MORH demantira medijske objave: Remont helikoptera Mi-171SH profesionalno odrađen

Ministarstvo obrane RH u srijedu je demantiralo medijske tvrdnje o, navodno, 'loše obavljenom' remontu helikoptera Mi-171SH, priopćivši da je "remont helikoptera profesionalno odrađen što dokazuju konkretni podaci i statistike o korištenju helikoptera Mi-171Sh u provedbi zadaća i misija". 

Zbog istinitog informiranja javnosti Ministarstvo obrane Republike Hrvatske u priopćenju ističe kako je dužno reagirati "nakon televizijskih priloga novinarke Ivane Pezo Moskaljov, emitiranih u Dnevniku Nove TV, u ponedjeljak, 3. veljače, pod naslovom 'Na hrvatskim vojnim helikopterima nakon ruskog servisa prijavljeni brojni problemi' i u utorak, 4. veljače, pod naslovom 'O poteškoćama helikoptera nakon remonta u Rusiji svi šute. Za probleme nije znala ni predsjednica' ".

U tim prilozima i popratnim tekstovima, ističu iz MORH-a, "novinarka tendenciozno stvara konstrukcije o navodno loše odrađenom poslu, što apsolutno nije točno".

"Upravo suprotno, remont je profesionalno odrađen od strane izabranog izvođača Zrakoplovno tehničkog centra i stručnog nositelja remonta „Russian Helicopters“ iz Ruske Federacije sa svojom tehničkom podrškom: konstruktorskog ureda MIL, proizvođača helikoptera i ovlaštenih remontnih zavoda. Ruski partner, kojeg je izabrao ZTC d.d. na temelju zahtjeva iz Tehničke specifikacije posjeduje svu potrebnu remontnu dokumentaciju i certificiran je za izvršenje remonta na ovom tipu helikoptera", dodaje se u priopćenju.

Iz MORH-a navode da je od ukupno 10 remontiranih helikoptera Mi-171Sh, trenutno pet helikoptera operativno raspoloživo, tri helikoptera nalaze se na redovnom periodičkom održavanju, a dva helikoptera se nalaze na otklanjanju uočenih nedostataka, u jamstvenom roku. Remontirani helikopteri ostvarili su preko 1000 sati naleta u godinu dana.

"Podatak da se tri helikoptera nalaze na redovnom periodičkom održavanju samo potvrđuje činjenicu kako su helikopteri ispravni te da su bili u stalnoj uporabi s obzirom da su ostvarili određeni broj sati naleta nakon kojeg je potrebno periodičko održavanje, što znači da se helikopteri redovito koriste i održavaju u skladu s propisima", stoji u priopćenju.

 MORH: Zlonamjerna konstrukcija, a ne činjenica potkrijepljena dokazima

Iz MORH-a ističu kako su netočne teze, koje su navedene: „Ako je suditi prema broju reklamacija zbog kojih su češće prizemljeni, nego u zraku, vojni helikopteri koji su se lani vratili s remonta u Rusiji, čini se, nisu dobro servisirani“.

Upravo suprotno, pojašnjavaju iz MORH-a, "broj uočenih i prijavljenih reklamacija svjedoči o stručnosti i predanosti zrakoplovnih tehničara Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) te skrbi sustava zrakoplovno tehničkog održavanja o poštivanju odredbi ugovora, kojima se sve reklamacije u jamstvenom roku otklanjaju o trošku ZTC-a, a ne na teret Ministarstva obrane. Navod da su helikopteri 'češće prizemljeni nego u zraku' zlonamjerna je konstrukcija, a nije činjenica te nije potkrijepljena dokazima".

"Dokaz profesionalno odrađenog remonta su konkretni podaci i statistike koje pokazuju da se helikopteri Mi-171Sh nakon remonta koriste u provedbi zadaća i misija", dodaje se u priopćenju.

Iz MORH-a podsjećaju kako su helikopteri Mi-171Sh u stalnom 24-satnom dežurstvu na Krku, a njima su u 2019. ostvarena 693 medicinska leta i prevezeno 279 pacijenata, dok su samo u siječnju 2020. ostvarena 54 medicinska leta te je prevezen i zbrinut 21 pacijent.

Pored navedenog, ovi helikopteri se koriste za akcije traganja i spašavanja, te su dva helikoptera Mi-171Sh s posadom u studenom 2019. pružili međunarodnu humanitarnu pomoć Albaniji prilikom potresa prevoženjem i potporom modulu Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH. Također, navedeni helikopteri koristili su se i u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu, gdje su tijekom dva mjeseca izvršili nalet od preko 50 sati i bili su cijelo vrijeme ispravni, navodi se u priopćenju.

"Nadalje, navedeni helikopteri kontinuirano se koriste za strateški prijevoz i u potpori vojnim vježbama te su tako dva helikoptera Mi-171Sh nedavno sudjelovala u zajedničkoj vježbi sa Zapovjedništvom specijalnih snaga koja je demonstrirala sposobnosti “vehicle interdiction” s dva helikoptera Mi-171Sh uz “overwatch” s dva helikoptera OH-58D.

Zaključno ističemo kako se niti jedna letjelica HRZ-a ne koristi ako nije pregledana i ocijenjena ispravnom, a svi ovi podaci pokazuju kako je remont uspješno proveden te da se helikopteri Mi-171Sh u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kontinuirano koriste", priopćio je MORH.

Izvor: Hina

Pisane vijesti