Bljesak i Oluja legitimne su vojno-redarstvene akcije. Stajalište o zamolnici BiH kada se prouči dokumentacija

Slika /Vijesti/2021/kolovoz/12 kolovoza/IMG_7442.png

Stajalište o zamolnici Tužiteljstva BiH u kojoj se hrvatske ratne zapovjednike povezuje s navodnim ratnim zločinom donijet će se kada dokumentaciju detaljno prouči hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, rekao je predsjednik Vlade Plenković nakon sastanka članova Vlade s ratnim zapovjednicima. Naglasio je da će se odluke donositi na temelju hrvatskih zakona i međunarodnih sporazuma štiteći nacionalne interese, obrambeni i legitimni karakter vojno-redarstvene operacije Bljesak te vodeći računa o interesima i dignitetu hrvatskih ratnih zapovjednika. 

Premijer Plenković na konferenciji za medije nakon održanoga sastanka s ratnim zapovjednicima, hrvatskim generalima, admiralima koji su obranili Hrvatsku i u Bljesku i u Oluji izvijestio da je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave 6. kolovoza diplomatskim putem primilo zamolnicu koju je uputilo Tužiteljstvo BiH za preuzimanje kaznenoga progona zbog sumnje u kršenje međunarodnog prava u okviru operacije Bljesak.
 
Rekao je da je cilj sastanka bio zapovjednike upoznati sa sadržajem zamolnice, odnosno da informaciju o čemu je riječ dobiju neposredno od hrvatske Vlade, a ne putem spekulacija u eteru.
 
Optužnice ne postoje. Ovim zahtjevom za ustupanje kaznenog progona privremeno su prekinute sve radnje u vezi ovog predmeta od nadležnih tijela u BiH
 
"Još smo jednom naglasili da ovdje nije riječ ni o kakvima optužnicama. Optužnica nema, one ne postoje", decidiran je Plenković.
 
"Ovim zahtjevom za ustupanje kaznenog progona privremeno su prekinute sve radnje u vezi ovog predmeta od nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini", dodao je.
 
"Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije Bljesak u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici. Kaznena djela koja se spominju u zamolnici su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo povrede zakona i običaja ratovanja", rekao je premijer.
 
"Bit i poveznica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za tzv. neselektivno granatiranje", pojasnio je.
 
"Vlada će putem Ministarstva pravosuđa i uprave do u detalje proučiti opsežnu dokumentaciju koja je stigla. Nakon toga ćemo donositi odluke koje su na institucijama Republike Hrvatske i zaštiti hrvatske nacionalne interese, obrambeni i legitimni karakter vojno-redarstvene operacije Bljesak vodeći računa o interesima i dignitetu ratnih zapovjednika Hrvatske vojske, ljudi koji su s hrvatskim braniteljima pridonijeli našoj slobodi i našem teritorijalnom integritetu", naglasio je Plenković.
 
Sve odluke donosit će se na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala štiteći nacionalne interese
 
"Sve odluke donosit će se na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala", istaknuo je Plenković rekavši kako su ova dva načela važna u postupanju i pristupanju tematici s kojom su suočeni.
 
"Današnji sastanak protekao je vrlo dobro, riječ je o iskrenom i otvorenom razgovoru u kojemu smo kao Vlada izvijestili ratne zapovjednike o čemu je riječ i čuli smo njihov stav. Dogovorili smo da idući sastanak na ovu temu bude nakon što Ministarstvo pravosuđa Vladi podnese odgovarajuće detaljno izvješće", rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.
 
Miljavac: Ni u jednom momentu nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva
 
Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora nakon sastanka je poručio da su svi generali iznijeli svoj stav i došli do zaključka da to preuzme Ministarstvo pravosuđa te da se nakon detaljne analize sastanu i odluče o daljnjim koracima.
 
"Jednoglasno smo se složili i u tom smjeru smo i krenuli", rekao je Miljavac.
 
"Postoji  i varijanta da to jednostavno odbijemo, a što bi to značilo? Hrvatska bi se na neki način riješila tog problema, a generalima bi vjerojatno dignuli optužnice u BiH, tjeralice i mi bismo praktično bili blokirani za svoj život i da se ne mičemo iz Hrvatske”, rekao je Miljavac, navodeći da im ta varijanta nije prihvatljiva.
 
Poručio je kako generali znaju što su radili.
 
“Nikad ni u jednom momentu nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva, a u ratu se gine, nije to balet, ima i nevinih žrtava.”



Pisane vijesti | Andrej Plenković