Malenica: Prema odluci Ustavnoga suda bit će izmijenjen Zakon o izbornim jedinicama

Slika /Vijesti/2023/Veljača/7 veljače/HN20230207909738.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je danas da će Ministarstvo temeljem današnje odluke Ustavnoga suda krenuti u pripremu izmjena o dopuna Zakona o izbornim jedinicama kako bi bile izglasane u Hrvatskome saboru do 1. listopada.

Ustavni sud danas je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama, a prestaje važiti 1. listopada do kada bi Hrvatski sabor trebao osigurati provedbu ustavnog jamstva jednakog biračkog prava.
 
"Sukladno toj odluci Ministarstvo pravosuđa i uprave krenut će s pripremama izmjena Zakona o izbornim jedinicama poštujući stav i mišljenje Ustavnog suda koje još trebamo analizirati. U idućem razdoblju donijet ćemo izmjene i dopune zakona", rekao je ministar u izjavi novinarima u Banskim dvorima nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije.
 
Dodao je da će se u idućem razdoblju intenzivirati razgovori u vezi s izbornim modelom odnosno modelom izbornih jedinica, poštujući odluku Ustavnoga suda, a ti se modeli kreću, rekao je, od razmjernog broja zastupnika po izbornim jedinicama do modela kreiranja novih granica izbornih jedinica.
 
"Tako da će vjerojatno neki od tih modela, koji su bili u javnosti, biti model s kojim ćemo ići na sljedeće parlamentarne izbore", rekao je te ponovio da će izmjene biti gotove u roku, kako bi ih Sabor izglasao do 1. listopada.
 
Za mogućnost povećanja broja saborskih zastupnika (sa 151 na 159) rekao je kako "taj model u ovom trenutku, nije aktualan i nije na stolu", a nije se razgovaralo, dodao je, ni o mogućnosti zabrane predizbornih koalicija, kao ni o povećanju izbornoga praga.
 
Vezano uz neusklađenost i nesrazmjer između broja u Popisu stanovništva i u Registru birača, naglasio je da je Popis stanovništva statistički prikaz, dok se Registar birača kreira kroz registar prebivališta te je, kad se govori o izborima, jedini relevantan.
 
Potvrdio je i da je radna skupina koja radi na izmjenama Zakona o kaznenom postupku kojima bi se ubrzao kazneni postupak, raspravljala i o mogućnosti da se predistražne radnje, odnosno obavljanje obavijesnog razgovora, tretiraju kao dokaz, no konačna odluka nije donesena.
 
Razmišljali smo, rekao je, o svim varijantama kako ubrzati kazneni postupak, da ne dolazi do ponovnog ispitivanja svjedoka ako je on već ispitan u predistražnoj fazi, a konkretan zaključak nije donesen. "Naravno, to se ne bi odnosilo na kaznena djela iz nadležnosti Uskoka", dodao je.
 
Novinari su ga pitali i za komentar pisanja "Nacionala" i objave novih poruka između dužnosnika koje sugeriraju političku trgovinu između SDSS-a i Vlade, a Malenica je kazao kako je na nadležnom tužiteljstvu da utvrdi je li riječ o kaznenom djelu.
 
"Državno odvjetništvo je ono koje postupa u takvim slučajevima i ako utvrdi počinjenje kaznenog djela tada će postupiti po zakonu. Nema nikakvog pritiska, osim pritiska oporbe na rad DORH-a", dodao je.
 
Hrvati u Zambiji opet uhićeni zbog istih optužbi
 
Osmero Hrvata ponovno je uhićeno u Zambiji zbog istih optužbi, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica novinarima.
 
"Njima se stavljaju na teret iste optužbe kao prvi put te su oni zapravo, temeljem te činjenice, ponovno uhićeni. Riječ je o jednoj dosta neobičnoj i čudnoj situaciji", rekao je Malenica i dodao da se veleposlanik Ante Cicvarić uputio prema Ndoli.
 
Sud u Ndoli je, naime, samo dan prije odbacio optužnicu protiv Hrvata i naložio im da u 48 sati napuste zemlju.
 
Hrvatski državljani prošli su utorak graničnu kontrolu, no zaustavljeni su u imigracijskom uredu i vraća ih se u pritvor, rekao je njihov odvjetnik hrvatskim vlastima.
 
"Mi ćemo i dalje svim naporima nastaviti štititi hrvatske državljane. Ne samo ovih osmero odraslih, već i djecu koja se i dalje nalaze u Zambiji", rekao je ministar.
 
Djeca se nalaze u sirotištu u Zambiji, no ima malo informacija o njima.
 
"Djeca su hrvatski državljani. To je činjenica i u tom smislu ćemo učiniti sve što možemo da izvučemo djecu iz Zambije. Odnosno, mi u ovom trenutku ne znamo hoće li djeca ostati u Zambiji, hoće li ih vratiti u Kongo, kakav je stav bioloških roditelja te djece. U narednom razdoblju to je prioritet", rekao je Malenica, dodavši da djecu mogu pokušati dovesti u Hrvatsku "diplomatskim putem".
 
Uvjeren je da će se detalji ove "iznenadne situacije" otkriti na prvom idućem ročištu Hrvatima.
 
Na upit novinara zna li nešto o potencijalnoj anonimnoj prijavi iz Hrvatske koja je mogla utjecati na ovaj zaplet, Malenica je rekao da ne znaju ništa o tome.
 
"Ta informacija nam nije poznata i to smo pokušali doznati od odvjetnika i ni on nema tu informaciju", rekao je Malenica.
 
Dodao je da ga je jutros kontaktirao zambijski ministar pravosuđa i da ga je obavijestio da su hrvatski državljani krenuli prema zračnoj luci i da imaju 48 sati da napuste tu afričku zemlju.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti