Ima onih koji bi parazitirali na afričkoj svinjskoj kugi; Želimo da se do kraja rasvijetli što se dogodilo u Osijeku

Slika /Vijesti/2023/Listopad/18 listopada/PVRH Plenković press.jpg

Premijer Andrej Plenković kazao je da bi neki iz oporbe opet parazitirali na temi svinjske kuge te naglasio da u rješavanju tog problema punu podršku daje ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. Rekao je i da Vlada želi da se do kraja rasvijetli što se dogodilo u Osijeku. Dodao je da će HDZ-ovi predstavnici u saborskom Odboru za okoliš predložiti sutra ujutro organiziranje tematske sjednice kako bi se nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao i sve druge institucije, dobro pripremile i nakon toga će se održati rasprava.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije u kojoj se osvrnuo na brojne političke teme.

Spomenuo je rebalans proračuna, kojeg je ocijenio važnim zbog provedbe paketa mjera, većih plaća i većih mirovina, te obnove od potresa.

Odgovorno upravljanje javnim financijama

Kazao je da se rast u ovoj godini predviđa na 2,8%, što je ukupno za 2,1% više nego Vladina procjena ujesen 2022. za 2023.  Dodao je da je inflacija oko 8%, dok smanjenje udjela javnog duga u BDP-u sa 79,5%, na 60,7% drži najboljim podatkom o odgovornom upravljanju javnim financijama.

"Smanjiti javni dug sa 20 postotnih bodova je, u ovakvom kontekstu kriza, državnog intervencionizma, svega čime smo se bavili proteklih nekoliko godina, istinski veliki korak naprijed", poručio je Plenković.

Nepotrebna rasprava o Zakonu o izbornim jedinicama zbog kaprica predsjednika Republike

Premijer je izdvojio i raspravu o Zakonu o izbornim jedinicama, koju smatra potpuno nepotrebnom zbog, kako je kazao, kaprica predsjednika Republike. Ponovno je podsjetio na Zakon o osobnoj asistenciji, kojeg je Sabor usvojio 28.lipnja, a predsjednik Milanović odmah potpisao.

"Nije čekao osmi, sedmi, šesti, peti, četvrti ili treći dan, nego je zakon odmah stupio na snagu 1. srpnja. Kad se hoće, može se", poručio je Plenković.  Ponovio je da je predsjednik namjerno zakasnio s potpisom, djelujući u sprezi s oporbom, ne bi li se učinila šteta i bezveze trošio novac poreznih obveznika.

Kazao je da će se Zakon izglasati te će izbori biti održani po novom zakonu koji, podsjetio je premijer, konceptualno nije ništa novo, nego samo prilagodba postojećeg sustava od deset izbornih jedinica, realnosti demografske slike, odnosno temeljnog načela da svaki glas vrijedi jednako u smislu onoga koga se bira u Saboru.

Radimo ono što je najbolje za osobe s invaliditetom

Predsjednik Vlade se osvrnuo i na danas predstavljane zakone o inkluzivnom dodatku i o dječjem doplatku.

"Ono što smo proteklih godina zajednički napravili s različitim udrugama u biti najbolje dočarava da je naš program za osobe s invaliditetom iz 2016. praktički ispunjen i da radimo ono što je najbolje", istaknuo je Plenković, pojasnivši da se s više financijskih sredstava pomaže onima kojima je to najbitnije i u društvu najteže.

Naglasio je i da se udvostručuje broj korisnika dječjeg doplatka.

Vlada se zalaže za objektivni pristup, mjere i istinu; Puna podrška ministrici Vučković

Premijer se osvrnuo i na temu afričke svinjske kuge i naglasio da u rješavanju tog problema punu podršku daje ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

"Manja skupina potpuno politički nekreativnih stranaka na istoku zemlje traži bilo koju temu. Teme kojima se oni bave su stjecaj okolnosti, a stjecaj okolnosti je i afrička svinjska kuga. Ne znaju da afrička svinjska kuga trenutačno postoji u Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, pa je onda, nažalost, taj virus došao i zarazio naše svinje", rekao je.

Oni bi, kaže Plenković, sada na tome parazitirali i možda čak nešto i profitirali, ali neće. Neće zato jer je stav Vlade i naših ljudi na razini županija  potpuno identičan, naglasio je i dodao da je trenutno puno kakofonije u eteru, kao što je bilo i za vrijeme covida.

Premijer je naglasio da se Vlada zalaže za objektivni pristup, mjere i proces eutanazije te financijsku kompenzaciju i da tu daje punu podršku ministrici Vučković. "Vidim da ovi skupljaju opet potpise, tako su ih skupljali i za Grlića, no potvrđen je, a Marija će dobiti još uvjerljiviju potporu jer radi dan-noć sa svojim timom", kazao je i zahvalio veterinarima koji, kako je rekao, u rješavanju problema ASK daju nadljudske napore.

Da postoji lijek protiv ASK, država bi ga nabavila

Plenković je ponovio je da ne postoji cjepivo za ASK, ne postoji lijek, a da postoji, to bi država nabavila i administrirala.  Kazao je da jedini način kako se protiv toga boriti je da se poduzimaju mjere prostornog ograničenja ili eutanazija svinja na gospodarstvima gdje se pojavio virus. Dodao je da je do sada eutanazirano nešto malo više od 26.000 svinja ili oko 2,5 posto ukupnog svinjskog fonda u Hrvatskoj. 

