Ministrica Bedeković najavila stroža pravila za sve domove u sustavu socijalne skrbi

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković gostovala je u emisiji RTL Danas, u povodu incidenta u domu za starije osobe u Splitu iz kojeg je u bolnicu na Križinama izmješteno 49 štićenika.
 
"Sukladno odluci Nacionalnog stožera, kojom se određuju mjere rada ustanova, postoji obveza izvještavanja o stanju u domovima svaka 24 sata. Mi do jučer kasno navečer nismo uopće imali saznanja,  nismo dobivali informacije da bi se tamo događalo bilo što vezano uz koronavirus", kazala je.
 
Odluke nakon dovršenja izvida epidemioloških i drugih nadležnih službi
 
Upitana je li ravnatelj doma zakazao u informiranju nadležnih službi ministarstva, Bedeković je odgovorila:
 
"Gledajte, najprije čekamo rezultate epidemiološkog izvida i izvida ostalih nadležnih službi. Ukoliko se utvrdi nepravilnost, zna se koje su odgovornosti, koje ovlasti i koje sankcije. Ne mogu se izjašnjavati, ne bih insinuirala. Pričekajmo da se vidi kakvo je stanje onda ćemo dalje".
 
Na pitanje smatra li se na neki način odgovornom, ministrica je pojasnila:  "Imate tri državna doma, 45 centraliziranih plus oni privatni. Konkretno, osnivač ovog doma je Splitsko-dalmatinska županija, to je jedan od tih 45 centraliziranih. Ovaj dom je u ingerenciji županije".
 
Ministarstvo je u stalnoj komunikaciji sa svim domovima
 
"Ono što morate znati i želim da javnost to zna, mi smo u neprestanoj komunikaciji sa svim domovima na dnevnoj razini. U suradnji sa Stožerom i HZJZ-om smo još 27.veljače izdali preporuku o zabrani posjeta za sve domove. U Ministarstvu djeluje interni Stožer koji na dnevnoj bazi komunicira s domovima. Ne možemo reći da je zakazao cijeli sustav. Možda neka karika. Komunikacija je na dnevnoj bazi i dvosmjerna. Telefonom, mailom, na sve moguće načine, čak sam i ja osobno jučer razgovarala s 23 ravnatelja domova. Domovi imaju obvezu podnošenja dnevnog izvješća, sustav funkcionira. Ovo je slučaj koji nismo htjeli da se dogodi. Dugo nismo imali niti jedan slučaj u domovima i iz ovoga  trebamo učiti dalje. Ovaj će slučaj sigurno generirati nove preporuke. Mi smo i danas, kolega Beroš i ja, kreirali nove preporuke. Danas trebamo dovršiti još strože preporuke. Zabrane posjeta idu i dalje, inzistiramo da iz domova ne može izlaziti niti jedna druga osoba osim zaposlenika, koji pak rade po skupinama. Od sutra već preporuke idu van", najavila je Bedeković.
 
Na kraju je još jednom ponovila da izvješća iz domova dobivaju svaki dan: "Ravnatelji jako dobro znaju što je njihova ovlast i odgovornost. Očekujem da se svi ponašaju odgovorno".
 
(Izvor: RTL/Vlada)
 
 

Pisane vijesti