Hrvatska zajedno s partnerima u EU ostaje predana sporazumu s Iranom

Republika Hrvatska žali zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o nuklearnom programu s Iranom (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA). 

Zajedno s partnerima u EU ostajemo predani punom poštivanju i učinkovitoj provedbi JCPOA te očekujemo da Iran nastavi s provedbom i ispunjavanjem svih obveza koje proizlaze iz Sporazuma. Zalažemo se za dijalog s partnerima u EU o novim okolnostima i zajedničkom pristupu.
 
Uz ključne sigurnosne aspekte vezane uz međunarodnu neproliferacijsku arhitekturu te regionalnu i europsku sigurnost i stabilnost, JCPOA je otvorio prostor za jačanje odnosa s Iranom u mnogim drugim područjima, stvarajući prilike za razvoj gospodarske i trgovinske suradnje na korist građana EU-a i Irana. U tom pogledu Republika Hrvatska smatra potrebnim uložiti napore s ciljem očuvanja prilika, omogućenih Sporazumom, te osiguranja zaštite gospodarskih, trgovinskih i poslovnih interesa.
 
Sjedinjene Američke Države ostaju naš partner i saveznik. Očekujemo daljnji dijalog s njima o ovome i drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Izvor: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pisane vijesti