Milanović: Od monetizacije duga nismo odustali, idemo u javnu ponudu otvorenu za mirovinske fondove i građane

Slika /Vijesti/2015/ožujak/14 ožujka/JKP_0907.JPG

Predsjednik Vlade Zoran Milanović gostovao je u petak u HTV-ovoj emisiji "Javna stvar" i rekao da je Vlada oduvijek imala dva plana za razduživanje autocesta. 

„Radi se o monetizaciji javnog duga i od toga nismo odustali. Oduvijek smo imali plan A i plan B i ministar je radio sa svojim timom cijelo vrijeme. Idemo u javnu ponudu u koju će, po svemu sudeći, biti uključeni hrvatski mirovinski fondovi, a bit će otvoreno i građanima, te nekim drugim zainteresiranim institucionalnim ulagateljima. Radi se o privatizaciji društva za upravljanje, ne autocesta. Ne govorimo u ovom slučaju ni o kakvoj koncesiji“, rekao je između ostaloga premijer Milanović.

Objašnjavajući daljni postupak, premijer je rekao da „domaći mirovinski fondovi znaju za ovo, prijeći s jednog plana na drugi bilo je samo tehničko pitanje“.

„Mirovinski fondovima je problem to što nemaju gdje ulagati, ulažu samo u državne obveznice, nemaju puno izbora. Mi bismo na ovaj način u onom iznosu koji oni uplate, za taj iznos povukli natrag državne obveznice koji oni drže. Oni bi time imali zdravu dugoročnu investiciju, a mi bismo smanjili državni dug, ali ne kao u prvom slučaju za tri milijarde eura koliko smo računali, vjerojatno u pola manje, ali i to je puno novaca. No, mi se moramo razduživati. Imamo s njima preliminarni dogovor, ali nema jamstava“, dodao je premijer.

Govoreći o pitanju javnog duga, premijer je još rekao: „Naša je politika i opredjeljenje da se dalje ne zadužujemo za tekuću potrošnju, niti za vraćanje kamata. Osjećam se zaista loše da nam u sljedećih 25 godina na četiri milijarde eura glavnice za autoceste prijeti još preko četiri milijarde eura kamata, to je previše i nije dobro za naciju. Uspjelo se agresivnom retorikom uvjeriti ljude da je to nacionalna rasprodaja. To nema veze s istinom, ali je upalilo“, zaključio je premijer.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Promet, pomorstvo i infrastruktura | Zoran Milanović