Butković: Razgovor sa socijalnim partnerima je kontinuiran i nema veze s izborima

Potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković kazao je da bi Nacionalno vijeće za digitalnu transformaciju trebalo biti zaduženo za praćenje provedbe Strategije digitalne Hrvatske i usmjeravanje procesa koji se odnose na digitalnu transformaciju, ocijenivši današnju raspravu na 1. sjednici Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju kvalitetnom. Novinarima je rekao i kako vjeruje ministru gospodarstva Davoru Filipoviću kada kaže da nema što skrivati oko poruka vezanih uz nedavnu aferu s plinom u Ini, dok je vezano za sindikate, poručio kako Vlada ima kontinuiran socijalni dijalog.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predsjedao 1. sjednicom Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju.

Po završetku sjednice, u izjavi za medije, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da bi Nacionalno vijeće za digitalnu transformaciju trebalo biti zaduženo za praćenje provedbe Strategije digitalne Hrvatske i usmjeravanje  procesa koji se odnose na digitalnu transformaciju, kako bismo iskoristili sve ključne prilike i nove tehnologije koje nam se pružaju u ovom trenutku.

Današnju raspravu na 1. sjednici ocijenio je kvalitetnom, podsjetivši da je Vlada posljednjih godina donijela i niz zakona, poput Zakona o elektroničkim komunikacijama, Zakona o mjerama smanjenja troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina te Plan razvoja širokopojasnog pristupa i Okvirni nacionalni program za razvoj infrastrukture za širokopojasni pristup u dijelovima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganje.

Plan razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture

Butković je rekao da se govorilo i o konkretnim projektima. "U tom smislu je projekt na koji će biti utrošeno oko 100 milijuna eura od kraja godine", najavio je. Drugo je, dodao je, plan razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes.

"To rade Odašiljači i veze, on nešto kasni, ali će biti u sljedećem razdoblju sufinanciran s 50 milijuna eura. Tu je i niz projekata kroz NPOO i projekti koji se pripremaju, poput izgradnje pasivne elektroničke komunikacijske infrastrukture", ustvrdio je Butković.

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić podsjetio je da je Strategija donesena prošle godine, čime je Hrvatska krenula u novo razdoblje digitalizacije.

Kazao je da Strategija želi postići i da Hrvatska na razini Europe poraste na ljestvici DESI indeksa. "To je sve upravo zbog građana, da oni budu u boljem digitalnom okruženju i da mogu bolje koristiti digitalne tehnologije", naglasio je.

Vjerujem ministru Filipoviću

Odgovarajući na pitanja novinara, potpredsjednik Vlade Butković rekao je kako vjeruje ministru gospodarstva Davoru Filipoviću kada kaže da nema što skrivati oko poruka vezanih uz nedavnu aferu s plinom u Ini, dok je vezano za sindikate, poručio kako Vlada ima kontinuiran socijalni dijalog.

"Nema razloga da mu ne vjerujem. On je svima nama objasnio tu situaciju, nemam što dodatno tu objašnjavati. On sam kaže da tu nije bilo nikakvog utjecaja, nikakve radnje nisu se nakon tih poruka događale, na ništa on nije utjecao, ništa nije naređivao", kazao je Butković.

Na pitanje postoje li situacije u kojima njemu ljudi prilaze, traže ili sugeriraju nešto, ministar je rekao kako će političarima uvijek netko prilaziti.

"Samo je onda bitno da vi kao odgovoran čovjek ne nasjedate na takve tvari. Nekad te sugestije mogu biti i dobre ako vam ukažu da nešto u vašem sektoru nije kako treba, ima i korisnih informacija koje mi dobivamo od različitih ljudi, poznatih i nepoznatih, samo je bitno da u svom daljnjem djelovanju ne radite nekakve greške, nešto što je protuzakonito", pojasnio je Butković. 

Poručio je i kako se ne boji da bi neke njegove poruke mogle izaći u takvom kontekstu.

Ministar Malenica nastavit će razgovor s pravosudnim djelatnicima

Upitan da komentira što će biti sa službenicima u pravosuđu koji od jučer štrajkaju i traže povećanje plaća za 300 eura, uz dodatak koji je dogovoren za plaće u državnim i javnim službama, pri čemu će najviše porasti onima s najmanjim plaćama, Butković je rekao će ministar Malenica nastaviti razgovor s pravosudnim djelatnicima.

"Nadam se da će oni ovo prihvatiti. Ovo je konkretno, moćno, ima glavu i rep jer oni koji imaju najmanje dobivaju najveće povećanje, tako da vjerujem da će oni, kad vide ovaj prijedlog, zajedno s ministrom postići dogovor", kazao je.

Na pitanje ima li novaca za najavljeno povećanja plaća te kupuje li Vlada mir uoči izborne godine, Butković je poručio kako su dijalog i razgovor sa socijalnim partnerima kontinuirani i kako nema veze s izborima.

"Novca ima, ovo nije ništa što proračun ne može podnijeti. Ovo je pravedno, nije ništa predizborno. Mislim da je ovo sukladno našim mogućnostima, projekcijama u proračunu, gospodarskom rastu i mi to kao država možemo podnijeti", rekao je.

Na komentar da se premijer pojavljuje u ulozi spasitelja nakon što ministri ne daju tražena povećanja, Butković je rekao kako je premijer na sastanak došao informiran nakon razgovora s ministrima, ali i kako je činjenica da je na kraju premijer taj koji je najodgovorniji i donosi konačnu odluku.

Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti | Promet, pomorstvo i infrastruktura | Oleg Butković