Marić: Euro nosi više koristi od potencijalnih jednokratnih troškova

Ulazak u europodručje u idućim godinama i desetljećima donijet će Hrvatskoj puno više koristi od potencijalno jednokratnih troškova samog uvođenja eura, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

“Za Hrvatsku će u idućim godinama, a usudio bih se reći i desetljećima, ulazak u europodručje značiti puno više koristi od potencijalno jednokratnih troškova samog uvođenja eura”, izjavio je Marić u Bruxelllesu, gdje je Vijeće EU-a donijelo konačnu odluku o ulasku Hrvatske u europodručje od 1. siječnja 2023. godine.

Marić je istaknuo da je prvi korak prema današnjem danu bio konsolidiranje javnih financija, s čim se krenulo 2016. godine.

“Mi smo jasno rekli da prvo trebamo nešto napraviti kako bismo otvorili dijalog s našim partnerima. To nešto bilo je konsolidiranje javnih financija i prvi proračun koji smo donijeli i koji je bio jasan signal da Hrvatska misli ozbiljno”, rekao je Marić.

Svi moramo dati doprinos u borbi protiv inflacije

Dodao je da je sada pred Hrvatskom i europskim institucijama dosta posla da zajedno u javnoj kampanji učine sve kako bi glas o euru dopro do svakog građanina, jer je to pitanje koje se tiče svakog od nas.

Što se tiče zaokruživanja cijena naviše i lova u mutnom, Marić kaže da je takvih pokušaja uvijek bilo i bit će.

“U današnjim okolnostima kada su inflatorni pritisci dosta jaki, a što nema nikakve veze s uvođenjem eura, mi ne možemo u potpunosti potvrditi da su sva kretanja cijena u potpunosti opravdana. Svi moramo dati doprinos u borbi protiv inflacije jer ako svatko gleda na neku svoju kratkoročnu korist, u dugom roku svi ćemo izgubiti”, rekao je Marić.

Marić, koji broji zadnje dane na ministarskoj poziciji nakon ostavke, rekao da će njegov nasljednik Marko Primorac biti jako dobar ministar.

“Dosta sam s njim razgovarao proteklih dana, i po interesu koji pokazuje i pitanjima koje postavlja potvrđuje se da će biti jako dobar ministar”, kaže Marić. Na upit ne ostavlja li mu u ruke vrući krumpir s obzirom na uvođenje eura i ubrzanu inflaciju, Marić je rekao da ministri financija uvijek imaju vrući krumpir u rukama, nikada hladan.

Što se tiče drugog najčešćeg prigovora na uvođenje eura, o gubitku samostalnosti u vođenju monetarne politike, uz onaj o zaokruživanju cijena naviše, a koje navode protivnici eura, Marić kaže da su od uvođenje kune monetarne mjere vrlo ograničenog dometa jer je Hrvatska visoko eurozirana zemlja.

Kao primjer navodi da su sve mjere koje je vlada do sada donijela u borbi protiv inflacije isključivo fiskalne, a na monetarne.

“Monetarni prostor HNB-a, bilo kroz kamatne stope, bilo kroz devizni tečaj, već je dosta limitiran tako da u tom smislu ništa ne gubimo, jer ni nemamo ništa što bismo mogli staviti u funkciju”, ustvrdio je Marić.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Financije | Zdravko Marić