Grlić Radman: Političari u BiH trebaju shvatiti da im je budućnost u EU-u i NATO-u

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/22 svibnja/HN20230522060222.JPG

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u Bruxellesu kako očekuje da će sve političke snage u Bosni i Hercegovini shvatiti je budućnost te zemlje u Europskoj uniji i NATO-u.

“Potrebno je raditi s političarima iz Bosne i Hercegovine kako bi ih se odvratilo od onih politika koje nisu europske. Siguran sam da će svi političari u Bosni i Hercegovini shvatiti da je jedina budućnost Bosne i Hercegovine u članstvu u Europskoj uniji i NATO-u”, rekao je Grlić Radman, odgovarajući na pitanje novinara da komentira najavljeni posjet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Moskvi.

Grlić Radman je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova država članicama, kojima su se za radnim ručkom pridružili i njihovi kolege sa zapadnog Balkana.

Ministar je rekao da Hrvatska kao neposredni susjed Bosne i Hercegovine snažno pridonosi jačanju svijesti o važnosti da Europska unija bude snažnije prisutna u regiji.

Uskladiti politiku zemalja zapadnog Balkana s vanjskom politikom EU

Grlić Radman je kazao da je pitanje zapadnog Balkana i europske perspektive tih zemalja postalo još važnije nakon ruske agresije na Ukrajinu. Istaknuo je potrebu da se sve zemlje iz toga područja usklade s vanjskom politikom EU-a, posebice u pogledu odluka koje je EU donio vezano uz pomoć Ukrajini i sankcija Rusiji.

Srbija je jedina zemlja zapadnog Balkana koja se odbija uskladiti s Europskom unijom i uvesti sankcije Rusiji.

Na to je ukazao i visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Ministar Grlić Radman je rekao da je pozvao kolege iz EU-a da daju potporu kako bi Bosna i Hercegovina kako bi što prije započela s pristupnim pregovorima.

“Mislim da je to BiH zaslužila, učinila je znatne pomake”, rekao je Grlić Radman ističući važnost da jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i svih građana BiH.

Grlić Radman je dodao da zemlje zapadnog Balkana trebaju njegove dobrosusjedske odnose između sebe i sa članicama EU-a s kojima graniči.

Hrvatska protiv ukidanja konsenzusa u vanjskoj politici EU-a
 
"Hrvatska ne podržava prijedlog da se odlučivanje konsenzusom u nekim područjima vanjske politike EU-a zamijeni odlučivanjem kvalificiranom većinom jer je to jedina poluga koja manjim državama jamči ravnopravnost", izjavio je ministar Gordan Grlić Radman.

Na inicijativu Njemačke, devet zemalja članica je početkom svibnja formiralo skupinu koja se zauzima za to da se u određenim vanjskopolitičkim pitanjima umjesto jednoglasnosti odlučuje kvalificiranom većinom.

Jedan od razloga za tu inicijativu su poteškoće oko usuglašavanja politike prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. Mađarska je zemalja koja najčešće poseže za blokadom i traži ustupke da bi pristala na neke odluke, a što joj omogućuje pravilo o jednoglasnom odlučivanju.

Za promjenu pravila potrebna je jednoglasna odluka država članica.

“Hrvatska nije za to, ali to ne znači da Hrvatska nije za jedinstvo EU-a, dapače, do sada nismo nikad blokirali neku odluku i uvijek smo bili konstruktivni suradnik”, rekao je Grlić Radman. 

“To je jedina poluga koja jamči nama kao maloj zemlji da ne bude preglasana i da ravnopravno sudjeluje u donošenju odluka koje su doista važne za nacionalnu sigurnost i nacionalni interes”, rekao je Grlić Radman.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi | Gordan Grlić Radman