Krstičević za RTL: Vratili smo sjaj Hrvatskoj vojsci i dostojanstvo hrvatskom vojniku

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih  Marijom Pječinović Burić sudjeluje na tradicionalnoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji gostovao je večeras na RTL televiziji, netom nakon bilateralnog sastanka koji je državni vrh održao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
 
Upitan o sadržaju sastanka ministar Krstičević kazao je kako je glavni tajnik NATO-a pohvalio Hrvatsku za njezin doprinos u okviru NATO saveza.
 
"Rekao je da je Hrvatska pouzdan i vjerodostojan partner. Znate da mi već dugi niz godina sudjelujemo u misijama od Afganistana preko misije u Poljskoj, Litvi, u Iraku, a te misije koriste i Hrvatskoj vojsci kako bi ona bila još jača i spremnija", poručio je ministar iz Münchena.
 
U svezi sa zahtjevom o izdvajanju za obranu od 2 % BDP-a, koja se traži od zemlja članica, ministar je rekao kako, za razliku od prošle vlade, koja je smanjila proračun, Plenkovićeva vlada već treću godinu povećava ulaganje u obranu.
 
Naš je cilj da korak po korak jačamo i povećavamo obrambeni proračun
 
"Sad smo na nekih 1,31 % i vodimo razgovore s NATO-om da nam se i neki drugi troškovi priznaju. NATO želi da do 2024. dođemo do 2 posto, a u odnosu na opremanje i modernizaciju trošimo 20 % i naš je cilj da korak po korak jačamo i povećavamo proračun ", poručio je ministar.
 
Komentirajući interpelaciju u Saboru o radu Vlade zbog neuspjele kupnje borbenih aviona F-16 Barak od Izraela, Krstičević je kazao kako je najprije slušao što zastupnici imaju za reći prije nego je dao svoje odgovore.
 
"Mi smo dali odgovore istinom i činjenicama i odbacili smo sve navode oporbe. Jučer sam očekivao od oporbe da osim pokušaja iznošenja neistine da u toj raspravi kažu neko iskustvo, kako oni to vide, za taj drugi put, za taj drugi proces. Mislim da nam je ta sposobnost strateški važna jer, vidjeli ste jučer, da toga nije bilo i da ništa nismo dobili od oporbe. To je jedan neuspjeh i žao mi je što se oporba nije pripremila iz pozicije kako oni to vide i kako smatraju da se to treba napraviti", kazao je Krstičević.
 
"Jučer smo ponovili istinu; da je proces bi transparentan, da je bio zakonit. Hrvatska je izabrala najbolji mogući zrakoplov uz najbolju i priuštivu cijenu", kazao je Krstičević.
 
Želimo da Hrvatska dobije višenamjenski avion koji nam je potreban radi sigurnosti i radi budućnosti
 
"Želimo analizirati cijeli proces, želimo vidjeti koje su naučene lekcije, upravo s ciljem da u drugom pokušaju dođemo do kraja i da Hrvatska dobije višenamjenski avion koji nam je potreban radi sigurnosti i radi budućnosti", kazao je Krstičević.

Ministar je kazao kako se zalaže za "zapadni" zrakoplov četvrte generacije.
 
"Mislim da je to potrebno Hrvatskoj", rekao je i poručio kako su i u Munchenu već razgovarali s nekim potencijalnim partnerima te kako će o tome nastaviti razgovarati i sutra, s ciljem prikupljanja informacija, da istraže sve moguće opcije.
 
"Naša je odgovornost sigurnost kao i novci poreznih obveznika", poručio je.
 
"Ja sam ministar, član ove Vlade, mislim da timski radimo sjajan posao, vratili smo sjaj Hrvatskoj vojsci i dostojanstvo hrvatskom vojniku koje je vlada SDP-a oduzela. Sve što radimo radimo s ciljem jačanja vojske. Imamo dovoljno vremena da angažirano riješimo ovo jako važno pitanje za Hrvatsku", zaključio je ministar obrane.
 

Pisane vijesti | Defence and Military | Damir Krstičević