Hrvatska je zagovornik proširenja kao jedinog pravog puta razvoja naših susjeda

  • Slika /Vijesti/2021/listopad/06 listopada/51557559020_721a73b732_o.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je uoči neformalnog sastanka Europskog vijeća te sastanka na vrhu EU-a i zapadnog Balkana, kako smatra da su neke zemlje regije zaslužile da se otvore pristupni pregovori.

"Ono što je Hrvatskoj posebno bitno, da se nastavi sam proces pregovora, da dođemo u situaciju što prije da se otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Smatramo da su te dvije zemlje to zaslužile. Mi ih na tom putu podržavamo", kazao je Plenković, istaknuvši posebnu važnost Bosne i Hercegovine.
 
Zalaganje za poštivanje slova i duha Daytonsko-pariškog sporazuma
 
"Zemlja s kojom Hrvatska graniči više od tisuću kilometara, zemlje u kojoj su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda", rekao je.
 
"I dalje ćemo se zalagati za njihovu ravnopravnost, za poštivanje i slova i duha Daytonsko-pariškog sporazuma. To znači da očekujemo da političke stranke u BiH, institucije Bosne i Hercegovine, na primjeren način izmjene izborno zakonodavstvo uoči idućih izbora koji su u listopadu 2022. godine", nastavio je, kazavši da će se na taj način svi osjećati legitimno zastupljeni u bosansko-hercegovačkim institucijama te će sva tri naroda, kao i svi ostali koji žive u BiH zajednički djelovati na europskom putu i reformskom procesu uz punu koheziju društva u Bosni i Hercegovini.
 
"Hrvatska je jedna od onih zemalja koja je, kao članica koja je, za sada, posljednja ušla u Europsku uniju, zagovornik proširenja, uz puno uvjerenje da je to jedini pravi put za razvoj", kazao je Plenković. 
 
Rješavanje otvorenih pitanja i unapređivanje suradnje, a ne ping-pong retorika
 
Predsjednik hrvatske Vlade odgovorio je da sastanak s Komšićem nije predviđen, a s Vučićem će razgovarati, kao i na ranijim neformalnim sastancima, o nizu aktualnih tema.
 
Dodao je da politička retorika koja zaoštrava odnose među zemljama i stvara napetosti među ljudima, nije njegov stil. "To nam nikad nije donijelo ništa pozitivno, to ne radim pet godina, neću ni dalje", rekao je.
 
"Moj stil je rješavanje otvorenih pitanja i unapređivanje suradnje, imati kvalitetan odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, što imamo. Snažiti položaj hrvatske manjine u Srbiji, ukazati, primjerice, na udžbenike u kojima se negira postojanje hrvatskog jezika", nastavio je, dodavši da će, uz te teme, istaknuti nužnost podataka sa srpske strane kako bismo mogli nastaviti potragu za svim nestalima. "To očekuju majke, očevi, supruge, djeca, svih onih čiju sudbinu još uvijek tražimo . Koji to očekuju 26 godina nakon okončanja rata", naglasio je.
 
Jačanje uloge Europske unije
 
Plenković je najavio da će se o temama plina i struje razgovarati na idućem sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu za dva tjedna, a jučer se razgovaralo o posljedicama povlačenja iz Afganistana, o ulozi EU u gospodarskom, financijskom i obrambenom smislu, o migracijskoj politici, politici cijepljenja, klimatskih promjena, zaštite okoliša te 4. industrijske revolucije.
 
Istaknuo je da je sukus njegovog izlaganja bilo jačanje uloge Europske unije, jer smatra da je u ovom trenutku puno globalnih kriza gdje se moramo pokazati kao relevantan i uvažen međunarodni partner.
 
"S obzirom da drugi akteri djeluju globalno, bitno je da to i Unija radi", zaključio je predsjednik Vlade Plenković uoči neformalnog sastanka Europskog vijeća.


 

Pisane vijesti | Andrej Plenković