Ministri Kovač i Nakić nakon sjednice Vlade o aktualnim temama

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/6 travnja/KOvac_Izjava_2.jpg

Ministar vanjskih i europskih poslova Kovač novinarima je govorio o sutrašnjem posjetu predsjednika Vlade Oreškovića Svetoj Stolici te stajalištu o pregovorima Srbije sa Europskom unijom, a ministar zdravlja Nakić o obustavi sanacije zdrastvenih ustanova i reformi hitne medicine.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač okupljenim je novinarima nakon sjednice Vlade govorio o sutrašnjem posjetu predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića Svetoj Stolici, gdje će se sastati sa Svetim Ocem. „Tim posjetom će Hrvatska još jednom pokazati da njeguje odlične odnose sa Svetom Stolicom i da uvažava vrlo bitnu ulogu katoličke crkve u Hrvatskoj“, kazao je ministar. Dodao je da će premijer Orešković sa Svetim Ocem razgovarati i o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, o postupku kanonizacije Alojzija Stepinca i o migracijskoj krizi. Što se tiče pregovora Srbije s Europskom unijom, ministar Kovač kazao je da Hrvatska želi prijateljske i partnerske odnose sa Srbijom, ali da potpuna suradnja s Haaškim sudom mora biti kriterij koji treba ispuniti. „Također je jasno da Srbi ne mogu biti neka vrsta suca za sve zemlje bivše Jugoslavije za ratne zločine, to je nedopustivo“, nastavio je ministar i dodao da će i to morati biti dio pregovaračkim mjerila, kao i ispunjenje obaveza iz međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina.

Ministar zdravlja Dario Nakić kazao je da je Vlada danas na sjednici obustavila postupak sanacije bolničkih zdravstvenih ustanova, 29 bolnica i dva doma zdravlja, jer nije donio očekivane rezultate. Istaknuo je da je iznos dugovanja prije i poslije sanacije ostao isti, oko 2 milijarde kuna, a jedino što je u sanaciji postignuto jest da su ljudi koji su vodili te ustanove bili imenovani na funkcije bez da je proveden javni natječaj. „Uz sva postojeća dugovanja koja postoje u sustavu zdravstva, takav model nije održiv“, kazao je ministar. Govorio je i o reformi hitne medicine, te pojasnio da će jedino pacijenti koji nisu u stupnju trijaže za hitnu bolničku pomoć, a zaobišli su sve mogućnosti u postupku te inzistiraju na pregledu, platiti 150 kuna. „Cilj je da pacijenti koji su doista hitni budu što prije pregledani, jer se čekanjem ugrožavaju njihovi životi“, zaključio je ministar zdravlja.
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Zdravlje