Filipović za RTL: Zakonom o trgovini omogućujemo kvalitetan balans između poslovnog i obiteljskog života

Slika /Vijesti/2023/Kolovoz/16 kolovoza/Filipović RTL 1608.jpg

Ministar gospodarstva i održivoga razvoja Davor Filipović, gostujući u RTL-u Danas, poručio je da, trgovcima, ali i proizvođačima hrane - onom dijelu njih koji neopravdano dižu cijene,  najbolju poruku mogu poslati hrvatski građani – ne kupujući više te proizvode te odlaskom kod trgovaca koji su korektni.

Upitan što Vlada može napraviti te ima li ikakav utjecaj na trgovce koji dižu cijene, ministar je podsjetio na mjere koje je Vlada poduzimala u proteklih godinu dana.
 
"Vidjeli ste da smo ograničili cijene energenata, goriva, električne energije i plina. Stvorili smo predvidiv okvir u razmjerima najveće energetske krize koja se dogodila da bi naši poduzetnici mogli poslovati. To daje rezultate u kontekstu života naši građana. zamislite da je cijena energije 60 posto skuplja kao što je u Sloveniji, ali to se nije dogodilo zbog intervencije Vlade", poručio je.
 
Dio trgovaca ne ponaša se odgovorno
 
"Što se tiče cijena u trgovačkim lancima moramo se svi odgovorno ponašati. Ako Vlada napravi sve onda se očekuje odgovorno ponašanje od strane trgovačkih lanaca i proizvođača hrane. Kod dijela trgovaca sigurno je izostalo to odgovorno ponašanje. Vlada je napravila sve što smo mogli napraviti", odgovorio je ministar na pitanje kako zaustaviti cijene hrane.
 
Ponovio je da svi moraju podnijeti teret krize i kako nije dobro što više novaca zarađivati preko leđa hrvatskih građana što radi dio poslovnih subjekata".
 
"Dio ljudi uopće ne pita koja je cijena. Najbolju poruku trgovcima, a i proizvođačima hrane - onom dijelu njih koji neopravdano dižu cijene mogu poslati hrvatski građani - da neće kupovati više te proizvode - da će se suzdržati od određene potrošnje i da će otići kod trgovaca koji su korektni", kazao je Filipović.
 
Pojasnio je da Zakon o trgovini  predviđa uvođenje sajamskog dana. "To je ciljano ostavljeno da čelnici jedinica lokalne i područne samouprave mogu proglasiti sajamske dane. Na Velikoj Gospi imate različite štandove i prodaju. Ono što Zakon govori je prigodna prodaja se organizira za određeni sajam, priredbu ili manifestaciju", poručio je.
 
Zakon o trgovini predvidio je proglašavanje sajamskog dana
 
Kazao je da se u dopune Zakona o trgovini išlo kako bi se omogućilo građanima, posebno oko 86.000 žena koje rade u trgovini, jedan kvalitetan balans između poslovnog i obiteljskog života.
 
"Ovdje smo išli prema trgovini, to je bio program HDZ-a na prošlim izborima. To je jako dobro jer će omogućiti ljudima da vrijeme kvalitetno provedu s najmilijima", rekao je, dodavši da inspektorat još nije naplaćivao kazne, no ne znači da neće.
 
Upitan je li normalno da su pekarnice zatvorene, a benzinske pumpe prodaju kruh, Filipović je kazao da je dio benzinskih pumpi i dosad imao pekarske proizvode u svom asortimanu.
 
"Ne vidim da se tu događa nešto posebno. Ne vidim što to ne možemo kupiti u 6 dana u tjednu da baš nedjeljom moramo kupovati kruh ili ići u trgovinu. Sve se to može napraviti u danima prije. Treba se vratiti na svrhu - da obitelji provode vrijeme skupa", kazao je ministar.
 
U interesu nam je da se razjasne svi detalji oko HEP-a i prodaje plina

Komentirao je i takozvanu plinsku aferu i HEP, kazavši da je sve dosad radio pošteno i časno i tako će nastaviti.
 
"Bio sam sedam sati prisutan na Odboru za gospodarstvo gdje sam odgovorio do sitnih detalja na sva pitanja. Jesam li o smjeni razgovarao s premijerom Plenkovićem? Ne", poručio je te dodao da će odluku o svemu što se događalo u HEP-u donijeti Vlada.
 
"Meni je u cilju i interesu kao i cijeloj Vladi da se do najsitnijeg detalja sve oko HEP-a razjasni", naglasio je Filipović, te naglasio da ga dosad nije zvao ni DORH ni USKOK, a bude li ga tko zvao, njegova je dužnost da se odazove.
 
Izvor: Vlada / RTL
 

Pisane vijesti | Ekonomija