Malenica za Novu TV: Kontinuirano povećavamo plaće i povećat ćemo ih kroz novi zakon

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/27 lipnja/Malenica press.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV.

Upitan što će ponuditi sindikatu kako bi se okončao štrajk na sudovima, ministar je podsjetio da se sa sindikatima kontinuirano razgovara.
 
"Posljednjih nekoliko tjedana bilo je sastanaka i mogu najaviti da ćemo sastanak održati i u sljedećim danima prije samog prosvjeda i pozvati ih na razgovor. Od sljedećeg tjedna zaposlenici dobivaju 180 i 60 eura i regres od 30 eura, što predstavlja povećanje od 18 posto", kazao je.

Malenica je istaknuo da je Vlada povećavala plaću, dodavši da je zapisničaru na sudu plaća povećana za 38 posto u posljednjih pet godina.
 
"Kontinuirano povećavamo plaće. Na sljedećem sastanku sa sindikatima ponudit ćemo im potpisivanje memoranduma o razumijevanju, a to znači da ćemo ih uključiti u izradu uredbi. Želimo povećati plaće kroz dva razdoblja, ovo je prvi korak, prijelazno razdoblje, a drugi je korak Zakon o plaćama, i do kraja godine trebali bismo izraditi uredbe koje će dovesti do povećanja plaće", rekao je.
 
Naglasio je da nikad nije bilo toliko povećanje u jednom trenutku.
 
"Mi smo svjesni malih plaća u čitavoj državnoj upravi. Spremačica na sudu ima jednako malu plaću kao i čistačica na sudu. Ako bismo dali spremačici na sudu 300 eura, diskriminirali bismo drugu spremačicu. Moramo cjelovito riješiti problem malih plaća. Imam empatije za sve zaposlenike. Država kontinuirano povećava plaće i povećat će ih kroz novi zakon", kazao je ministar.
 
Želimo cjelovito i sveobuhvatno povećanje plaća
 
Dodao je da povećanje plaće treba kreirati kroz državni proračun, te cjelovito i sveobuhvatno.
 
Na pitanje hoće li platiti dane u štrajku, ministar je rekao da će se u jednom trenutku donijeti odluka da se od nekog datuma neće platiti dani u štrajku. "To ćemo vidjeti u nadolazećim  danima, nećemo raditi retroaktivno, ali nekog dana to bismo trebali donijeti", ustvrdio je.

Zamolio je za razumijevanje i strpljenje kako bi se problem plaća riješio za sve državne i javne službenike. 
 
Ministar je rekao i da je razgovarao sa sucem Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem. Kazao je da je svjestan situacije na sudovima, podsjetivši na naredbu predsjednika Vrhovnog suda da se odrađuju hitni poslovi. Apelirao je na predsjednike sudova, suce i službenike da te poslove obavljaju.
 
Izvor: Nova TV/Vlada
 

Pisane vijesti | Ivan Malenica