Iz programa ruralnog razvoja u Osječko-baranjsku županiju isplaćeno ili ugovoreno 1,5 milijarde kuna

Pet milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja uloženo je u obnovu ceste u Ulici Franje Tuđmana u baranjskom mjestu Duboševici.

"Kroz taj program u Osječko-baranjskoj županiji dosad je isplaćeno ili ugovoreno 1,5 milijarde kuna," istaknuo je na svečanosti otvorenja ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
 
Sredstva za projekte vezane za ruralni razvoj
 
Kazao je kako su ta sredstva namijenjena za izgradnju novih farmi, staklenika, plastenika, nabavu mehanizaciju i izgradnju sustava navodnjavanja, pa sve do projekata koji su indirektno vezani za ruralni prostor, poput novih cesta, vrtića, cesta, vodovoda i društvenih domova, što sve financira Ministarstvo poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja.
 
"To neće preokrenuti priču u roku od jednog dana, ali ova županija ima najviše prijava u tome programu, za projekte koji olakšavaju život stanovništvu u ruralnom području," poručio je Tolušić.
 
Nužno ulaganje u konkurentnost
 
Na upit novinara kada ćemo, s obzirom na dobre makroekonomske pokazatelje, doći u situaciju da nam više neće biti potreban EU kohezijski fond Tolušić je kazao kako bi, bez obzira na dobre ekonomske rezultate, bilo dobro da nam što dulje treba kohezijski fond, jer je potrebno i puno vremena da se izjednačimo s najrazvijenijim europskim državama, a što bi bilo znatno teže da nema novca iz EU fondova.
 
"Velika većina projekata i investicija u ruralnim područjima dolazi upravo iz tih fondova, i ako želimo da naš poljoprivrednik bude konkurentan, on mora u tu konkurentnost ulagati. Netko u Njemačkoj ili Austriji to je već napravio 20. puta, jer su dulje u EU, a hrvatski poljoprivrednik prvi, drugi ili treći put. Tu moramo napraviti balans da što prije dostignemo njihove kapacitete," istaknuo je ministar Tolušić.
 
Pristanište na Dunavu
 
Općina radi na važnom projektu - pristaništu za čamce i manje brodove na Dunavu u Batini, koje se nastavlja na pristanište za kruzere, izgrađeno prije nekoliko godina, izvijestio je Stipan Šašlin, načelnik općine Draž, dodavši kako će se time zaokružiti turistička ponuda te pobrinuti za plovila lokalnog stanovništva.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Tolušić