Ministar Grlić Radman: BiH u NATO-u i EU-u preduvjet za stabilnost Hrvatske i ostatka Unije

„Članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u i Europskoj uniji je preduvjet za stabilnost ne samo na hrvatskim granicama već i šire“, izjavio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman uoči početka drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Rigi.

"Kada govorimo o BiH, moram istaknuti da nam je potrebna cijela Bosna i Hercegovina u NATO-u i EU-u. To će donijeti ne samo stabilnost na hrvatskim granicama već će držati nestabilnost podalje od ostatka NATO-a i Europske unije", rekao je, dodajući da se za cijeli zapadni Balkan može reći da je "nezavršeni posao" Sjevernoatlantskog saveza.
 
Po njegovim riječima, potrebno je naći rješenje kako bi ta zemlja krenula naprijed, a potpuno poštivanje načela jednakosti konstitutivnih naroda, kao što nalaže Ustav BiH, zacijelilo bi rane koje nanosi separatizam i unitarizam.
 
"Oboje je jednako štetno za Bosnu i Hercegovinu", rekao je ministar.
 
Smatra da bi reforma izbornog zakonodavstva uklonila sve oblike diskriminacije te da je legitimno političko predstavljanje prilika da se to ostvari.
 
"Ne mogu dovoljno snažno naglasiti da je vrijeme od ključne važnosti jer se opći izbori u BiH održavaju već sljedeće godine", zaključio je.
 
Također, upozorio je i na krhko stanje glede Srbije i Kosova te smatra da se NATO mora snažnije fokusirati na Kosovo.
 
"Prošli mjesec je Hrvatska osnažila svoju nazočnost na Kosovu. Operacija KFOR ima posebnu važnost za Hrvatsku jer se nalazi u našem najbližem susjedstvu, što može značajno utjecati na stabilnost cijele regije", rekao je i nastavio: "EU će i dalje biti poseban partner NATO-a, a zapadni Balkan je regija gdje naša sinergija može polučiti konkretne rezultate".
 
Osim o promicanju stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu, drugog dana sastanka šefova diplomacija NATO-a će na dnevnom redu biti i stanje u Ukrajini i Gruziji, a razgovarat će se i o NATO-vom angažmanu u Afganistanu te poukama za buduće upravljanje kriznim situacijama.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti