Grlić Radman za HTV: Tražili smo jamstva za sigurnost naših građana u grčkim zatvorima, povećat ćemo konzularnu pomoć

Slika /Vijesti/2023/Kolovoz/16 kolovoza/Grlić Hrt 1608.jpg

U središnjem dnevniku HRT-a, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je premještanje hrvatskih državljana u grčke zatvore. Otkrio je kako grčko pravosuđe ne poznaje institut istražnog zatvora te da se osumnjičenici i osuđenici nalaze na istom mjestu. Kazao je da je ministarstvo na raspolaganju roditeljima uhićenih navijača te da Vlada RH čini sve kako bi zagarantirala sigurnost istih dok čekaju presudu.

Ministar je izrazio sućut obitelji poginulog navijača AEK-a. Rekao je kako "razumije zabrinutost roditelja" te je dodao kako su oni već "upućeni na MVEP, Vladu i diplomaciju".
 
"Najprije bih izrazio sućut obitelji poginulog grčkog mladića. Razumijem apsolutno zabrinutost roditelja, to je prirodno, ljudski. Roditelji su upućeni na MVEP, na hrvatsku diplomaciju i Vladu. Mi činimo od prvoga dana sve ono što nam je nužno, profesionalno, ljudski i što nam je ustavna obveza, naše veleposlanstvo u Ateni i MVEP", rekao je ministar.
 
Otkrio je kako su već razgovarali s roditeljima.
 
"Mi smo neki dan primili u odvojeno dvije skupine roditelja i na raspolaganju im stojimo i dalje", kazao je.
 
Predsjednik svojim izjavama umanjuje napore koje Vlada čini
 
Ministar vanjskih poslova ocijenio je da dio parlamentarnih stranki i zastupnika "parazitiraju" na ovom slučaju.
 
"Želimo poručiti roditeljima da se pouzdaju u hrvatsku Vladu, a ne u one političke, ja bih rekao, male strančice, njihove predstavnike, koji parazitiraju zapravo na ovom slučaju", ustvrdio je.
 
Komentirao je i izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji se u ponedjeljak ustvrdio da "Grčka nije pravna država".
 
"Počev', nažalost od predsjednika koji nam svojim izjavama jako, jako šteti. Gaf do gafa. Vidjeli ste reakcije grčkih dužnosnika. On svojim izjavama zapravo umanjuje sve napore koje činimo. Ja bih isto tako molio roditelje uz puno uvažavanje i brigu, ja imam djecu, suosjećam s njima. Roditelji su naši partneri, roditelji i grčke vlasti. Vaši partneri nisu neki dušebrižnici, među njima su neki parlamentarni zastupnici", ustvrdio je ministar.
 
Dodao je kako je predsjednik "mogao nazvati predsjednicu države", "izraziti sućut" i "pridonijeti raspletu situacije".
 
"Zastupnici su mogli uz toliko veliku brigu i nazvati nekog kolegu u grčkom parlamentu. Predsjednik države je trebao nazvati našeg veleposlanika, interesirati se za stanje hrvatskih državljana u Grčkoj. Mogao je nazvati predsjednicu države, izraziti sućut i vidjeti kako pridonijeti što boljem raspletu ove situacije", rekao je.
 
"Predsjednik Vlade i ja, pa i drugi moje kolege, svakodnevno kontaktiramo s našim veleposlanikom, a premijer se isto čuo u par navrata sa svojim kolegom Mitsotakisom. Ja sam također s ministrom vanjskih poslova, kao i kolega Malenica. Činimo sve ono najbolje što treba kako bi zaštitili hrvatske državljane", zaključio je Grlić Radman.
 
Kvalifikacija kaznenih djela
 
Ministar se osvrnuo na početak pravnog procesa. Komentirao je kvalifikacije koje je tužiteljstvo predložilo.
 
"Tek je počelo, tužiteljstvo je dalo prijedlog optužnice, dali su kvalifikacije tih dijela ili nedjela. Od zločinačkog udruživanja do nanošenja teških tjelesnih ozljeda i tako dalje", nabrojao je.
 
"Tročlano sudsko vijeće treba narednih dana odlučiti o tome hoće li biti kazneni progon, hoće li se odbaciti ili će to biti prekršaj. Da se ovo dogodilo u Hrvatskoj, izgrednici bi također bili zatočeni", kazao je.
 
Gordan Grlić Radman rekao je kako je Grčka "demokratska država" te da Vlada pokušava "anulirati štetu" koju je "nanio predsjednik".
 
"Grčka je demokratska država, ima pravni sustav, nažalost je predsjednik države kazao da ona to nije. Mi sada pokušavamo anulirati tu štetu koju je nanio", poručio je.
 
Rekao je kako Hrvatska s Grčkom ima "nikad bolje bilateralne odnose".
 
"Potpisnica je svih konvencija, Grčka je članica EU i članica NATO-a. Ona je naša saveznica, bilateralno nismo nikada imali bolje odnose s Grčkom kao što imamo s ovom političkom garniturom na čelu s premijerom Mitsotakisom", zaključio je.
 
Jamstvo za sigurnost naši državljana u grčkim zatvorima
 
Grlić Radman je komentirao činjenicu da je u grčim zatvorima mnogo srpskih državljana. Ustvrdio je kako je Vlada od grčkih vlasti "tražila da se jamči" sigurnost Dinamovih navijača.
 
"Naša je glavna uloga tražiti jamstva za njihovu sigurnost. I premijer je razgovarao s premijerom Mitsotakisom, kolega Malenica i ja smo također uputili pismo u kojem smo tražili od grčkih vlasti da se jamči njihova sigurnost. Ne možemo ulaziti u pravosudni postupak ovoga. Pravila kaznenog postupanja kažu da ako je velik broj počinitelja da se moraju razmjestiti po različitim zatvorima", rekao je.
 
Pojačali smo konzulatnu aktivnost
 
Ministar je objasnio kako istražni zatvor nije prepoznat kao institucija u grčkom pravnom sustavu te da su zbog toga uhićeni zajedno u kaznionicama s onima koji su osuđeni.
 
"Povećati ćemo konzularnu ispomoć s više djelatnika kako bismo bili stalno u kontaktu s njima i kako bi se stvorio osjećaj zaštite i sigurnosti, a i poruka da hrvatska Vlada brine o hrvatskim državljanima", zaključio je Grlić Radman.
 
Izvor: HTV / Vlada

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi | Gordan Grlić Radman