Epidemiološka situacija je bolja, ohrabrujemo roditelje da pošalju djecu od ponedjeljka u škole

  • Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/22 svibnja/10.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je izgradnja Osnovne škole ''Vladimir Nazor'' u Svetom Iliji važan projekt za hrvatsko obrazovanje i Varaždinsku županiju te još jedan signal privrženosti Vlade Republike Hrvatske da ulaže u budućnost mladih.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na otvorenju početka radova nove Osnovne škole ''Vladimir Nazor'' u Svetom Iliji u Varaždinskoj županiji, istaknuvši da je riječ o važnom projektu za hrvatsko obrazovanje i Varaždinsku županiju te o još jednom signalu privrženosti Vlade Republike Hrvatske da ulaže u budućnost mladih.

"To je infrastruktura obrazovnog sustava i nastavak naše politike uopće ulaganja u Varaždinsku županiju. Vjerujem da će projektanti, izvođači radova i nadzor učiniti maksimalan napor da u roku od dvije godine od danas ovdje osvane nova osnovna škola i nova sportska dvorana koja će značiti puno za obrazovanje i sport, ali i za brojne kulturne i društvene aktivnosti općine Sveti Ilija", kazao je Plenković.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

HZJZ revidirao upute za boravak djece u školi

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer se osvrnuo na povratak djece u škole. Kazao je da je epidemiološka slika bitno drukčija u odnosu na pet ili šest tjedana kada su se radile prve procijene.

"Stvari su jasne. Hrvatski zavod za javno zdravstvo revidirao je upute za boravak djece u školi. Epidemiološka slika je bitno drukčija u odnosu na pet ili šest tjedana kada su se radile prve procijene. Mi smo i dalje u fazi jednoznamenkastih brojeva, nema nikakvih razloga da djeca od ponedjeljka ne budu u školama", rekao je Plenković.

Dodao je da ne vidi što bi trebalo priječiti roditelje da djeca idu u školu ukoliko se reaktiviralo sve što se moglo reaktivirati u gospodarstvu i društvenom životu.

"Škola traje do 26. lipnja, ne vidim razlog ako sve drugo funkcionira, ako su se ljudi vratili na posao, ako rade dućani, trgovački centri, odvijaju se brojne aktivnosti, zašto bi bila smetnja da se idu u školu", rekao je Plenković.

Kazao je da je dokazano u Hrvatskoj, a i globalno da su se djeca pokazala najotpornija u pogledu zaraze. "Ovo je nažalost vrsta bolesti koja je bila najubojitija za naše starije sugrađane. Osim fame koja postoji ne vidim nijednu zapreku da od ponedjeljka veći broj djece i učenika ne bi bio u školama", ustvrdio je.

Podsjetivši da su sve članice Europske unije zatvorile škole krajem veljače i početkom ožujka, premijer je istaknuo da je njegova Vlada jedna od onih koja je reagirala brzo. 

Objašnjavajući zašto se u škole vraćaju samo učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, istaknuo je da je Hrvatska za razliku od brojnih razvijenih zemalja imala spremnu školu putem televizije i putem online sustava.

"Procijenjeno je bilo na razini Ministarstva znanosti i obrazovanja da učenici od prvog do četvrtog razreda mogu nazad, da će se na pravi način osigurati završnost svih drugih razreda, da će maturanti polagati maturu kao što je to bilo i do sada. Osobno sam inzistirao da se državna matura provede onako kako treba, i obvezni i izborni predmeti", kazao je Plenković.

Vlada je stala iza privatnog sektora

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na prosvjed poduzetnika te na paket mjera za pomoć gospodarstvenicima u krizi uzrokovanoj koronavirusom.

Podsjetio je da je Vlada za hrvatski privatni sektor u smislu i davanja naknada i oslobađanja od davanja polučila efekt puno bolji nego u drugim zemljama.

"Mi praktički nismo imali veći broj nezaposlenih, osim činjenice da imamo jedan broj nezaposlenih, no da je sezona normalna, svi sezonci bi sada radili, uvjeren sam da bi ponovno imali onu stopu nezaposlenosti na koju je naša Vlada došla, a to je bilo 6,7 posto. Prema tome, ako u ovim okolnostima država političkom voljom da privatnom sektoru za plaću u ožujku za naših 500 tisuća sugrađana po 3200 kuna, onda smo mi stali iza privatnog sektora. Ako da 4000 kuna u travnju za 600 tisuća naših sugrađana, onda smo pružili ruku gospodarstvu" poručio je premijer.

Ako se procijeni, istaknuo je predsjednik Vlade, da pojedini sektori poput turizma, prometa i dijelom ugostiteljstva nemaju prihoda i dalje, onda će se sukladno precizno definiranim kriterijima tražiti rješenja koje će pomoći zaposlenicima u tom sektoru.

"Radit ćemo na tome da Hrvatska zaista iskoristi maksimalno sredstava iz Europske unije. Taj zamašnjak europskih sredstava mora biti dio jedan dio rješenja ekonomskog oporavka Hrvatske i mi ćemo se tu zalagati da to bude što više", naglasio je Plenković.  

Kada netko ima 76 potpisa onda bez obzira na modalitet konzultacija stvari su jasne

Upitan o jučerašnjoj izjavi predsjednika Republike Zorana Milanovića da možda neće izaći na izbore, predsjednik Vlade je kazao da nije gledao njegov intervju jer je bio u Rijeci.

"Mislim da je to za Davora Bernardića jedna vrlo znakovita poruka, kao i za birače ljevice", dodao je.

Premijer se osvrnuo i na najavu predsjednika Milanovića da nakon izbora neće biti klasičnih konzultacija.

"Siguran sam da će naši građani prepoznati one koji su se pokazali u ostvarenju onoga što su obećali 2016. i onoga što su odradili u pogledu nepredviđenih kriznih upravljanja. Ukoliko građani daju povjerenje Hrvatskoj demokratskoj zajednici, mi ćemo razgovarati s potencijalnim partnerima. Kao što to inače biva, tražit ćemo 76 potpisa, a kada netko ima 76 potpisa onda bez obzira na bilo koji modalitet konzultacija stvari su jasne", kazao je Plenković.

Premijer Plenković ne smatra da je njegova pozicija predsjednika Vlade svojevrsna prednost na parlamentarnim izborima, kazavši da u prošloj u kampanji nije bio na vlasti pa je HDZ opet pobijedio.

"Predsjednik vlade ne postajete iz vakuuma, morate dobiti legitimitet u stranci u kojoj jeste pa onda ta stranka mora dobiti povjerenje. Pa nakon toga kad formirate vlast obnašate neke državne dužnosti. To je u biti neodvojivo. Teze o odvajanju stranke i politike, ako ste predsjednik Vlade, ne postoje. Drugi primjer je predsjednik Republike koji nakon što se izabere više nije član stranke i onda ima svojevrsni komoditet da kaže da neće izaći na izbore i podržati Bernardića koji je njega snažno podržavao da bude predsjednik", zaključio je premijer Plenković.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković