Matić za Jutarnji: Oluja je prijelomni događaj u suvremenoj Hrvatskoj kojem su najveći doprinos dali hrvatski branitelji

Uoči proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja razgovarali smo s ministrom branitelja Predragom Fredom Matićem koji govori o podjelama koje je izazvala 20. obljetnica Oluje, zašto će poput premijera Milanovića u Kninu biti samo na podizanju zastave, koliko je Ministarstvo novca dalo braniteljskim udrugama za obje proslave ...
 
U srijedu 5. kolovoza je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja. Što za vas kao ministra branitelja i čovjeka koji je bio aktivni sudionik Domovinskog rata znači taj dan?
 
- Oluja je za mene istovremeno moja intimna memorija jer sam u to vrijeme radio kao časnik u Kabinetu načelnika Glavnog stožera HV-a i neposredno pratio donošenje odluka, ali je i briljantna vojna operacija kojom su oslobođena okupirana područja naše zemlje, uspostavljena legalna i demokratska vlast te napokon kraju priveden mučni i krvavi rat. Oluja je, dakle, moje neposredno ljudsko sjećanje s posebnom težinom i prijelomni događaj u povijesti suvremene Republike Hrvatske kojemu su najveći doprinos dali hrvatski branitelji.
 
Kako komentirate podjele koje su se stvorile oko proslave 20 godina Oluje?
 
- Drugačija mišljenja, kritike, osporavanja pa i podjele su normalna i poželjna stvar u svakom istinski slobodnom i demokratskom društvu. Međutim, neki datumi, poput Dana državnosti, Dana neovisnosti ili Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, traže i zaslužuju konsenzus i na to ću uvijek snažno apelirati jer je to ono što naciju čini nacijom.
 
Imate li podatke koliko hrvatskih branitelja dolazi na mimohod u Zagreb s obzirom da neke braniteljske udruge, prvenstveno one koje podržavaju šator u Savskoj, tvrde kako će većina branitelja biti u Kninu?
 
- Prema posljednjim podacima koje imam, dolazi oko 450 branitelja, što je puno više od 90 mjesta koliko ih je predviđeno u veteranskom ešalonu unutar mimohoda, pa smo, nažalost, mnoge morali i odbiti.
 
Koliko autobusa Ministarstvo sufinancira braniteljskim udrugama - koliko za dolazak u Zagreb, a koliko za dolazak u Knin?
 
- Na javni poziv udrugama za financiranje troškova puta na proslavu Oluje javilo se ukupno 67 udruga iz cijele Hrvatske sa 88 autobusa i u tu je svrhu odobreno skoro 700 tisuća kuna. Pozivam sve Zagrepčane i one koji će doći na mimohod da obiđu naše štandove i vide čime se to sve hrvatski branitelji danas bave.
 
Hoćete li i vi, poput premijera, biti u Kninu samo na polaganju vijenaca ili ćete ostati i na misi i kasnije na Thompsonovom koncertu?
 
- Ja sam član Vlade i sudjelovat ću u dijelu protokola u kojemu sudjeluje i ostatak Vlade RH.
 
Kritičari Vlade kažu da je premijer ove godine odlučio ne održati govor u Kninu zato što su mu lani zviždali, pa si to ne želi priuštiti i u izbornoj godini. Bojite se vi zvižduka onih koji vas ne podržavaju?
 
- Zvižduke, vrlo vulgarne provokacije, pa i otvorene prijetnje, već sam doživio i u tom smislu nemam nikakvog straha.
 
Razgovarala: Suzana Barilar

Vijesti iz medija | Branitelji