Ministar Malenica: Ne vidim smisao referendumskih inicijativa, ali poštujemo proceduru

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica danas je, gostujući u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskoga radija, kazao da nema govora o odugovlačenju prebrojavanja potpisa referendumskih inicijativa, već o poštivanju procedure i dodao da“ zakon jest manjkav, ali ga moramo poštivati“.
 

Osvrnuo na jučerašnju odluku Ustavnog suda prema kojoj su COVID potvrde u javnim ustanovama, izuzev fakulteta, u skladu s Ustavom: „Odluka Ustavnog suda je na tragu onoga što su već donosili vezano uz rad Stožera i COVID potvrde. Rekli su da su COVID potvrde imale legitiman cilj“.

„U tijeku je postupak vezan uz pokrenute dvije referendumske inicijative“, kazao je i dodao da odluke Ustavnog suda nisu "tajmingom" vezane uz referendumske inicijative.

„Postupak će sada uslijediti temeljem važećih zakona vezano uz referendum, a Ustavni sud donosi odluke temeljem Zakon RH“, rekao je ministar Malenica.

Organizatori inicijativa se ipak pitaju kada će početi prebrojavanje potpisa, na što je ministar odgovorio:

„Postoje određene procedure. I u Saboru, nakon predaje. Bio je sazvan Odbor koji je o tome raspravljao, a onda to ide na plenarnu sjednicu. Potom to dolazi na Vladu koja donosi odluku“.

Ministar je istaknuo da  „ovdje samo vidi tenzije i pritisak, nema govora o odugovlačenju već o poštivanju procedure“ i dodao da zakon jest manjkav, ali ga moramo poštivati“.

„Vjerujem da će sutra Vlada dati ovlasti Ministarstvu pravosuđa i uprave za utvrđivanje je li prikupljen dovoljan broj potpisa“, zaključio je.

 Predstavnici referendumske inicijative sudjelovat će u prebrojavanju.

„Teško mi je reći koliko će to trajati, vjerujem da će se broj potpisa utvrditi između 15 i 30 dana, a onda ide daljnja procedura. Vjerujem da će vladajuća većina tražiti ocjenu ustavnosti, mislima da su oba pitanja problematična“, rekao je Malenica.

O referendumu: Vlada je pripremila kvalitetan zakonski prijedlog

Ministar je naglasio da je Ustavni sud potvrdio odluke Vlade, vezano uz cilj zaštite zdravlja ljudi:

„Ovo što je Most radio, cijelo su vrijeme podizali tenzije, a s ciljem podizanja svojega rejtinga“.

Istaknuo je da područje referenduma nije dobro uređeno te se pokazalo puno nedorečenosti i pravnih praznina te dodao da je Vlada pripremila kvalitetne izmjene kojima se rješava i niz pitanja koja do sada nisu bila riješena.

„Prilikom izrade samoga Zakona, bila je široka radna skupina. Imamo kvalitetan zakonski prijedlog, vjerujem da će na nekoj od sljedećih sjednica Vlade to biti i da će se to uputiti u drugo čitanje u Sabor“, rekao je ministar.

Što se tiče Zakona o pravičnom postupku, ministar je kazao da je to samo jedan mali dio reforme pravosuđa:

„Zakon o parničnom postupku je jedan od dva najvažnija procesna zakona, koji će  zasigurno utjecati na povećanje učinkovitosti rada sudova. Tu je i Zakon o kaznenom postupku, revidiraju se stvari, ubrzavaju se stvari, uvodi se digitalna tehnologija, a to bi sve trebalo utjecati na dugotrajnost postupaka“, pojasnio je Malenica.

Izmjenama koje pripremamo postići ćemo efikasnost pravosuđa

Također, ministar je rekao da je 20-ak tisuća predmeta koji su stariji od 7 godina, da se pripremaju novi akcijski planovi te će se rad na starijim predmetima dodatno vrednovati.

Dodao je da je krajnji cilj efikasnost pravosuđa, a vjeruje da će se to postići izmjenama koje pripremaju.

Ministar Malenica najavio je da će izmjenama sudskih poslovnika suci biti dužni izvještavati o postupcima svaka tri mjeseca.

„Javno će se pokazati rezultati rada sudova i sudaca. Ne vidim da stoje kritike da je to dodatno "administriranje". Imamo 1700 sudaca i 600 savjetnika. Najveći broj sudaca odgovorno radi svoj posao. Dobivam na dnevnoj razini pozitivne reakcije sudaca na sve što radimo. Reformu ne možemo provesti bez sudaca, oni su nam partneri u svemu ovome“, kazao je.

Govoreći o suradnji s novim predsjednikom Vrhovnog suda, Radovanom Dobronićem, rekao je da je korektna:

„Imali smo nekoliko sastanaka, raspravljali smo o određenim aktivnostima. Kada se pripremaju izmjene, suci Vrhovnog suda su pozvani da sudjeluju kao članovi radne skupine“.

Na kraju je zaključio da su potrebne promjene u pravosuđu, a ovo što Vlada priprema trebalo bi ići u tom smjeru.
 
Izvor: HRT/Vlada
 

Pisane vijesti