Podsjetio je da je hrvatska Vlada već donijela odluke u iznosu od 30 milijuna eura programa potpore, pomoći i kompenzacije našim svinjogojcima. "To je veliki problem za kojeg nisu krivi svinjogojci, osobito oni koji rade na malim obiteljskim gospodarstvima", rekao je i pojasnio da postoje različite razine biosigurnosti pa oni koji imaju veću razinu biosigurnosti ne bilježe slučajeve svinjske kuge, dok se oni koji imaju nisku razinu bio sigurnosti nerijetko nađu u problemu. 

Kao Vlada ćemo, naglasio je, kroz programe koje smo već usvojili, provesti i doznačiti kompenzacijska sredstva onim svinjogojcima koji sada imaju problem i to će se raditi dok god to bude trajalo.

"Naš napor je iskren, nije Vlada donijela ASK, nije je donijela nikakva politička stranka, a za razliku od nas, ovi drugi bi htjeli na tome parazitirati. Mi ćemo se kao i uvijek zalagati za objektivni pristup i istinu", poručio je Plenković i podsjetio da je jutros održan sastanak sa stručnjacima o suzbijanju afričke svinjske kuge u Slavoniji i nadležnim ministrima, Državnim inspektoratom, Veterinarskim institutom i drugima.

Vladi najviše u interesu da se slučaj u Osijeku razriješi

Premijer je novinarima kazao da vladajuća stranka želi da se do kraja rasvijetli što se dogodilo u Osijeku gdje se zapalilo skladište plastike. Dodao je da će HDZ-ovi predstavnici u saborskom Odboru za okoliš predložiti sutra ujutro organiziranje tematske sjednice kako bi se nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao i sve druge institucije, dobro pripremile i nakon toga će se održati rasprava. "To je nešto što smo uvijek prakticirali jer želimo punu transparentnost i da se do kraja rasvijetli što se tu dogodilo", rekao je Plenković.

Istaknuo je da je Vladi najviše u interesu da se slučaj razriješi te da situaciju na terenu prati od prvog dana, kada je razgovarao s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem. No, do eventualne odluke o proglašenju ekološke katastrofe još treba pričekati.  

"Prvo ćemo sve utvrditi. U ovom trenutku čekamo temeljita izvješća svih institucija, o tome su nešto govorili ministri Beroš i Božinović. Tek kada se sve analizira, kada vidimo posljedice i rizike onda će ta tema doći na dnevni red", kazao je premijer.

Ukrajina obavijestila Hrvatsku o smrti njezina državljanina na ratištu

Predsjednik Vlade je rekao i da je ukrajinska vojska krajem rujna obavijestila hrvatsko veleposlanstvo u Kijevu o pogibiji hrvatskog državljanina na ratištu.

Kazao je kako Vlada nažalost raspolaže s informacijom o pogibiji mladog čovjeka u tridesetima koji je u Ukrajinu otišao svojevoljno te poginuo u nekim od tamošnjih vojnih akcija, za čime Vlada žali.

Naglasio je kako je Hrvatska u svim porukama javnosti odvraćala državljane da idu na ratište, no da neki to i dalje čine svojim odlukama i na svoj rizik.

Napad u Bruxellesu očito je povezan s Hamasovim napadom na Izrael

Premijer se osvrnuo i na teroristički napad u Bruxellesu, kazavši da je očito povezan s napadom Hamasa na Izrael.

"Nije prvi put da se događaju takvi individualni teroristički napadi kao posljedica nekih većih događaja“, dodao je.

Govoreći o eskalaciji izraelsko-palestinskog sukoba, premijer je najoštrije osudio napad Hamasa 7. listopada, rekavši da to nije bio nikakav ustanak ili intifada, nego terorizam.

"Drugo, Izrael ima pravo na svoju sigurnost i pravo na samoobranu, no isto tako Izrael, kao i svaka druga zemlja, bez obzira na užasnu situaciju mora voditi računa i uzimati u obzir norme međunarodnog i humanitarnog prava", dodao je Plenković.

Naglasio je kako se sada mora izbjeći eskalacija na Bliskom istoku. Europa je danas suočena s ruskom agresijom na Ukrajinu, sukobom Hamasa i Izraela, potencijalnim regionalnim konfliktom na Bliskom istoku, sukobi u Sahelu i nestabilnosti u hrvatskom susjedstvu, dodao je.

„Imamo ne vatreni krug oko Europe, nego sada gorući vatreni krug“, upozorio je premijer.

Europski čelnici upozorili Orbana protiv održavanja odnosa s Rusijom

Predsjednik Vlade novinarima je kazao da su europski čelnici upozorili mađarskog premijera Viktora Orbana protiv održavanja toplih odnosa s Moskvom.

Rekao je da Orban održava odnose s Rusijom zbog političkih, ekonomskih i energetskih interesa u Mađarskoj, bilo da je riječ o mađarskoj manjini u Ukrajini, cijeni prirodnog plina dogovorenoj s Moskvom ili ekonomsko-socijalne situacije u Mađarskoj.

„Dakle on je tu odabrao raditi sve drukčije od onog što radimo svi mi“, kazao je premijer, dodavši da su mu to više puta rekli, no on to nastavlja raditi. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti