Plenković: Vlada detaljno prati situaciju s cijenama goriva, vidjet ćemo je li potrebna intervencija

Vlada detaljno prati situaciju s poskupljenjem goriva, a postoje i alati za intervenciju bude li potrebna, rekao je danas premijer Andrej Plenković nakon sastanka parlamentarne većine. Cijena nafte varira na globalnom i mediteranskom tržištu te se bilježi njen rast, a onda i rast cijene benzina i dizela, dodao je, podsjetivši da uz naftu te cijene čine i trošarine, marže i PDV. Kazao je da su ministri  Ćorić i Marić zaduženi da detaljno prate razvoj situacije, a sutra je i sastanak GSV-a na tu temu.

Nakon sastanka parlamentarne većine, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije, a najavio je da će se odsada redoviti sastanci parlamentarne većine održavati utorkom.
 
Kazao je da su razgovarali o svim aktualnim temama koje će biti na sjednici Hrvatskoga sabora sljedeća tri dana – izglasavanje predsjednika Vrhovnoga suda, izbor ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, izvješće o radu Nacionalnog stožera civilne zaštite – te o informaciji o situaciji na granici te cijeni energenata.
 
Premijer Plenković dodao je da je jutros primio Oskara Firuija, policijskog službenika koji je teško ranjen u terorističkom napadu na Banske dvore prije točno godinu dana.
 
"On je u međuvremenu u procesu oporavka i dobro je. Sva naša potpora, zahvalnost za njegovu hrabrost, potpora liječnicima koji su mu pomogli i zahvalnost njegovoj obitelji. Očekujemo da se do kraja rasvijetle sve okolnosti toga slučaja", poručio je.
 
Što se tiče cijena struje i plina, sigurni smo do početka proljeća
 
Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vlade osvrnuo se na cijenu energenata.
 
Što se tiče cijene plina i struje, premijer Plenković rekao je da su kućanstva i potrošači sigurni do početka proljeća, što Hrvatsku stavlja u bitno bolji položaj nego mnoge druge zemlje.
 
"To je dobra, ohrabrujuća i umirujuća poruka za naše sugrađane", dodao je.
 
Kada je riječ o cijeni nafte, premijer je podsjetio da ona varira na globalnom tržištu i trenutno se bilježi njen rast, što onda uzrokuje  i porast cijene benzina i dizela.
 
U strukturi cijene litre benzina, dodao je, su cijena nafte, trošarine, marže, PDV.
 
Kazao je da su ministri Ćorić i Marić dobili zadaću da detaljno prate razvoj situacije, a sutra će se održati i sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća na tu temu.
 
"Kako se situacija bude dalje razvijala, vidjet ćemo je li potrebna određena intervencija. Za to postoje alati", istaknuo je premijer poručivši da Vlada u ovom trenutku vrlo detaljno prati situaciju s cijenama.

Europsko vijeće od Komisije zatražilo mjere na europskoj razini
 
Upitan postoji li neka "psihološka granica" u ovom trenutku, koja je prije nekoliko godina bila deset kuna, premijer Plenković kazao je da se Vlada neće igrati s psihološkim granicama jer nitko ne zna što će biti sutra.
 
"Ne možemo biti nikakvi čarobnjaci i anticipirati dokle te cijene mogu ići. Da sami sebi stavljamo neke imaginarne i nikakvim supstantivnim mjerilima određene benchmarke mislim da bismo se samo doveli u nekakvu vrstu offsidea", ustvrdio je podsjetivši da je cijena nafte bila i znatno niža u proteklih godinu dana.
 
Podsjetio je da je prošloga tjedna na summitu u Ljubljani Europsko vijeće od Europske komisije zatražilo da, s obzirom na rast cijene energenata na globalnoj razini, predloži određeni niz mjera na europskoj razini.
 
Od novog ravnatelja HRT-a očekujemo da javni servis bude javan, objektivan, informativan i konkurentan
 
Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije danas je jednoglasno predložio Roberta Šveba za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, a premijer Plenković kazao je da je Šveb imao najkvalitetniji program od svih koji su se javili na javni natječaj.
 
