Grlić Radman: Hrvatska će štititi Hrvate u BiH od daljnjeg obespravljivanja

Slika /Vijesti/2022/05 svibanj/4 svibnja/2.jpg

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kritizirao je u srijedu odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) o raspisivanju izbora u BiH tvrdeći da to tijelo ne može tumačiti nepostojeće odredbe Izbornog zakona te je najavio nastavak angažiranja Zagreba u zaustavljanju obespravljivanja Hrvata.

"Hrvatska država će biti i dalje brana, štit svim scenarijima koji dolaze sa strane, a imaju za cilj dalje obespravljivanje i destabiliziranje Hrvata u BiH. Hrvatska neće stajati mirno, neće biti pasivna. Ja sam zato namjerno došao danas kako bih pokazao da smo i dalje odlučni i čvrsti, te prenio poruku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o zauzetosti i potpori pitanjima koja su od vitalnog interesa hrvatskog naroda u BiH", rekao je Grlić Radman u Mostaru uoči konferencije posvećene eurointegracijama BiH.

SIP BiH u srijedu je raspisao opće izbore za 2. listopada, unatoč tome što su izbrisane odredbe o načinu biranja izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda, a takvoj odluci se jedino usprotivio hrvatski član toga tijela Vlado Rogić.

Po riječima ministra Grlić Radmana, SIP nije imao zakonske uvjete za raspisivanje općih izbora u BiH.

"Mi smatramo da je Središnje izborno povjerenstvo preuzelo prerogative ustavotvorca i zakonodavca, što ne može. To je administrativno tijelo i ne može imati nadležnost kada su u pitanju izbrisani članci u Izbornom zakonu", rekao je ministar dodajući da upravo izbrisane odredbe sugeriraju da je zakon manjkav.

Dom naroda je ustavna kategorija

Ustavni sud BiH je u presudi po apelaciji Bože Ljubića (HNS BiH) u ljeto 2017. izbrisao odredbe o načinu posrednog izbora izaslanika za Dom naroda Federacije BiH i zatražio od državnog Parlamenta da ih izmijeni kako bi se spriječile manipulacije s izborom predstavnika triju naroda u tome parlamentarnome domu. Uz to je Ustavni sud izbrisao i odredbu o tome da se iz svake od deset županija mora izabrati i jedan predstavnik konstitutivnog naroda u Dom naroda ako je izabran u županijsku skupštinu. Kroz izbornu reformu taj je dio do danas ostao nedefiniran.

Kako je kazao Grlić Radman, ta izmjena je trebala biti posao Parlamentarne skupštine BiH, a o sastavu Doma naroda Federacije BiH ne može odlučivati SIP.

"Dom naroda je ustavna kategorija i njega ne može popunjavati administrativno tijelo", istaknuo je.

Izrazio je razočaranost jer je najveća bošnjačka stranka SDA opstruirala izbornu reformu i dodao da preglasavanje Hrvata u BiH neće donijeti nikome pobjedu.

"To nije dobro. To nikome ne donosi ništa dobro. Ako netko misli da je nekoga u nečemu pobijedio, teško se vara. Hrvatska će i dalje svjedočiti o neravnopravnom položaju hrvatskog naroda", poručio je Grlić Radman.

On je sudjelujući na konferenciji „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove“ istaknuo kako je cilj Hrvatske što brže članstvo BiH i zemalja jugoistoka Europe u EU.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić rekao je kako BiH i cijela regija nema alternativu od članstva u EU ali i NATO savezu.

"Alternativu živimo danas, jedan nestabilan te upitan, gospodarski i politički prostor, ne samo u BiH, nego na cijelom prostoru jugoistoka Europe koji će se s budućnosti u EU stabilizirati i postati bolje mjesto življenja", rekao je Brkić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti