MVEP pružio podršku u repatrijaciji hrvatskih državljana iz Izraela

Slika /Vijesti/2023/Listopad/11 listopada/Grlić Radman 2.jpg

Ministar Grlić Radman ponovio je danas da među brojnim ubijenima i otetima u Izraelu, u napadu terorističke skupine Hamas, nema i hrvatskih državljana. Kazao je da je hrvatsko veleposlanstvo u Izraelu radilo u teškim okolnostima bombardiranja. Rekao je i da nisu sve zemlje slale svoje zrakoplove po državljane u Izrael, te da mu se javila Crna Gora koja je ponudila svoja mjesta u zrakoplovima. Naglasio je da se svi mogu vratiti kad žele jer nije zatvoren zračni prostor.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ponovio je danas da među brojnim ubijenima i otetima u Izraelu, u napadu terorističke skupine Hamas, nema i hrvatskih državljana.

Što se tiče ostalih, oni su na sigurnom, a svakome je ponuđena pomoć pri povratku u Hrvatsku, iako se njihov točan broj ne može utvrditi. 

Grlić Radman je izrazio nezadovoljstvo „nekim napisima medija” u kojima se iskazalo nezadovoljstvo radom hrvatskog veleposlanstva u Izraelu vezano uz povratak hrvatskih državljana u zemlju, kazavši da je ono radilo u teškim okolnostima bombardiranja. 

Hrvatski hodočasnici zatečeni napadom u Izraelu bili su zaštićeni

Hrvatski hodočasnici koji su bili zatečeni napadom u Izraelu imali su dogovorene aranžmane, bili su zaštićeni i vratili su se kad su htjeli. 

„Stvaralo se nepotrebno pitanje koliko je veleposlanstvo bilo angažirano”, rekao je ministar, kazavši kako se umjesto toga trebalo izraziti žaljenje za tolikim gubicima. 

Grlić Radman je rekao da nisu sve države slale svoje zrakoplove po državljane, poput Njemačke koja je imala i poginule, no ministru se javila Crna Gora koja je ponudila svoja mjesta u zrakoplovima. 

Svi se mogu vratiti kad žele jer nije zatvoren zračni prostor

„Dakle svatko je to radio kako je to htio. Netko je htio paradno pokazati – pošaljemo svoj zrakoplov, pa sad smo mi pokazali nešto”, rekao je. 

Naglasio je da se svi mogu vratiti kad žele jer nije zatvoren zračni prostor. 

„Nismo u situaciji pandemije kad je zračni promet bio zatvoren te je ministarstvo organiziralo repatrijacijske letove”, zaključio je .

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi | Gordan Grlić Radman