​Banožić za HTV o protupožarnim zrakoplovima: Ugroze za građane nema, sve uspijevamo odraditi, pomogli smo i susjedima

O situaciji s remontom protupožarnih zrakoplova, stanju u Oružanim snagama te predstojećoj proslavi Oluje u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je ministar obrane Mario Banožić.
 

Komentirajući činjenicu da kanaderi i Air Tractori nisu spremni u ugovorno definiranim rokovima ministar Mario Banožić je kazao kako treba pohvaliti pilote i tehničare koji svakodnevno održavaju protupožarne zrakoplove i tako doprinose sigurnosti države. Oni to rade 24 sata i rade u svim mogućim uvjetima, dodao je podsjetivši na jučerašnje požare na šibenskom području.
 
Ugroze za hrvatske građane nema, sve uspijevamo odraditi, zadnja dva tjedna pružili smo pomoć  u Sloveniji i BiH
 
"Mi i danas uspijevamo sve odraditi. U zadnja dva tjedna pružili smo pomoć i u Sloveniji te BiH, tako da u ovom trenutku ugroze za hrvatske građane nema. Dinamički plan sa Zrakoplovno-tehničkim centrom je bio ugovoren 15. kolovoza prošle godine i aktiviran u veljači, ali se to nije dogodilo", odgovorio je ministar na konstataciju da bi sve bilo lakše uz 10 protupožarnih zrakoplova.
 
Vezano za kašnjenje remonta zrakoplova kazao je kako su nekoliko mjeseci dolazile informacije o tome da se događa, međutim u razgovorima sa ZTC-om kaže "dobivao je uvjeravanja da će sve biti u redu".
 
"Ja jedino mogu tražiti da zrakoplov dođe, a kad završi sezona, kad vidimo koji su izazovi - moći će se konkretnije razgovarati", dodao je.
 
Komentirajući činjenicu da zapovjednik HRZ-a Michael Križanec nije mogao konkretno reći da se varijanta sa 4+3 zrakoplova biti dovoljna Banožić je kazao: "Nitko ne može predvidjeti što se može dogoditi. Mi s ovim s čim možemo dajemo maksimalnu snagu".
 
Odgovarajući na pitanje što misli o tome da neki djelatnici tijekom bolovanja ili godišnjeg odmora rade u tvrtkama u inozemstvu kazao je kako ne može ulaziti u operativne procese ZTC-a te da to rješava Uprava. MORH se u ovom slučaju nalazi u ugovornom odnosom, a djelatnike koji to rade, smatra - svakako treba sankcionirati.
 
Hrvatska jedna od rijetkih članica NATO-a koja prelazi 2 posto BDP-a izdvajanja za vojsku - od čega više od 30 posto ide za modernizaciju i opremanje
 
"Hrvatska vojska ove godine ima zaista impresivan proračun od gotovo 7,6 milijardi. Iz izvješća sa sastanka NATO-a u travnju vidi se da je Hrvatska jedna od rijetkih članica Saveza koja prelazi 2 posto BDP-a izdvajanja za vojsku - od čega više od 30 posto ide za modernizaciju i opremanje", kazao je Banožić dodavši da se ulaže u sve tri grane HV-a.
 
"Tu je i infrastruktura, Black Hawk te zamjena helikoptera sovjetske proizvodnje, potpora civilnim institucijama kroz protupožarnu zaštitu i hitan medicinski prijevo"z, rekao je Banožić.
 
Tu je i kopnena vojska, cilj nam je, najavio je – "zadovoljavanje cilja srednje pješačke brigade pa smo išli u nabavku Bradleya, borbenih vozila na gusjenicama i točkaši će biti opremljeni 30-mm daljinskim oružanim stanicama te Spike raketnim sustavom".
 
Što se tiče mornarice naveo je završavanje obalnih ophodnih brodova, nabavku dva lovca za mine i projektiranje višenamjenskog broda.
 
Hrvatski narod zaslužuje dostojanstvenu proslavu Oluje
 
Banožić je potvrdio je da neće biti na primanju ratnih zapovjednika na obljetnicu Oluje, u organizaciji predsjednika Zorana Milanovića. Kazao je kako je od jutra zauzet aktivnostima - od polaganja vijenaca na Mirogoju, svečane Akademije, sastanka sa zapovjednikom garde Minnessote, susretom s braniteljima s ministrom Medvedom i premijerom.
 
Objasnio je na što je konkretno mislio kad je na današnjoj konferenciji za novinare spomenuo "skandal s udrugama".
 
"Mislio sam na udruge koje koriste svoja prava da komuniciraju da su bili sudionici Oluje, ali i ja sam kao dijete bio u Oluji. Prošao sam cijeli dio 1995. godine, isto kao i 1991. Jako se dobro sjećam događaja, bio sam u ratnom području. Mislim da svi zajedno na to trebamo gledati s pijetetom, a ne raditi na promaknuću pojedinih političkih ciljeva kad o tome govorimo", rekao je Banožić.
 
Zaključio je da hrvatski narod zaslužuje dostojanstvenu proslavu Oluje.
 
Izvor: HTV / Vlada
 

Pisane vijesti | Mario Banožić