Festival kajkavskih popevki označava više od pola stoljeća tradicije i kulture Hrvatskoga zagorja

  • Slika /Vijesti/2023/Rujan/09 rujna/VRH_5216-01.jpeg

U sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini, manifestacije koja njeguje kulturu i tradiciju kajkavskog govornog područja, predsjednik Vlade Andrej  Plenković prisustvovao je retrospektivnom koncertu "Popevke zanavek" na 58. Festivalu kajkavskih popevki, koji označava, kako je premijer kazao, više od pola stoljeća krasne tradicije i kulture Hrvatskoga zagorja.

"Više od pola stoljeća krasne tradicije i kulture, emancipiranja našega identiteta, cijeloga bogatstva Hrvatskog zagorja i naše kulture", rekao je Plenković za Festival.

Objasnio je i kako Vlada namjerava očuvati važnost hrvatskih narječja.

"U novi smo Zakon o hrvatskom jeziku uvrstili i zlatnu formulu hrvatskoga jezika - ča, kaj, što - i time dajemo legitimitet i važnost svim našim narječjima”, istaknuo je te dodao kako se veseli prisjetiti uspješnica s davnih festivala u Krapini.

Uoči koncerta, premijer Plenković obišao je izložbeno-prodajne kućice 31. zagorskog gospodarskog zbora, a pohvalio je, uz domaćine, i Osječko-baranjsku županiju kao partnera ovog sajma na velikoj zastupljenosti.

"Veliki je broj obrtnika, OPG-ova i drugih zainteresiranih gospodarskih subjekata. Posebno me veseli što je u Županiji nikada manja nezaposlenost, a velika zaposlenost - upravo onako kako je i na razini Hrvatske. Imamo 1,68 milijuna osiguranika, najviše ikada", poručio je premijer i dodao da je odnos zaposlenih i nezaposlenih 16 naprema 1.

"Takav odnos nismo nikada imali i mislim da je to ohrabrujuće. Drago mi je da podupiremo brojne projekte za Hrvatsko zagorje i Krapinsko-zagorsku županiju", zaključio je Plenković.

Uz premijera Plenkovića, na Festival su stigli i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković