Ministrica rada i mirovinskog sustava za Dnevnik HTV-a: Na tržištu rada bit će mjesta za sve

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/25 travnja/Sikic_HTV.jpg

Ministrica rada i mirovinskog sustava večeras je u središnjem Dnevniku Hrvatske radio televizije govorila o mirovinskoj reformi. 

Ministrica Šikić naglasila je kako je odlazak u mirovinu sa 67 godina za sve rođene od 1961. godine samo prijedlog Europskoj komisiji. 
„ Prvi razlog je to što je već 11 zemalja EU-a ima to već ugrađeno u svoj sustav. Stanovništvo u Europskoj uniji kao i u Hrvatskoj stari. Drugi razlog je što osam županija ima više umirovljenika nego zaposlenika. Sustav je u teškoj krizi. Od posljednje plaće dobivate 39% posto, mi težimo da to bude 60%“, naglasila je ministrica Šikić. 

Ministrica rada i mirovinskog sustava pojasnila je kako bi se prijedlog o odlasku u mirovinu sa 67 godina starosti počeo provoditi 2025. godine, te da je predviđena prilagodba do 2028. 

„Na tržištu rada će biti mjesta za sve. U ovom trenutku je 280.000 ljudi nezaposleno, a mi ne možemo naći ljude za rad u turizmu, u trgovinama. Prema tome treba napraviti sveobuhvatnu reformu Zavoda za zapošljavanje. U ovom trenutku predvidjeli smo oko 2,8 milijardi kuna iz Europskih fondova za prekvalifikacije, zapošljavanje mladih i samozapošljavanje. Tako da se nadamo da ćemo uspjeti i djedove i unuke zaposliti na istim radnim mjestima, što ne bi bilo neobično“ naglasila je ministrica Šikić u Dnevniku HTV-a. 

Govoreći o reformi radnih mjesta s beneficiranim radnim stažom, ministrica Šikić pojasnila je kako se čeka prijedlog Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu.
„Očekujemo da će 50% radnih mjesta s beneficiranim radnim stažom biti ukinuto“, zaključila je ministrica rada i mirovinskog sustava. 

Tekst: HTV/ VladaRH 
Fotografija: HTV (screenshot) 

Pisane vijesti