Plenković: Hrvatska je prijatelj i saveznik BiH, želimo da Hrvati budu istinski ravnopravan konstitutivni narod

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Livno kako bi na predizbornom skupu Hrvatskog narodnog sabora BiH podržao kandidaturu Borjane Krišto za članicu Predsjedništva BiH.

''Došli smo podržati kandidatkinju Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH za članicu Predsjedništva BiH, gospođu  Borjanu Krišto, kao i Dragana Čovića u svojstvu čelnika HNS-a BiH, ali i sve stranke okupljene u okviru Hrvatskog narodnog sabora na ovim općim izborima u BiH'', kazao je Plenković.
 
Poručio je da je Brojana Krišto među građanima BiH koji su pripadnici Hrvata kao konstitutivnog naroda, već pobijedila.
 
''Ovo je zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda. Ono na što mi cijelo vrijeme apeliramo, i to govorimo godinama - bilo bi dobro i primjereno u BiH da se držimo onog fair playa iz razdoblja od 1995. do 2006. godine gdje svaki narod bira svog predstavnika u Predsjedništvo. To bi  sigurno pomoglo kvalitetnijem funkcioniranju zemlje, boljim međusobnim odnosima unutar BiH, ali bi značilo jako puno i za intenzivnije i kvalitetnije odnose između BiH i Hrvatske. Nadam se da će izbori proći korektno i da će kandidati HNS-a BiH ostvariti sjajne rezultate na svim razinama i dobiti novi politički legitimitet te nakon izbora sudjelovati u svim razinama vlasti i raditi za boljitak svih u BiH'', rekao je hrvatski premijer.
 
Hrvatska zagovaratelj europskog puta BiH
 
Naglasio je da je Hrvatska prijatelj, susjed i saveznik BiH, država koja joj je pomogla i kod oslobađanja teritorija, na humanitarnom i diplomatskom planu te u pristupu BiH Europskoj uniji.
 
Podsjetio je da je u veljači 2016. godine upravo Dragan Čović, kao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH, u ime cijele BiH predao zahtjev za članstvo u EU.
 
''Mi smo tada u Europskom parlamentu snažno zagovarali europski put BiH, a to činimo i danas i činit ćemo u budućnosti, ali želimo da Hrvati budu istinski ravnopravni. To je ono što tražimo, ni manje ni više. Mi smo jedan narod, međusobno se poštujemo i pomažemo i zato smo danas ovdje u Livnu'', dodao je Plenković.
 
Odgovarajući na pitanje novinara, osvrnuo se na kritike drugih kandidata zbog razgovora s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.
 
''Razgovaramo sa svim partnerima u međunarodnoj zajednici. Tema BiH je za Hrvatsku u smislu državne i vanjske politike, politike brige o Hrvatima izvan RH, par excellence političko pitanje. Mi smo zemlja koja će dati i  savjet i stav svim našim partnerima. Razumijemo okolnosti i ljudi nas pitaju što mislimo. Razgovaramo i s predstavnicima bošnjačkih političkih stranaka u BiH i to nije nikakva tajna. Bilo bi groteskno da hrvatska Vlada ne razgovara s visokim predstavnikom u BiH kad s njim svi razgovaraju, a pitanje koje se treba riješiti i ispraviti je nepravda prema Hrvatima.''
 
Za kraj je poručio da je smisao i duh Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i Ustava BiH te prakse koja je postojala do 2006., da na teritoriju Federacije BiH Bošnjaci biraju jednoga člana Predsjedništva, a Hrvati drugoga.
 
''I nije dobro da jedan narod bira oba člana Predsjedništva. Do 2006. godine takve prakse nije bilo, ali je ona sada tu. Smatramo je duboko nepravednom, čak i prijevarnom, te stoga gospođi Krišto želimo uspjeh i pobjedu'', zaključio je Plenković. 
 
Međusobno povjerenje i poštovanje jedini su put prema boljitku
 
Obraćajući se okupljenima na skupu u Livnu istaknuo je da su Hrvati autohtoni narod u BiH, narod koji želi dogovorom i dijalogom s Bošnjacima, Srbima i svima drugima koji žive u BiH, stvarati kvalitetnije i tolerantnije ozračje s više povjerenja i poštovanja.
 
''Hrvatski narod u BiH traži samo ono što ga pripada. Stoga je jako važno da Hrvati na svim razinama vlasti budu legitimno zastupljeni, a to znači da želimo da se poštuju dogovori. Daytonsko-pariški mirovni sporazum i ranije Washingtonski sporazum postavili su temelje ustroja BiH. Da li je on idealan ili ne, o tome svi možemo imati svoja mišljenja i stavove, ali ono što želimo i podržavamo kao Vlada RH je da odnosi u BiH i poštovanje prema Hrvatima budu utemeljeni na načelu ravnopravnosti. Jer samo tako, s povjerenjem i međusobnim poštovanjem, može se graditi funkcionalna BiH u kojoj će svima biti dobro i koja će zajedničkim naporima, i uz veliku pomoć Hrvatske, ići prema Europskoj uniji'', poručio je Plenković.
 
Hrvatska je, kazao je, učinila ogromni napor da se povrati povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH ''jer drugog puta nema''.
 
''Upućeni smo jedni na druge. živimo jedni s drugima. I samo taj povratak povjerenja može biti smjer za budućnost. No, kad je riječ o izbornom procesu i pravednoj i legitimnoj zastupljenosti treba vidjeti hoće li visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, koji ima mogućnosti djelovati kada su se iscrpile sve druge mogućnosti, napraviti dovoljan iskorak da zemlja bude stabilna, da funkcionira dobro i da Hrvati budu ravnopravni'', kazao je hrvatski premijer zaželjevši kandidatima Hrvatskog narodnog sabora uspjeh na predstojećim izborima s porukom da su zajedništvo i ustrajnost jedini način da predstavnici hrvatskog naroda nakon izbora ne budu u institucijama vlasti samo dekor, nego oni koji obnašaju vlast i u predstavničkim tijelima i na izvršnoj razini.

Pisane vijesti | Andrej Plenković