Mladi su Vladin partner. Svojim radom i inovacijama budite nositelji zelene i digitalne transformacije Hrvatske!

Predsjednik Vlade Plenković i Središnji državni ured za demografiju i mlade čestitali mladima njihov Međunarodni dan uz želju da glas mladih postane pokretač u hrvatskom društvu koji se čuje i poštuje.

"Mladi su partner Vlade koja potiče njihovo kvalitetno obrazovanje, ekonomsko osamostaljivanje i aktivno sudjelovanje. Pozivam mlade da budu hrabri, da svojim radom i inovacijama budu nositelji zelene i digitalne transformacije Hrvatske. Čestitam Međunarodni dan mladih!", poručio je mladima predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sa svog Twitter profila.
 
Središnji državni ured za demografiju i mlade u čestitki državne tajnice Željke Josić pozvao je sve mlade da udruže snage i pomognu u postizanju ciljeva održivog razvoja i stvaranju bolje budućnosti.
 
Neka glas mladih postane pokretač u hrvatskom društvu
 
Uspjeh globalnih napora neće biti postignut bez značajnog sudjelovanja mladih, poručila je Josić navodeći da su globalni prioriteti usmjereni na postizanje 17 ciljeva za održivi razvoj i borbu protiv klimatskih promjena, nezaposlenosti, siromaštva, neravnopravnosti spolova, sukoba i drugih čimbenika koji ugrožavaju dobrobit čovječanstva.
 
U proteklom periodu, podsjeća, svjedočili smo brojnim inicijativama mladih koje su pokrenule lančane aktivnosti širom svijeta. Zalažući se za budućnost čovječanstva i pozivajući pritom donositelje odluka na odgovornost, mladi su još jednom pokazali da posjeduju moć za stvaranje promjena, istaknula je.
 
Nažalost, navela je Josić, dostupni pokazatelji ukazuju na činjenicu da nismo na dobrom putu da do 2030. ispunimo ciljeve održivog razvoja, a pandemija COVID-19 dodatno je potaknula globalnu krizu i pogoršala sve postojeće izazove.
 
I u ovim kriznim uvjetima, u kojima se suočavaju s ozbiljnim društveno-ekonomskim posljedicama, mladi su, smatra Josić, pokazali otpornost i sposobnost prilagodbe na novonastalu situaciju.
 
Rezultat promišljanja mladih je i tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih "Transformacija prehrambenih sustava: Inovacije mladih za ljudsko i planetarno zdravlje“.
 
Prehrambeni sustavi, odnosno proizvodnja, distribucija i potrošnja hrane, utječu na svih 17 ciljeva održivog razvoja i ključni su za njihovo ostvarenje. Kako bismo dostigli cilj Svijet bez gladi, bit će potrebno uložiti još puno napora, poručila je Josić.
 
Ovogodišnji Međunarodni dan mladih pruža platformu mladim ljudima da nastave osvještavati, promišljati i djelovati za bolju budućnost i na dobrobit svojih lokalnih zajednica i cjelokupnog čovječanstva.
 
Središnji državni ured za demografiju i mlade poručuje da će nastavit ulagati u mlade jer će osnaženi i aktivni mladi učinkovito pridonijeti jačanju svojih zajednica i izgradnji održivijeg, pravednijeg i mirnijeg svijeta.
 
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti