Plenković: Nema velike razlike između Škorine i Milanovićeve retorike cijelu godinu, huškač Milanović pravi se nevješt

Premijer Plenković je u Splitu podsjetio da ako je netko nešto uradio za Sjevernu Makedoniju u vanjskopolitičkom smislu, onda je to ova Vlada. Nikada u našem vrlo iskrenom, politički jasnom  zagovaranju potpore Sjevernoj Makedoniji, nismo antagonizirali Bugarsku, poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Splitu je, odgovarajući na pitanja novinara, vezano za ublažavanje epidemioloških mjera kazao da je logika vrlo jasna i da je jučer na Stožeru pojašnjeno.
 
„Nije isto ako ste u unutarnjem prostoru ugostiteljskog objekta za stolom, po epidemiološkim mjerama, ili ste eventualno u nekom prostoru s manjom kvadraturom na nogama, s jako velikim brojem ljudi. To nekome i tko nije epidemiolog, ili liječnik, u sekundi je jasno“, kazao je.
 
Koja je razlika?
 
Predsjednik Vlade je rekao i kako nema velike razlike između Škorine i Milanovićeve retorike cijelu godinu.
 
Vezano za današnju izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića, podsjetio je na riječi predsjednika Republike upravo u Splitu da su novinari HRT-a „plaćenici“.
 
„Sada čitam, vozeći se ovdje, da ako nekom kažete da je plaćenik, a on to misli za ovo što Škorini govore za Možemo, da se to ne može. Koja je razlika? Koja je razlika ako huškate i vrijeđate nekome obitelj, što je on radio meni 2016. godine? Koja je razlika ako nekom kažete da je 'komunistički gojenac', što mislite koje će biti reperkusije na, recimo, nekim krajnje desnim televizijama za nekoga koga se tako etiketira?“, poručio je.
 
Premijer je upitao koliko godina taloženja, mržnje, gadosti i laži može netko očekivati tko takvu etiketu dobije od prevaranta.
 
„Prevarant je – Milanović. Kao što je taj huškač i prevarant odgovoran za prijavu koja je došla Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, za prijavu koja je došla u službu Vlade od strane bugarskog veleposlanstva za napade na troje – mislio sam da je dvoje, ali sam provjerio u međuvremenu – bugarskih državljana u Hrvatskoj. Zašto? Zato što je on nešto govorio na Brdu kod Kranja“, rekao je.
 
Predsjednik RH Milanović nije pridonio – ništa
 
Premijer je pritom podsjetio da ako je netko nešto uradio za Sjevernu Makedoniju u vanjskopolitičkom smislu, onda je to ova Vlada. Zahvaljujući Vladi, prošle su godine deblokirani pregovori i odluka da se donese odluka da se otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.
 
„On tome nije pridonio ništa. I riješili smo problem koji su imali Nizozemska, Francuska u tom trenutku, i Danska. Ovo s Bugarskom je došlo kasnije. Nikada u našem vrlo iskrenom, politički jasnom definiranju zagovaranju potpore Sjevernoj Makedoniji, nismo antagonizirali Bugarsku. On dođe jednom i kao reperkusiju imate – što? Da neki koji čuju njega napadaju bugarske državljane u Zagrebu. To vam je huškanje. Ako se huškač pravi nevješt, nekome tko ništa ne zna, kao što inače radi, to može nastaviti. Onome tko zna, tu 'bozu' prodavati neće i ne može“, naglasio je, dodavši da prije Milanovićeve izjave nije bilo napada na Bugare niti je veleposlanica to došla prijaviti zato što se to dogodilo ni s čim izazvano.
 
Bilo je riječi i o obveznom vojnom roku. Premijer Milanović je izdvojio da je ministar već rekao da je krivo shvaćen. „Te teme nema, uvođenja obveznog vojnog roka neće biti“, dodao je.
 
Apologeti i trbuhozborci
 
Premijer je rekao da prati političku scenu i medije, ovoliko pak naricanja i plakanja nije bilo jako dugo.
 
„Gdje su svi ti koji su šutjeli na čitav niz uvreda i napada najnižeg karaktera koji se odvijaju kontinuirano zadnjih nekoliko godina. Šute. Dakle, imali ste Milanovića koji napada ovdje vašeg kolegu, zabranio je vašim urednicima – dakle, RTL ste vi ako se dobro sjećam, da zovu komentatora Puhovskog. Što je bio epilog? Oni su se prestravili nakon toga i nisu ga više zvali. Napao je Jutarnji list da su lihvarski list, napao je HRT da su plaćenici jedne političke opcije, napao je čelnice nevladinih udruga koje se bave ženskim pravima, čelnika srpske manjine SDSS-a u Hrvatskoj na način koji je gori od ovoga što sada slušamo. Gdje su bili lijevi, ucviljeni komentatori? Tišina. Šute. To je onda 'pitanje stila'. Onda nastupaju apologeti i trbuhozborci koji svu tu salvu uvreda, najperfidnijeg vrijeđanja svih aktera u sceni pretoče kao njegovi guslari u pitanje stila. Onda imamo komentatore koji pišu tko bolje vrijeđa“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 


Pisane vijesti | Andrej Plenković