Hrvatska Vlada povećava ulaganja u projekte važne za položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

  • Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/22 siječnja/DSC_3095.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova te novoizabranu predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasnu Vojnić, kao i izaslanstvo HNV-a.

Uz predsjednika Vlade bili su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je novoizabranoj predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasni Vojnić, istaknuvši da je poštivanje prava i položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji važno pitanje za hrvatsku Vladu. U tom pogledu, naveo je kako se kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova daje podrška projektima za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji. Izrazio je spremnost hrvatske Vlade da u narednom razdoblju poveća izdvajanja za konkretne projekte koji su važni za položaj hrvatske zajednice od 58 tisuća članova u Srbiji, kao i zaštitu hrvatskog kulturnog identiteta.
 
Zastupnik Žigmanov i predsjednica HNV-a Vojnić izvijestili su o dijalogu koji od početka prošle godine vode s najvišim razinama vlasti Republike Srbije. Posebno su izdvojili važnost ostvarivanja boljih mogućnosti obrazovanja na hrvatskom jeziku i pismu,  kao i adekvatne zastupljenosti pripadnika hrvatske manjine u predstavničkim tijelima na državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini.
 
Založili su se i za uključivanje hrvatske zajednice u Srbiji u prekogranične projekte koji se financiraju iz europskih fondova.

Foto: Vlada RH / Hina


Pisane vijesti | Andrej Plenković