Malenica: Vlada u proteklom razdoblju učinila dosta za zakonsko pooštravanje kazni, širi se mreža podrške žrtvama

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je kako je zgrožen nedavnim ubojstvom žene u Novskoj i poručio da za rješavanje takvog problema treba ili pooštriti kazne ili pojačati edukaciju državnih odvjetnika i sudaca.

"Vidjeti ćemo kako taj problem riješiti, s dodatnim pooštravanjem kazni, što smo učinili već prije par godina, ili dodatnom edukacijom. Mislim da bi u konkretnom slučaju trebalo pojačati edukaciju državnih odvjetnika i sudaca koji odlučuju u konkretnim predmetima kada imamo nasilje u obitelji i nad ženama", rekao je Malenica uoči sjednice Vlade o najnovijem slučaju ubojstva žene, koje je počinio njezin partner.

Poručio je kako je zgrožen tim ubojstvom i izrazio sućut obitelji.

Malenica je dodao da će u suradnji s udrugama pojačati edukaciju kako bi suci i državni odvjetnici bili senzibilniji i dobili šire znanje.

Napomenuo je da prema zakonu sudac osim zabrane prilaska ima na raspolaganju širok spektra mjera, a jedna od njih je istražni zatvor. „Odluka je na odvjetniku i istražnom sucu koji u svakom konkretnom slučaju treba procijeniti i činjenicama koju odluku donijeti”, rekao je.

Na novinarski upit treba li femicid unijeti u Kazneni zakon Malenica je ponovio da taj zakon sadrži dovoljno elemenata zaštite pa se uvrštenjem femicida kao novog kaznenog djela ne bi postigao novi efekt.

Neshvatljivo je slanje pedofila u udrugu koja radi s djecom

Ustvrdio je kako je Vlada u proteklom razdoblju učinila dosta u dijelu pooštravanja kazni, izmijenjeni su Kazneni zakon i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, širi se mreža podrške žrtvama i svjedocima, surađuje se s udrugama.

Također je komentirao slučaj osuđenog pedofila, koji je rad za opće dobro dobio u udruzi koja radi s djecom s posebnim potrebama.

„To je neshvatljivo i neprihvatljivo, smatram da takva osoba nije trebala biti upućena u tu udrugu”, izjavio je Malenica i najavio mjere kako se to ne bi ponovilo.

U internom postupku utvrditi ćemo što se dogodilo, utvrditi odgovornost i ako je potrebno sankcionirati određene osobe, kazao je.

„Očito je riječ o pogrešci u sustavu jer takva osoba nije trebala biti poslana u takvu ustanovu. Teško mi je to shvatiti, ako vidimo da je to nekakva sistemska greška treba mijenjati zakon”, poručio je ministar.

Vidjet ćemo može li se mijenjati ugovor između Republike Hrvatske i MOL-a

Ministar Malenica najavio je da će se u narednom razdoblju razmotriti postoje li pravne mogućnosti za mijenjanje međudioničarskog ugovora između Republike Hrvatske i MOL-a, s obzirom da je očito da sustav upravljanja u Ini ne funkcionira.

Može li "pljačka stoljeća" u Ini biti povod za poništenje međudioničarskog ugovora između Republike Hrvatske i MOL-a, upitali su novinari Malenicu, na što je odgovorio da će u narednom razdoblju, prije svega resorno ministarstvo, revidirati ugovor i vidjeti postoje li pravne mogućnosti da se taj ugovor mijenja.

"Treba uzeti u obzir sve okolnosti, jer sad se vidi da taj sustav upravljanja u Ini ne funkcionira, da odnos između hrvatske i mađarske strane ne funkcionira, tako da ćemo u tom dijelu i razmotriti ugovor s MOL-om", izjavio je Malenica.

Dodao je i da ne želi prejudicirati određene pravne radnje i otkrivati što će vlada učiniti, ali ugovor će svakako razmotriti.

Upitan smatra li da recentni događaji mogu biti povod za takvo što, Malenica je ponovio da taj slučaj pokazuje da sustav upravljanja i odnosa u Ini ne funkcionira.

"Tako da ćemo u narednom razdoblju učiniti sve da se to ispravi, spriječi, te da i hrvatska strana ima određenu ulogu u vođenju Ine", izjavio je Malenica.

Na pitanje novinarke je li mu predsjednik vlade Andrej Plenković dao zadatak da pronađe način da se promijeni model upravljanja u Ini, Malenica je kratko odgovorio da u ovom trenutku o tome ne želi govoriti.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Ivan Malenica