Ministrica kulture: Projekt „Rijeka-Europska prijestolnica kulture 2020.“ prilika za promociju Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/19 srpnja/PVRH 1.png

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima radni sastanak na temu „Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020“.

Na sastanku su sudjelovali župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, izvršna direktorica projekta Emina Višnić, te uz ministricu kulture Republike Hrvatske Ninu Obuljen Koržinek i predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva financija, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
 
Na stranicama Europske komisije u travnju prošle godine objavljeno je finalno izvješće o hrvatskom izboru za ovu prestižnu titulu, a u lipnju 2016. godine, Vlada je donijela Odluku o imenovanju Grada Rijeke europskom prijestolnicom kulture 2020.
 
Nakon sastanka, održana je konferencija za medije na kojoj su govorili ministrica kulture Obuljen Koržinek, župan Primorsko-goranske županije Komadina te riječki gradonačelnik Obersnel.  Ministrica kulture naglasila je da je ovo prvi puta da će jedan hrvatski grad nositi titulu europske prijestolnice kulture. Također će se po prvi put u Europskoj uniji dogoditi da jedna država predsjeda Vijećem ministara i da istodobno ima svoju prijestolnicu kulture.
 
„To je velik izazov i velika prilika za nas da u 2020. godini na političkoj razini potvrdimo svoju sposobnost, a na planu kulture pokažemo na koji način doprinosimo raznolikosti  europskih kultura“, kazala je ministrica. 
 
Najavila je da će Vlada, u skladu s preuzetim obvezama sufinancirati projekt, ali ga i pratiti logistički i operativno te po potrebi intervenirati i u određene propise kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje projekta. Dodala je da će Vlada u najkraćem roku donijeti i formalne odluke i zaključke kojima će zadužiti sva ministarstva da se uključe u projekt. 
 
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina zahvalio je Vladi na partnerstvu u ovome projektu koji je u funkciji promocije kulture, turizma i gospodarstva, izrazivši uvjerenje da će u tome zajedno biti uspješni. 
 
Gradonačelnik Rijeke VojkoObersnel izrazio je zadovoljstvo što je predsjednik Vlade Plenković prepoznao važnost projekta koji nije samo riječki, nego i promocije čitave Hrvatske. Najavio je da će u realizaciju projekta uključiti i gradove koji su, uz Rijeku, također bili kandidati u izboru za ovu titulu. Važnom smatra činjenicu da je danas definirano i financiranje projekta, što je jasna poruka da će Vlada kroz različite resore osigurati sredstva u dogovorenim omjerima.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković