Horvat: Rast na zdravim temeljima, hrvatsko gospodarstvo othrvalo se i većim izazovima od koronavirusa

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat gostovao je večeras u Temi dana Hrvatske radiotelevizije. u povodu objave podataka Državnog zavoda za statistiku prema kojima je hrvatski BDP lani na godišnjoj razini povećan za 2,9%,  te u zadnjem kvartalu za 2,5%.

Ministar Horvat izrazio je zadovoljstvo što se rast BDP-a ne zasniva samo na osobnoj potrošnji i infrastrukturnim ulaganjima na bazi europskoga novca, nego i na rastu investicija u istraživanje i razvoj, rastu sveukupnog dijela investicija u fiksni kapital, te rastu izvoza u kojem, kazao je, nakon dugo vremena prestiž počinje biti na izvozu usluga.

Upitan o oporbenim kritikama da se radi o skromnijem rastu u četvrtom kvartalu, te da je prva procjena čudna s obzirom da izvoz raste unatoč padu industrije, te da je ključni temelj rasta velik rast potrošnje. Također, upozoravaju da je uvoz na nuli,  što smatraju gotovo nemogućim u izrazito uvozno ovisnom hrvatskom gospodarstvu. 
Horvat je uvjeren da će uskoro doći i konačno izvješće, a da procjene Državnog zavoda za statistiku oporba nije detaljno analizirala niti  pročitala.

Mijenjamo strukturu uvoza i izvoza

"Već duže vrijeme napominjemo da smo počeli mijenjati strukturu uvoza i strukturu izvoza. Dakle, u uvoznim komponentama više nema dominacije onih proizvoda koji su dominirali proteklih pet, šest godina. Temeljem strukturnih fondova ili financijskih izvora strukturnih fondova, uvozi se nova tehnologija, know-how, a samim time smo došli do odgode od otprilike dvije do tri godine u kojoj smo tu novu tehnologiju počeli stavljati u punu svrhu", ističe Horvat i dodaje da  se počela događati i drugačija struktura izvoza.

"Ono što cijelo vrijeme napominjem, 12 postotni rast investicija, 18,7 postotni rast investicija u istraživanje i razvoj, idu polako prema tome da je i Hrvatska počela shvaćati intenciju cijele Europe da inovacije i istraživanje i razvoj poprimaju veliki zamah i da samo investicije u taj segment mogu dati dodanu vrijednost i našem izvozu i našoj proizvodnji, prvenstveno našoj prerađivačkoj industriji", naglasio je.

Rastom industrijske proizvodnje zaustavljeni višegodišnji negativni trendovi

Kazao je da je činjenica da u ovom trenutku, u 2019. raste i volumen industrijske proizvodnje, čime su uspješno zaustavljeni višegodišnji negativni trendovi.

"Doduše, rast industrijske proizvodnje na razini od 0,5 posto gabaritno nije neki veliki iskorak, ali samim time što se sva ona negativna retorika koju smo imali u proteklih pet ili šest godina, zaustavila, već to daje nadu da će 2020/21 godina, a pogotovo nova financijska perspektiva koja će u "Pametnu Europu" investirati više od 35% sveukupnog europskog proračuna, čime i Hrvatska dobiva jedan veliki dio tog kolača, perspektiva ide prema tome da se inovacije i inovativnost, nove industrije, industrije 4.0 moraju početi događati u Hrvatskoj, čime će se uvelike i puno brže opet mijenjati i struktura uvoza, ali i struktura izvoza", ocijenio je Horvat.

Hrvatsko se gospodarstvo othrvalo i većim prijetnjama od koronavirusa

Na pitanje o procjenama utjecaja koronavirusa i usporavanja kineskoga gospodarstva na hrvatsko gospodarstvo, te s obzirom na žarište infekcije nadomak Hrvatske, u Italiji kao važnom hrvatskom vanjskotrgovinskom partneru, ministar Horvat je odgovorio:

"Bili bismo preoptimistični kada bismo sada izlazili s konkretnim brojkama, ali činjenica je da u ovom trenutku, Kina, kao naš izvozni ili međutrgovinski partner  - a u prvom mjesecu smo imali znatno povećanje izvoza na tržište Kine, dok je u drugom mjesecu taj izvoz drastično pao – i mi  polako počinjemo osjećati utjecaj širenja koronavirusa ne samo na europskoj, već i na svjetskoj razini.

Svjesni smo da će utjecaja biti, u to smo sigurni, međutim, jučer sam imao prilike i s kolegom Bretonom, povjerenikom za industriju i jedinstveno europsko tržište razgovarati o tome na koji način treba ovu situaciju staviti pod kontrolu, koje će to metode biti, kojima ćemo moći upravljati ovakvom situacijom".

Ministar je apelirao na hrvatske poduzetnike i građanstvo  da ostanu mirni, jer se hrvatsko  gospodarstvo othrvalo i puno većim prijetnjama od koronavirusa.

"Mislim da je i sam utjecaj koronavirusa na nacionalno gospodarstvo kao i na nacionalna gospodarstva svih punopravnih članica Europske unije i sveukupno europsko gospodarstvo, više pod prijetnjom straha zbog  medijskih napisa, nego stvarne bojazni da će taj virus ostaviti neke velike negativne posljedice u bližoj budućnosti", smatra ministar gospodarstva.

Ministar je uvjeren da u Hrvatskoj neće biti potrebni radikalni potezi

Horvat je komentirao i otkazivanje raznih gospodarskih priredbi i sajmova, poput upravo otkazanog auto-showa u Genevi, što je posebno pogodilo našeg proizvođača automobila Rimca.

"Jedan od najprestižnijih sajmova koji bi se trebao dogoditi u travnju u Frankfurtu je otkazan i to nije jedina gospodarska manifestacija  koju je otkazala njemačka Vlada – otkazane su sve sajmene aktivnosti na kojima se može naći velika koncentracija ljudi, koji bi se ondje mogli zaraziti. Mađarska je vlada zabranila vladinim dužnosnicima izlazak  iz zemlje; svaka država budno prati što se događa u okruženju", podsjetio je ministar i izrazio uvjerenje  da takvi radikalne poteze u Hrvatskoj neće biti potrebni.

"Trebamo ostati mirni i staloženi, budno pratiti što se zbiva, a sukladno utjecaju koronavirusa mi poduzimamo određene korake. Najbitnije je da su Robne rezerve, jasno napominjem, dođe li do epidemije,  i financijski i materijalno i robno spremni. U ovom trenutku i u segmentu domovinske sigurnosti i u segmentu strateških robnih rezervi postoje alati i metode kojima možemo, ako ne ograničiti, onda barem na jedan dio hrvatskog stanovništva, pozitivno djelovati", poručio je Horvat
 

Pisane vijesti