostorima, gdje je nekada bila vojarna, nakon što su te nekretnine predane županiji, napravljene investicije i u veleučilište, znanstveno-istraživačke centre i poduzetnički inkubator. To pridonosi razvoju Međimurske županije i uopće sjevera Hrvatske tako što se obrazuju mlade generacije koje će, siguran sam, s ovim programima koje usvajaju pridonijeti i razvoju hrvatskoga gospodarstva”, kazao je predsjednik Vlade.
 
Odluka Ustavnog suda očekivana i logična
 
Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković je današnju odluku Ustavnog suda ocijenio očekivanom i logičnom. "Ne vidim ništa neočekivano. Cijela je ta priča po meni od prvog dana isfabricirana", rekao je, podsjetivši da je Zakon donesen prije tri godine s ciljem da proces bude transparentniji i informativniji.
 
"Svi su znali da je javni poziv. Tko je želio biti kandidat, mogao se javiti. Sada smo očekivali što će reći Ustavni sud. On je rekao jedino logično što je mogao reći. Za mene tu nema ništa neočekivanog. Smatram da je cijela priča nepotrebna i isfabricirana tema do koje nije trebalo doći", kazao je. 
 
Na pitanje što očekuje od predsjednika Republike, odgovorio je: "To pitajte njega", dodavši i kako ne zna što će s tim u vezi učiniti predsjednik Sabora.
 
"Ne može se krenuti u protuzakonitu proceduru i ostavljati u javnosti dojam kao da je to sve ovako ili onako. Nije. Od prvog trenutka nije. Jasno je to svakome tko se iole razumije u pravo. Protuzakonita procedura nije mogla nikako rezultirati ničim konkretnim, niti će rezultirati", poručio je premijer.  
 
Iz četvrtog u drugo tromjesečje prebaciti dio Pfizerovog cjepiva 
 
Upitan o isporuci Pfizerovog cjepiva, predsjednik Vlade je rekao da su procjene epidemiološke službe bile da će se maksimalno htjeti cijepiti oko 2,5 milijuna ljudi, podsjetivši da je Hrvatska ukupno naručila 8,7 milijuna doza. "Problem koji je nastao, ne samo kod nas, je sa sporom proizvodnjom i sporom dostavom AstraZenece koja je bila prva ponuđena narudžba ovoga ljeta. Činjenica da će u ovih šest mjeseci u odnosu na predviđene isporuke u Europu doći samo jedna trećina rezultira i smanjenom dostavom i Hrvatskoj", kazao je. 
 
Pojasnio je da se u ovom trenutku radi na tome da se jedan kontingent Pfizerovog cjepiva prebaci iz četveroga u drugo tromjesečje kako bi se na taj način nadomjestila dinamika cijepljenja do ljeta.


Pisane vijesti | Andrej Plenković