"Predstavio je svoje ideje na sastanku Odbora za medije. Parlamentarna većina ga je podržala, vjerujem da će biti izabran. Očekujemo da radi na tome da se javni servis modernizira, da ide ukorak sa svim naprecima tehnologije, osobito u digitalnom pogledu, i da javni servis bude ono što treba biti – javni, objektivan, informativan i konkurentan", poručio je.
 
Novoj zagrebačkoj vlasti očito nedostaje upravljačkih kapaciteta, puno lutaju
 
Novinare je zanimalo je li predsjedniku Vlade "normalno da se sastaju Vuković, Benčić i Juričan" i razgovaraju o situaciji u zagrebačkom Holdingu.
 
Premijer Plenković kazao je da je nova zagrebačka vlast startala nedavno, nakon što je dobila veliku potporu građana Zagreba.
 
"Sigurno da je potrebno neko vrijeme svakome kada dođe na nekakav posao da se na jedan realan način uhvati u koštac s izazovima. Ono što vidimo sada je jako puno lutanja, očito nedostatak nekih upravljačkih kapaciteta, a to se sve događa ekipi koja je bila najglasnija i najbrža u vrlo lakonskom optuživanju svih drugih za bilo kakve situacije u vremenu kad su bili oporba, kad su bili aktivisti. To je sve nekakva višegodišnja tranzicija GONG-a u političke stranke sa svim svojim akterima i sada se nalaze pred izazovima gdje očito lutaju, plutaju, rade greške", poručio je.
 
Naglasio je da im želi svako dobro jer je grad Zagreb i njegov grad i podsjetio da je Vlada Zagrebu dala 150 milijuna kuna beskamatnog zajma za pomoć u likvidnost.
 
Što se tiče načina upravljanja – tko što o kome govori, tko se kome miješa u posao, što su čije nadležnosti – to neka oni sami tumače, dodao je premijer Plenković.
 
Jedini razlog uvođenja Covid potvrda je zaštita zdravlja naših građana
 
Nije želio prejudicirati ocjenu Ustavnoga suda oko ustavnosti Covid potvrda.
 
"Mislim da je odluka da se Covid potvrde uvedu u zdravstvu i socijali logična i normalna, u interesu zaštite zdravlja svih koji rade u tim institucijama, korisnika i pacijenata", istaknuo je.  
 
Dodao je da se odluka za te dvije vrste aktivnosti koja ide prema svima te je tu načelo razmjernosti u potpunosti poštovano.
 
"Jedini razlog zašto bilo koju epidemiološku mjeru ili mjeru ove vrste donosimo je zaštita zdravlja naših sugrađana", poručio je predsjednik Vlade još jednom podsjetivši da cjepiva ima u izobilju i da su dobrodošli svi koji se žele cijepiti.
 
Potpora radu policije, a silu ne treba koristiti nikada ako to nije nužno
 
O situaciji na granici,  premijer je kazao da još uvijek čeka izvješće ministra unutarnjih poslova, nakon temeljitih izvida o tome što se zaista dogodilo i tko je za to odgovoran.
 
"Generalni komentar svih partnera u parlamentarnoj većini je razumijevanje i potpora radu hrvatske policije. Oni razumiju da je posao policajaca, bilo da su to granični policajci, bilo da su to drugi pripadnici hrvatske policije koji su na granici zbog ove izvanredne okolnosti – niza pokušaja nezakonitih prelazaka hrvatske granice – u nezavidnoj situaciji", istaknuo je.
 
Dodao je da štiti granicu koja je toliko duga sa 6,5 tisuća policajaca koji se rotiraju na granici nije nimalo jednostavno i vrlo je zahtjevno, a ujedno se štiti i vanjska granica Europske unije.
 
"Svi partneri dali su načelnu potporu radu policije, zahvalnost i razumijevanje, a isto tako svi su stava da ne treba nikada ni u kojoj situaciji koristiti silu ako to nije nužno", zaključio je.



Pisane vijesti | Andrej Plenković