Hrvatska i Njemačka potpisale sporazum o sveobuhvatnoj suradnji

Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/7 ožujka/MPB-Hina.jpg

Hrvatska i Njemačka potpisale su u četvrtak u Berlinu sporazum o sveobuhvatnoj suradnji koji su ocijenili kao "prekretnicu" u odnosima dviju zemalja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas potpisali su u Berlinu Zajedničku izjavu o pojačanoj suradnji između hrvatske i njemačke vlade s Akcijskim planom, kojom se predviđa dodatno jačanje suradnje u bilateralnim odnosima, ali i europskoj politici.

„Mislim da potpisivanje ovih dokumenata možemo opisati kao prekretnicu u našim bilateralnim odnosima koji se i onako dobro razvijaju i koji će se na osnovi ovog Akcijskog plana dodatno intenzivirati“, rekao je njemački šef diplomacije.

Po njegovim riječima, akcijski plan kojim se definira proširenje suradnje između dviju vlada sadrži „sveobuhvatnu paletu tema“ poput digitalizacije, dualnog sustava obrazovanja, znanosti i istraživanja, zaštita klime i pitanja sigurnosti.

Sporazum o proširenju suradnje dodatno će ojačati odnose Hrvatske i Njemačke

Hrvatska ministrica istaknula je kako je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske te da će sporazum o proširenju suradnje, čije potpisivanje su još krajem kolovoza u Berlinu dogovorili njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković, dodatno ojačati međusobne odnose.

Dodala je kako Akcijski plan predviđa jačanje suradnja na desetak područja, od zajedničkog interesa u vanjskoj i europskoj politici pa preko gospodarstva, obrazovanja, kulture, sporta i parlamentarne suradnje.

„Vjerujem da ćemo nakon dvije godine analizirati kako se plan realizira te ga proširiti na daljnja područja suradnje“, rekla je Pejčinović-Burić uoči razgovora s Maasom. 

Naglasila je da je potpisivanje sporazuma važan iskorak u sklopu već postojećeg partnerstva u EU-u i NATO-u te zajedničkog interesa za jugoistočnu Europu, što je kazala je, bitno za stabilnost i sigurnost te regije ali i Europe u cjelini.

"Vjerujemo da će potpisivanje ovih ugovora vrlo ciljano podići razinu kontakata vezano uz dogovorene teme, ali i za konkretne projekte koji će se razviti iz tih kontakata", ustvrdila je ministrica.

Hrvatska i Njemačka sljedeće godine predsjedaju Vijećem EU

U razgovorima je bilo riječima o budućnosti Europske unije, posebice vezano uz pitanje proširenja te Brexit.  

Njemački šef diplomacije ukazao je na činjenicu da će sljedeće godine Hrvatska i Njemačka jedna za drugom predsjedati Vijećem Europske unije.

„Ovu činjenicu želimo iskoristiti na europskoj razini za jednu konstruktivnu politiku i ja se već sad radujem zajedničkoj suradnji Njemačke i Hrvatske“, rekao je Maas.

On je istaknuo da će dvije glavne teme njemačkog predsjedanja biti jedinstvo i snaga.

„Mislim da se radi o pitanjima važnim za budućnost Europske unije i zato se radujem suradnji s Hrvatskom“, rekao je njemački ministar.

Maas je istaknuo da Hrvatska kao „regionalna sila“ donosi bogato iskustvo u odnosima Europske unije i zapadnog Balkana.

„Zapadni Balkan je za EU strateški ključna regija. Ono što nam je potrebno u našem susjedstvu je stabilnost, demokracija, gospodarski rast i zato zapadnom Balkanu na možemo okrenuti leđa. To bi bila velika greška“, kazao je Maas.

Hrvatska šefica diplomacije također je istaknula kako je važno intenziviranje suradnje između Njemačke i Hrvatske između ostalog i zbog godine koja slijedi, u kojoj će obje zemlje predsjedati EU-om.

„Razgovarat ćemo o zemljama jugoistočne Europe i njihovom putu i napretku ka članstvu u EU, naravno kada se za to stvore uvjeti“, ustvrdila je Pejčinović-Burić.

Njemački ministar ukazao je i na dobre veze između građana dviju zemalja.

„U Njemačkoj živi 370.000 hrvatskih državljana, a prošle godine je i rekordni broj njemačkih gostiju posjetio Hrvatsku. To je za mene primjer za Europu koja se živi i mi smo po osjećaju susjedi“, rekao je Maas.

Izvor: Hina / Vlada
Foto: EPA

Pisane vijesti | Marija Pejčinović Burić