Izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nakon sudjelovanja na konferenciji „Quo vadis, Europa'?“

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/studeni/11 studenog/PM_1.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je danas konferenciju „Quo vadis, Europa“ u organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Zagrebu. 

U izjavi nakon konferencije, premijer je kazao: „Drago mi je biti na konferenciji Ureda Europskog parlamenta u ovoj drugoj ulozi -  poticaja našim kolegama zastupnicima u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu da zajedno s drugim stručnjacima rasprave sve ove ključne, političke, sigurnosne, gospodarske i financijske teme.  Kao što sam rekao u svom govoru, to će biti jedan od prioriteta moje vlade i svih ministara da emancipiramo pozitivne stvari europskoga projekta. Mislim da je svaka kriza prilika da ojačamo ono što je dobro. To je bio naš strateški cilj. Svi naši partneri diljem Europske unije ovu evoluciju u Hrvatskoj u protekla tri, četiri mjeseca, smatraju pozitivnim doprinosom kvalitetnom promišljanju europskoga projekta i kvalitetnoj suradnji sa drugim državama. Mislim da imamo iskustvo i odgovornost pomoći zemljama koje imaju sličnu ambiciju. O tome sam govorio više puta, a to ću ponoviti i danas -  i glede politike susjedstva i glede proširenja, Hrvatska će se ponašati odgovorno i nastojati primjerom našeg puta prema Bruxellesu pomoći onima koji to također žele.“

Na novinarski upit o posljednjim vijestima o kaznenim prijavama koje je, navodno, MUP Republike Srpske podigao protiv 16 hrvatskih časnika, premijer Plenković je kazao:

„Vidio sam ih danas  na portalima, treba prije svega vidjeti o čemu je riječ, je li riječ samo o prijavama – dok nema optužnica stvari su na razini ovakvih pokušaja kojih je, koliko je meni poznato i ranije bilo. Dakle, cijeloj toj suradnji pristupit ćemo trezveno i racionalno. Stoga smo osnovali i ovaj Savjet  za suradnju s međunarodnim sudovima, u smislu imenovanja ministara, i Povjerenstvo koje vodi ministar branitelja Medved.  Razgovarat ćemo sa vlastima Bosne i Hercegovine, osigurati zaštitu i nacionalnih interesa i spomenutih časnika Hrvatske vojske koji se spominju u toj vijesti.  Kada sve provjerimo, onda ćemo dati malo čvršći i decidirani stav, ali mislim da trebamo svemu pristupiti racionalno i mirno. Provjerit ćemo sve informacije. U ovom trenutku, osim onoga što sam vidio na portalima jutros, ne želim ništa dodatno spekulirati. Kada provjerimo informacije, tada ćemo donositi odluke. Nemamo nikakvog straha, Hrvatska vojska je, kao što znate, bila angažirana na oslobađanju teritorija Bosne i Hercegovine u smislu od oslobađanja od  politike velikosrpske Miloševićeve agresije i na Hrvatsku i na Bosnu i Hercegovinu. Sve što smo radili tamo bilo je u dogovoru i na temelju sporazuma predsjednika Tuđmana i Izetbegovića, prema tome, mi nemamo nikakvih dilema o strateškom doprinosu koji je bio ključan uopće, i ne samo preduvjet Daytonsko-pariškoga mirovnog sporazuma, nego za stabilnost čitavog prostora jugoistoka Europe. Moramo prvo ispitati o čemu se radi. Nekoliko sam puta rekao, svi ratni zločini, sva kaznena djela trebaju biti istražena, procesuirana oni koji su odgovorni trebaju u odgovarajućem pravnom postupku za to odgovarati, dakle, to je načelo od kojeg ne odstupamo. Međutim, tempirane, orkestrirane ili selektivne procese osuđujemo. . Ne uplićemo se u rad pravosuđa, ali štitimo hrvatske nacionalne interese"“ zaključio je svoj odgovor predsjednik Vlade Plenković.

Upitan jesu li birači iznevjereni s obzirom da PDV ostaje nepromijenjen, predsjednik Vlade Andrej Plenković je kazao da je Porezna reforma cjelovita. „Mi smo, kao što ćete se sjetiti, govorili i o porezu na dobit i o porezu na dohodak i o PDV-u, a o smanjivanju stope PDV-a u drugoj godini mandata, a ne u prvoj. U ovom trenutku vodite računa da HDZ nije dobio apsolutnu vlast, dobio je 61 mandat i relativnu pobjedu“, kazao je i nastavio: „Kada pregovaramo s našim partnerima, kada uvažavamo i osluškujemo poruke socijalnih partnera, prije svega, sindikata, kada uvažavamo stavove pojedinih resornih ministarstva i zauzimamo stav Vlade, onda smo od inicijalnog paketa u kojem je praktički ostalo 95 posto prijedloga, napravili određene modifikacije kako bismo pokazali socijalnu komponentu i socijalnu osjetljivost vlade u ovom trenutku, rasteretili poduzetnike, osigurali velikom broju naših ljudi veći dohodak, a pritom održali stabilnost državnog proračuna i javnih financija“. „Radimo na onome što smo obećali, a kako ćemo i u kojoj fazi kroz četiri godine te ciljeve ostvarivati, ovisit će o ukupnom gospodarskom rastu i učinku ove porezne reforme na hrvatsko gospodarstvo“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Na pitanje ponaša li se MOST kao oporba s obzirom da su najavili amandman na plaće državnih dužnosnika, predsjednik Vlade je odgovorio: „Bit ću vrlo jasan i čvrst. Ja sam protiv demagogije i protiv populizma. Mislim da je prirodno, ako neke stranke žele takav amandman podnijeti u saborskoj proceduri da na to imaju pravo. Osobno sam protiv toga“.

Predsjednik Vlade je ponovio da su razgovarali s MOST-om o Poreznoj reformi te da su njihovi ministri, apsolutno konsenzusom, prihvatili cijeli paket Porezne reforme. Podsjetio je da je ministar Marić predstavio prijedlog porezne reforme MOST-u i Klubu nacionalnih manjina koji su također dio parlamentarne većine, kao i Klubu HDZ-a, dodavši da je veliki broj kvalitetnih stručnjaka sudjelovao u izradi porezne reforme. „Mislim da je ona, u kontekstu ostalih aktivnosti koje ćemo imati, jedan od važnijih poticaja za gospodarski rast u Hrvatskoj. MOST je također imao ideje u svojoj predizbornoj kampanji, a s ovakvim kvalitetnim kompromisom uspjeli smo u cijelosti približiti naše ideje i ideje MOST-a. Vidjet ćete i u raspravi u Hrvatskome saboru da će ova reforma doživjeti potporu“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković. 

 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković